På et imponerende CV står blandt andet topchef i Coca Cola, og fra november 2018 kunne franske Dominique Reiniche tilføje posten som bestyrelsesformand for C25-virksomhed Chr. Hansen.

Foto: Thomas Arnbo
08.01.19 DIB Nyheder

Fransk pionér åbner vejen for danske kvinder

Franske Dominique Reiniche sætter nye standarder i dansk erhvervsliv som første kvindelige bestyrelsesformand for en C25-virksomheder. Hun forventer flere kvinder følger efter.

Dominique Reiniche har i sine mere end 30 års karriere som topleder hævet niveauet for kvindelige direktører internationalt. Og nu gør hun det også i Danmark. Det sker som første kvindelige bestyrelsesformand en af landets top-25 virksomheder blandt de børsnoterede selskaber. 

Efter fem år som medlem af bestyrelsen i ingrediensvirksomheden Chr. Hansen, tog hun nemlig 29. november plads for bordenden. Hun glæder sig på egne vegne – men håber især at bane vejen for flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.

– Jeg kan lide at bryde traditioner og sprænge glasloftet. Det har jeg gjort flere gange ved at være den første kvinde i en lederrolle forskellige steder. Det er ikke at være den første kvinde i sig selv, men at det skaber momentum for at andre kommer til, siger hun og tilføjer:

– Jeg åbner dermed en dør. Det er jeg meget begejstret for, fordi det markerer en ny begyndelse, og vi vil absolut se flere kvinder i den rolle fremover. 

Læs også: ”Hun er perfekt til jobbet”

Ikke bange for at være minoritet

63-årige Dominique Reiniches pionér-rolle har undervejs gjort hende til en af verdens mest indflydelsesrige kvindelige ledere, ifølge Fortune Magazine. Især 22 år hos Coca-Cola Company, heraf de seneste otte år som topchef og bestyrelsesformand for hele Europa slog hendes position fast.

Det er afgørende, at man ikke er bange for at være en minoritet, for det er man i begyndelsen. Isen skal brydes, og det kræver energi og positiv tænkning. Dominique Reiniche, bestyrelsesformand, Chr. Hansen

Ved hvert karrieskrift har hun positivt udfordret en mandeverden. Erfaringerne derfra giver hun gerne videre, for det stiller særlige krav til kvinder at gå hele vejen, mener hun.

– Det er afgørende, at man ikke er bange for at være en minoritet, for det er man i begyndelsen. Isen skal brydes, og det kræver energi og positiv tænkning, hvor glasset altid er halvt fuldt – ikke halv tomt. Specielt for kvinder er det vigtigt, fordi tingene ikke er perfekt fra start, og nogle vil ikke være tilfredse med, at der sidder en kvinde for enden af bordet i begyndelsen, siger Dominique Reiniche.

Dertil er kvinder nødt til at sikre opbakning fra familien, fordi det er vanskeligt at klare pres både fra job og privatliv. En sidste faktor er en stærk vilje, for fravalg skal foretages undervejs.  

Hvad driver dig som leder?

– Jeg er blandt andet drevet af at åbne dørene for kvinder. Jeg vil gerne hjælpe, som jeg selv er blevet hjulpet. Jeg er dog klart imod at ekskludere mænd – de skal være med, fordi de har en vigtig rolle som mentorer undervejs. Og jeg vil aldrig forfremme en kvinde, blot fordi hun er kvinde. Det vil være en stor fejl. Diversiteten skal være fair og inkluderende – ikke aggressiv.

Hvad skal mænd gøre for at få flere kvindelige ledere?

– Mænd er i dag mere opmærksomme på at skabe diversitet. Der er også en generationsforskel, hvor de yngre er mere vant til kvindelige ledere. Og der er en øget kamp om talenterne, så virksomhederne kan ikke frasige sig halvdelen af talentmassen på forhånd. I Chr. Hansen sikrer vi altid, at der er mindst én kvindelig kandidat til alle lederstillinger og stillinger som globale specialister.

Kan du bruge din tid fra bl.a. Coca-­Cola Europa som bestyrelsesformand?

– Mine erfaringer, som direktør på øverste niveau, kan bruges til at stille direktionen de rette spørgsmål, så jeg forstår forretningen til bunds og kan coache dem på baggrund af mine egne erfaringer. Og så har jeg selv altid været i forreste linje, hvor der ikke er andet valg end at lede.

Hvilke forandringer vil der være med dig som bestyrelsesformand?

– Jeg vil ikke forandre bare for at forandre, for det er vigtigt at bygge videre på Chr. Hansens styrker og stærke arv. Men naturligvis bliver nogle ting anderledes. I forhold til Ole (tidl. bestyrelsesformand Ole Andersen, red.) er der allerede tre forskelle, nemlig køn, nationalitet og at jeg desværre ikke taler dansk. Men én ting vi helt klart har til fælles, er ambitionen om at se Chr. Hansen nå sit fulde potentiale.

Læs også: 8 råd der giver flere kvinder i topledelsen

Vilje til ansvar i bestyrelsen

Dominique Reiniche ser en række ligheder mellem Chr. Hansen og hendes tidligere virksomheder, nemlig fokus på resultat, kunder, kvalitet og etik – med blik for en bredere samfundsmæssig agenda som for eksempel bæredygtighed. Den største forskel er størrelsen på virksomhederne, der gør det nødvendigt for direktion og bestyrelse at udvælge indsatsområder nøje.

– Og bestyrelsen er alt andet end kedelig. Jeg holder af folkene, kulturen og produkterne, hvor der er en vilje til at tage ansvar og gøre verden til et bedre sted. Jeg ser frem til at stå i spidsen for bestyrelsen, mens Chr. Hansen arbejder henimod at nå sit fulde potentiale som global bioscience­-virksomhed, siger Dominique Reiniche.

Skal sikre diversitet i Chr. Hansen

Også i forhold til medarbejdere og ledelse er der et potentiale. Chr. Hansen har et mål om at skabe øget diversitet af køn, alder og nationalitet, og det støtter Dominique Reiniche fuldt ud, fordi det gavner forretningen.

– Vi måler på væksten i diversiteten, og den stiger hurtigere end først ventet. Det arbejde vil bestyrelsen følge med meget stor opmærksomhed, siger hun.

Ses der på erhvervslivet over en bred kam håber Dominique Reiniche på en bedre balance mellem mandlige og kvindelige topledere, men det vil tage tid at få snebolden til at rulle. 

–  Selv om vi er meget ambitiøse, når vi sandsynligvis ikke fifty-fifty, fordi jeg tror ikke, at så mange kvinder vil gå efter den type job, fordi de har andre prioriteter, og det respekterer jeg fuldt ud. Men de skal have muligheden, siger hun.

Læs også: Flere kvinder til tops i danske virksomheder

Foto: Foto: SAS

"Hun er perfekt til jobbet"

Dominique Reiniches kommercielle baggrund sikrer adgang til formandspost i Chr. Hansen, lyder det fra erfaren bestyrelsesformand, Sanna Suvanto-Harsaae.

 

Læs hele artiklen her: ”Hun er perfekt til jobbet”

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold