I magasinet DI Business marts kan du læse mere om (fra venstre) Hani Youssef Al-habboul, Mohamed Koudoh, Nazlia Mohammad og Osman Mohamad Esmat Khalil.

Fotos: Axel Søgaard, Christer Holte og Hans Søndergaard
27.03.18 DIB Nyheder

Flygtninge i job: ”Jernvilje og arbejdsglæde”

Siden juli 2016   har  ca. 1.300  flygtninge været i IGU-forløb. Blandt andre hos busselskabet Keolis.

Syriskfødte Nazliya Mohammed er en af de mere end 1.200 flygtninge og familiesammenførte på integrationsgrunduddannelsen (IGU), der kombinerer dagligdagen på en virksomhed med uddannelse og sprogundervisning. Hun havde aldrig forestillet sig at blive buschauffør.

- I Syrien må kvinder ikke køre bus eller udføre hårdt fysisk arbejde, fortæller hun.

Kørslen af 18-meter lange ledbusser med plads til 160 passagerer er nu på syvende måned hendes hverdag hos busselskabet Keolis. Driftschef Uffe Tokehøj, er tilfreds: 

- Nazliya er målrettet og har en jernvilje. Samtidig er hun altid glad og er hele tiden parat til at lære noget nyt og til at forholde sig positivt til andre mennesker. Det er selvsagt et stort plus både i forhold til kolleger og passagerer. Jeg opfatter hende som en rollemodel internt – men også eksternt i forhold til andre kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund, siger han.

Keolis er en af mange virksomheder, der integrerer flygtninge. Ifølge Styrelsen for International Rekruttering og Integration er der siden juli 2016 etableret ca. 1.300 IGU-forløb. 

Læs også: Karsten Dybvad: Uden flere medarbejdere dør Danmarks opsving

Fælles opgave at integrere unge mennesker

Europas førende producent af stålskorstene, Steelcon i Esbjerg, blev præsenteret for IGU-forløbet af det lokale jobcenter.

- Det er en fælles opgave at være med til at integrere de unge mennesker og andre, der kommer til landet, siger fabriksdirektør Ole Kamp Jensen.

De første flygtninge, som Steelcon blev præsenteret for, var ikke noget match. De kunne simpelthen for lidt dansk og måtte bruge ­Google Translate for at forstå det mest basale. Men i anden omgang var der succes. Mohamed Koudouah  er en af to syriske mænd på Steelcon med nogenlunde danskkundskaber og erfaring med svejsning. 

- De bidrager virkelig til arbejdet, og det gjorde de ret hurtigt. De har arbejdsglæde, er mødestabile og stort set aldrig fraværende, siger produktionschef Thomas Risløv, der er Mohameds daglige leder.

Han håber, de to syriske flygtninge kan fortsætte i virksomheden, når det to-årige IGU-forløb er forbi.

I DI er man glade for, at IGU-forløbet er en succes på mange virksomheder, hvor flygtninge på lovligt ophold nu er i arbejde. 

- Det har givet flygtningene mulighed for at forsørge sig selv, mens de er i Danmark, siger underdirektør i DI Steen Nielsen.

Mød fire flygtninge i IGU-forløb i magasinet DI Business 

Fakta

Flygtning i et IGU-forløb

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) er en tre-årig forsøgsordning målrettet flygtninge og familiesammenførte i alderen 18 til 40 år, der har været mindre end fem år i Danmark. IGU’en varer to år og er delt mellem uddannelse og arbejde på virksomhed. 

Kontakt chefkonsulent Marie-­Louise Lindeløv på 3377 3305 eller flygtninge@di.dk hvis du vil vide mere om IGU. Læs mere: di.dk/IGU

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold