18.10.23 DIB Blog

Historiske afgørelser fra DesignNævnet lover godt for fremtiden

Det er dyrt at føre retssager, og det kan også tage enorm lang tid. Derfor er det godt nyt, at DesignNævnet er på plads, og har afsagt afgørelser i to sager. Det kan lette presset fra domstolene og give især SMV’er et hurtigere og billigere alternativ, skriver Mie Nancy Grouleff, ansvarlig for rettigheder i DI.

I en tid, hvor retssager kan være drænende økonomisk – og tidsmæssigt, er DesignNævnets seneste afgørelser en glædelig nyhed for parter med tvister om krænkelser af designs. Især SMV’er som ikke altid har tiden eller kronerne til at føre retssager, er det godt, at vi i Danmark nu har et alternativ til domstolene.

De to nyligt offentliggjorte sager afspejler nemlig et afgørende skridt i retning af et billigere og hurtigere alternativ til domstolene.

Den ene sag vedrørte spørgsmålet om en serie af stole var kopieret, og den anden sag vedrørte om en lampe var kopieret. I begge sager kom DesignNævnet frem til, at designernes produkter var beskyttet af lovgivningen, men modparterne havde ikke kopieret dem.

Først og fremmest kan sagerne bruges til at afklare de konkrete tvister. Det er dog lige så vigtigt, at afgørelserne også kan anvendes som et fortolkningsbidrag til fremtidige tvister.

Det er enormt positivt, at nævnet nu for alvor er oppe at køre. Afgørelserne bekræfter nævnets formål om at være et billigere og hurtigere alternativ til de almindelige domstole.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at DesignNævnets afgørelser ikke er juridisk bindende, hvorfor disse sager godt kan indbringes for de almindelige domstole efter, de har været i nævnet. Stifterne, heriblandt DI, bag DesignNævnet håber dog, at DesignNævnets sager har en sådan kvalitet, at der ikke er nogen grund til at indbringe sagerne for domstolene. DesignNævnet fungerer nemlig på en sådan måde hos vores nabo, Sverige. Opinionsnämnd | Svensk Form

Læs afgørelserne her.

Læs også: Nu kan du få behandlet sager om ophavsret i DesignNævnet

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold