GettyImages
06.11.17 DIB Nyheder

Næsten halvdelen af alle unge ventes nu at starte på universitetet

I 1980 kunne det forventes, at 12 pct. af de 18-årige ville starte på en universitetsuddannelse i løbet af deres ungdom. I dag er tallet 43 pct. Skidt for virksomhederne, der mangler faglært arbejdskraft, mener DI - og opfordrer universiteterne til højere adgangskrav for at mindske frafald.

Hellere  antropolog end industritekniker. Cirka sådan ser uddannelsesvirkeligheden ud anno 2017, hvor tre gange så mange unge ventes at starte på en universitetsuddannelse sammenlignet med 1980.

Det viser en analyse af tilgangen til universitetsuddannelserne fra 1980 til 2015 fra Dansk Industri.

Og det er ikke en glædelig nyhed for danske virksomheder, der har mere end almindelig svært ved at finde de plastmagere, industriteknikere og elektrikere, de har brug for.

- Der er store ubalancer i uddannelsessystemet, og alt for få unge søger erhvervsuddannelse efter grundskolen, siger underdirektør Charlotte Rønhof, DI.

Ligesom hovedvejen for unge er blevet gymnasievejen, er vejen til universiteterne også blevet et hovedspor. Charlotte Rønhof, Underdirektør

Hovedvejen hedder universitet

I 2015 startede 32.102 personer på en universitetsuddannelse. Det svarer til, at 43 pct. af generationen af 18-årige i dag på et tidspunkt i deres liv bliver optaget på universitetet, hvis optagelsesmønstret forbliver det samme som i dag.

I 1980, hvor 9.022 personer startede på et universitet, var det blot 12 pct. af de 18-årige, som havde udsigt til at påbegynde en universitetsuddannelse.

- Ligesom hovedvejen for unge er blevet gymnasievejen, er vejen til universiteterne også blevet et hovedspor, siger DI’s underdirektør.


Målet er mere end nået

Hos tidligere regeringer har det været en uddannelsespolitisk målsætning, at 25 pct. af en ungdomsårgang skulle opnå en universitetsuddannelse. Det mål er nået.

Den seneste fremskrivning viser, at blandt de elever, som forlader folkeskolen i 2015, forventes 26,6 pct. at afslutte en universitetsuddannelse.

- Der optages altså i dag langt flere unge på universiteterne, end tidligere mål tilskrev, siger Charlotte Rønhof.

Hæv barren og sænk frafaldet

Optaget overstiger dog også langt det antal, som rent faktisk uddannes. Det skyldes et højt frafald på studierne.

Og frafaldet på studierne er steget: I 1980 var det 5,6 pct. af alle unge, der startede på universitetet, men som ikke efterfølgende opnåede en kandidatuddannelse. I 2005 var det tal 13,0 pct.

- Vi opfordrer flere universiteter til at stille højere adgangskrav, så vi undgår optag af unge uden faglige forudsætninger med store frafald til følge, siger DI’s underdirektør.

Læs hele DI Analysen: Andelen af optagne på universiteterne er vokset markant

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold