Iværksætter-talentet Gulnaz Khusainova, der er med på ny Forbes-liste, mener, at de danske politikere bør gøre det nemmere at ansætte internationale talenter.

23.01.18 DIB Nyheder

Hædret iværksætter: Vi har brug for bedre udlændingeservice

Det russiske iværksætter-talent Gulnaz Khusainova, der de seneste fire år har boet i Danmark, mener, at de danske politikere bør gøre det nemmere at ansætte internationale talenter. Gulnaz er en de talentfulde 30 under 30 år på ny Forbes-liste over personer, der genopfinder, hvordan vi shopper online.

Du flyttede til Danmark for fire år siden. Hvorfor Danmark?

Du aner ikke, hvor mange gange jeg er blevet spurgt om det. Sandsynligvis fordi folk tænker på høje skatter, når man overvejer Danmark, og især høje selskabsskatter. Men det er ikke sandt, når det gælder start-ups. Udover det, er Danmark et meget let sted at start virksomhed. Det tog mig bogstaveligt talt kun et par timer at registrere mit firma. Jeg brugte det elektroniske registreringssystem, som Erhvervsstyrelsen stiller til rådighed. En smule hjælp fra Google Translate, og jeg var startklar.

Læs også: Kun Schweiz er bedre end Danmark til talentudvikling

Havde du nogensinde været i Danmark, før du flyttede?

Min første gang i København var under udvælgelsesdagen til Startupbootcamps (red, et program der hjælper ambitiøse, nye teknologiiværksættere med at skabe en omvæltning af industrier), hvor jeg blev udvalgt til et tre-måneders program. Jeg havde mulighed for at tale med mange inspirerende folk, teknikinteresserede danske og internationale iværksættere, såvel som arrangører og folk der støtter startups.

Jeg nyder åbenheden i det danske erhvervsmiljø og den ikke-hierarkiske kultur. Jeg fandt det meget nemt at nå ud til folk. Jeg fik meget positiv respons, især fra B2B. Det er en meget vigtig tilføjelse, når du starter din egen virksomhed, og når du er ny i modebranchen, fordi du er afhængig af folks viden, netværk og oplevelser. Jeg kunne også lide enkelheden og den ligefremme attitude hos de danskere, jeg har mødt. Det passer godt sammen med mine personlige værdier.

Rekruttering er den største udfordring. Vi har brug for personer med specifikke færdigheder, såsom dataloger eller internationale forretningsudviklere. Gulnaz Khusainova

Var du bekendt med nogen danske start-ups før din ankomst?

Jeg fandt ud af, at nogle af de virksomheder, jeg kendte hjemmefra og beundrede, som Zendesk eller Unity, var danske. Det var vigtigt for mig at vide, at der er succesfulde iværksættere fra Danmark.

Var sprog et problem for at starte din virksomhed?

Nej, det var det slet ikke, og det ændrer spillets regler. Jeg vidste, før jeg ankom, at alle kunne tale engelsk på samtaleniveau. Jeg havde chancen for at møde venlige og hjælpsomme mennesker, for eksempel personer fra SKAT, som kunne hjælpe mig med at udfylde mine papirer. Det hjalp rigtig meget.

Læs også: 1.000 talenter: 200 konkrete idéer til en bedre verden

Hvad er din største udfordring i dag, som start-up i Danmark?

Rekruttering er den største udfordring. Vi har brug for personer med specifikke færdigheder, såsom dataloger eller internationale forretningsudviklere. Derudover har de brug for et bestemt tankesæt for at kunne arbejde i en opstartsvirksomhed. Så hvis man leder efter erfarne mennesker, er tilbuddet klart begrænset. Det er for eksempel meget få dataloger, som uddannes i Danmark, og mange virksomheder søger dem. Som en opstartsvirksomhed kan du ikke altid konkurrere med store virksomheder. Vi kan ikke matche deres løntilbud, selvom vi forsøger at matche vores lønninger med de gennemsnitlige lønninger for datavidenskabsfolk, så godt vi kan.

Vi er et meget internationalt team, og vi ansætter folk fra udlandet. For nylig forsøgte vi at ansætte en datalog fra Indien, men det tog så lang tid at behandle visumansøgningen, at hun besluttede at tage imod et andet tilbud i USA. Det er et reelt problem. Vi bevæger os hurtigt, og det lader ikke til, at systemet er gearet til det. Det kan være en hindring i opstartsudviklingen. Når alt kommer til alt, er det ikke en god forretning for Danmark.

Jeg havde selv en elendig oplevelse med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Som en ikke-EU-borger tog det mig meget lang tid at få en opholdstilladelse. På et tidspunkt blev det kritisk, fordi mine investorer blev nervøse. Jeg var nødt til at søge hjælp fra advokater for at afklare processen, og jeg fik endelig godkendt tilladelsen efter lang ventetid.

Det var en frustrerende oplevelse. Jeg er her for at starte mit eget firma og bidrage til Danmarks vækst. Det burde være en nemmere proces. Som start-ups og som mennesker skal vi føle, at vi er velkomne i Danmark. Hos Easysize tilbyder vi en flytningspakke til vores nye medarbejdere. Hvis de kommer fra udlandet, får de en fuld måned med indkvartering og et hæfte med alle de praktiske oplysninger de har brug for, for at kunne slå sig ned. Det hjælper vores medarbejdere med at fokusere på deres job i stedet for at blive distraheret af en masse praktiske forhold. Plus de føler sig velkomne.

Læs også: Talentfulde lærlinge skal lave jagerfly i Texas

Jeg ved, at du er meget engageret i at få flere kvinder i teknologiindustrien. Som en kvindelig iværksætter, hvordan er din erfaring med at overbevise investorer og lignende? Synes du mere bør gøres for at få flere kvinder ind i teknologiindustrien?

I de tidlige dage var det svært at komme i kontakt med investorer, men jeg ved ikke, om det var fordi, jeg er udlænding eller fordi, jeg er kvinde. Jeg fik spørgsmål om barselsplaner mv. Generelt fandt jeg det svært at bryde ind i kredsen af ​​investorer. Det virkede som en privat drengeklub. På et tidspunkt besluttede jeg at rykke videre og indsamle penge fra internationale investorer i stedet for, så i dag kommer hovedparten af ​​vores investeringer fra udlandet, fra lande som Storbritannien, Frankrig, Indien, Singapore og USA.

Med hensyn til hvad der bør gøres for at få flere kvinder i teknologiindustrien, mener jeg, det er vigtigt at have rollemodeller - både kvindelige iværksættere og kvinder, som har skiftet fra en ikke-teknologiindustri til en teknologiindustri. Jeg mødte engang en kvinde med en stilling som nøgleoperationsmanager i en virksomhed. Hun blev træt af det og ønskede at blive integreret i en teknologi start-up. Hun havde meget erfaring, der klart kunne være en fantastisk fordel for et teknologifirma, men hun begyndte næsten at bede om at arbejde gratis. Jeg tror, ​​du skal være sikker på dine egne færdigheder - vi har brug for mennesker med forskellige arbejdserfaringer i teknologiindustrien også.

Læs også: Længe ventet: Sprogstrategi og 100 mio. kr. lander på tørt sted

Hvad skal et land gøre for at blive attraktiv for unge talenter som dig?

At kunne skaffe investeringer nemt er naturligvis afgørende. I dag tror jeg, at Frankrig gør et godt stykke arbejde for at skabe et værdifuldt økosystem for teknologiske virksomheder. Vi har et kontor på Station F i Paris, som jeg virkelig godt kan lide. Præsident Macron positionerer Frankrig som en teknologi start-up nation. Han giver et klart signal til de unge start-ups om, at vi er velkommen - og at der er brug for os.

Det er også meget vigtigt at være et ønskværdigt og indbydende sted for internationale talenter. For at opbygge et succesfuldt firma skal du have det bedste talent, og det kommer oftest fra forskellige dele af verden. Jeg tror stærkt på, at politikerne er nødt til at tænke over det og gøre det nemmere at ansætte internationalt talent.

Er Frankrig så det næste skridt for dig?

Vi bygger en international forretning, og det er vigtigt for os at være tæt på vores kunder, uanset om de er i Frankrig eller i Indien. Danmark er et godt sted for vores hovedkvarter lige nu. Desuden synes jeg personligt, at man bør betale tilbage til det samfund, som har hjulpet en.

Fakta

- Gulnaz Khusainova 

- Adm. direktør og grundlægger af Easysize.

- Easysize udnytter kunstig intelligens til at forebygge returvarer.

- Fra Rusland, har boet i Danmark de seneste fire år.

- Gulnaz Khusainova er vinder af start-up-konkurrencen for kvindelige iværksættere i Europa og en af ​​de talentfulde 30 under 30 på Forbes-listen over personer, der genopfinder, hvordan vi shopper online. 

- Er nævnt som blandt "Top 50 most inspiring women in Nordic Tech 2016" og "Top 100 Female Startup Founders in Europe - 2016".

Virginie Morlet

Virginie Morlet

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3167
  • Mobil +45 5151 4404
  • E-mail vimo@di.dk

Relateret indhold