12.10.17 DIB Nyheder

Uddannelse er motorvejen til integration på jobmarkedet

Desto længere uddannelse du har, desto bedre er dine jobmuligheder – også for efterkommere. Imidlertid er der stadig 40 procent af de mandlige efterkommerne i 30erne, der alene har en grundskoleuddannelse, viser ny DI-analyse.

Uanset om du kan spore dine aner i den jyske muld generationer tilbage, eller din familie kun har tilbragt en enkelt generation i Danmark, så er vejen til succes på det danske arbejdsmarked uddannelse. Det viser en analyse af sammenhængen mellem uddannelse og jobsituation på det danske arbejdsmarked, foretaget af Dansk Industri (DI).

- Det slående er, at der nærmest ingen forskel er på, om du er efterkommer eller har en dansk oprindelse. For alle gælder, at desto længere uddannelse du har, desto bedre jobmuligheder har du, siger underdirektør i DI Steen Nielsen.

Han påpeger, at uddannelse tilmed kan være med til at udligne nogle af de forskelle i jobchancer, der er mellem personer med dansk oprindelse og efterkommere. Det ses helt konkret ved, at næsten 9 ud af 10 efterkommere med en mellemlang eller lang videregående uddannelse har et arbejde, hvilket kun er marginalt under, hvad personer med dansk oprindelse præsterer.

- Tallene viser ret tydeligt, at i takt med at efterkommere øger deres uddannelse, så får de også bedre og bedre muligheder på jobmarkedet – og det i en sådan grad, at de næsten kommer på niveau med personer med dansk oprindelse. Dermed burde opskriften på at få flere efterkommere ud på arbejdsmarkedet også være rimelig ligetil. Det handler kort og godt om, at de skal have en uddannelse, siger Steen Nielsen.

Unge mand eller kvinde: Tag en uddannelse!

Betydningen af uddannelse ses også hos de efterkommere, der har taget en erhvervsfaglig uddannelse. Blandt disse har 80 procent et arbejde. Det skal sammenlignes med, at 57 procent af de efterkommere, der alene har en grundskoleuddannelse har et arbejde.

- Det er i for sig ret simpelt. For hvert ekstra års uddannelse du tager, så stiger chancerne for at få et job. Fra et samfundsmæssigt perspektiv burde der derfor også være rigtig god fornuft i at gøre en endnu større indsats for at få efterkommerne til at tage en uddannelse, siger underdirektør i DI Steen Nielsen.

Det slående er, at der nærmest ingen forskel er på, om du er efterkommer eller har en dansk oprindelse. Steen Nielsen, underdirektør, DI

4 ud af 10 efterkommere har ”kun” afsluttet folkeskolen

Ikke desto mindre er der rigtig mange efterkommere, der alene har en grunduddannelse, hvilket i praksis vil sige, at de ”kun” har 10 års skolegang med i rygsækken.

Blandt de 30 – 39-årige mænd er det lige over 4 ud af 10, hvis højest fuldførte uddannelse er en grundskoleuddannelse. Til sammenligning er det 2 ud af 10 mænd med dansk oprindelse i samme alder, der alene har en grundskoleuddannelse.

Billedet er det samme blandt kvinderne. Hvor det er 1 ud af 4 efterkommere, der alene har en grundskoleuddannelse, så er det 1 ud af 10 med dansk oprindelse, der alene har en grundskoleuddannelse.

Ifølge Steen Nielsen understreger tallene, at der er et kæmpe potentiale i at få flere efterkommere til at tage en uddannelse. Og potentialet vokser kun i de kommende år.

Hvor der i dag er cirka 13.000 efterkommerne i 30erne, så stiger antallet til 36.000 om 10 år. Og om 20 år vil antallet af efterkommere i 30erne være hele 54.000.

- For hvert år bliver efterkommerne en større og større gruppe, og dermed bliver prisen for, at en stor del af dem ikke får taget en uddannelse højere og højere - både for dem selv og samfundet, siger Steen Nielsen.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold