21.02.23 DIB Blog

Elforsyningssikkerhed er på spil i revision af elmarked

Investeringer i grøn energi, forbrugerbeskyttelse og forsyningssikkerhed står på spil, når det europæiske elmarked sættes under revision. Revision af elmarkedet skal være en anledning til forbedringer – ikke reformering af en markedsmodel, der har vist sig at fungere, blogger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Europæiske virksomheder og husholdninger har i løbet af de seneste år mærket konsekvenserne af de historisk høje energipriser. Dansk erhvervslivs ekstraregning til el lød alene i 2022 på 30 milliarder kroner i følge DI’s egne beregninger. Men de ekstraordinært høje omkostninger til energi presser fortsat danske og europæiske virksomheder.

Det er åbenlyst, at der er brug for løsninger til håndtering af energi- og forsyningskrisen og dens følgevirkninger. Det er dog essentielt at slå fast, at EU’s nuværende elmarked og marginalprissætningen ikke er årsagen til energi- og forsyningskrisen og de historisk høje elpriser.

Årsagen er mangel på gas i Europa. Og det har udløst den situation, vi står i.

Når det er sagt, er det værd at nævne, at elmarkedet faktisk har vist sig velfungerende og undgået regulære nedbrud i energiforsyningen. For når prisen har været skyhøj, har det været en udtryk for, at vi har stået i en mangelsituation, hvor det er nødvendigt at spare på energien. Opgørelser over energiforbruget har siden vist, at prissignalerne har givet betydelige energibesparelser og -effektiviseringer.

Læs også: Nu falder inflationen for alvor

Vi har brug for en evolution ikke en revolution

Hovedbudskabet i det her indlæg er, at markedsmodellen virker.

Vi skal holde hovedet koldt og træffe de beslutninger, der rent faktisk er til gavn for virksomheder og husholdninger på tværs af hele Europa.

Vi skal undgå, at der bliver truffet beslutninger med alvorlige konsekvenser for markedsmodellen og dermed også for investeringer i den grønne energi, forbrugerbeskyttelsen og ikke mindst forsyningssikkerheden.

Derfor advarer DI kraftigt imod en strukturel reformering af elmarkedsdesignet, da det risikerer at forværre energikrisen og føre til negative, utilsigtede konsekvenser på langt sigt. Ugennemtænkte løsninger og forhastede beslutninger kan være fatale og i sidste ende koste Europas borgere og virksomheder dyrt.

Læs også: Grøn omstilling handler om hastighed og klog konkurrence

20 års markedsudvikling må ikke skylles ud med badevandet

Det eksisterende elmarked har været drivende for den grønne omstilling, sikret elforsyningen og samtidigt leveret historisk billig strøm til fordel for forbrugerne. Sådan bør det fortsætte.

Vi bliver nødt til at løse problemet, ja, men det skal ikke gøres ved at skylle den eksisterende model ud med badevandet. Den skal styrkes og gøres bedre – ikke aflives.

Vi skal identificere og modvirke barriererne for markedskonforme tiltag, der er til gavn for både producenter og forbrugere af elektricitet og ikke mindst for den grønne omstilling.

Med andre ord bør 30 års markedsudvikling og markedsliberalisering ikke skylles ud med badevandet.

Læs også: DI: Danmark bør investere i energitunge virksomheder

Fakta

Fem anbefalinger til et fremtidssikret elmarked

DI ser følgende kerneprincipper som fundamentet for en målrettet revision af det europæiske elmarkedsdesign:

  1. Fastholde fordelene ved elmarkedets grundlæggende strukturerer og mekanismer
  2. Beskytte energiforbrugerne
  3. Styrke incitamenter til udbygning af vedvarende energi
  4. Identificere og modvirke barriere for markedskonforme tiltag
  5. Øge markedsintegrationen og handel med elektricitet over grænser

 

LÆS MERE

Publikation ”DI’s anbefalinger til revision af elmarkedsdesignet”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold