USA's viceenergiminister Dan Brouillette ankommer til konferencen sammen med energiminister Lars Lilleholt og DI-direktør Tine Roed.

Foto: Hans Søndergaard
22.05.18 DIB Nyheder

Alle vil have større investeringer i grøn innovation

Den grønne omstilling er højt på dagsorden – både i Danmark og i resten af verden. Men der er brug for flere investeringer i innovation, hvis omstillingen skal lykkes. Det stod klart på konferencen Clean Energy Investment Forum, som tirsdag fandt sted i Industriens Hus.

Nye, innovative løsninger er vejen frem, hvis energisektoren skal blive mere grøn. Men innovation kræver investeringer, og det var temaet for Clean Energy Investment Forum, som blev afholdt tirsdag d. 22. maj i Industriens Hus med deltagelse af en lang række internationale repræsentanter fra både regeringer, virksomheder og investorer. Konferencen var en sideevent til Nordic Clean Energy Week, som Danmark og Sverige i denne uge er værter for.

Tine Roed, direktør i Dansk Industri (DI), anlagde i forbindelse med konferencen et dansk perspektiv på debatten om investeringer. For selv om Danmark er i front inden for grøn energi, må vi ikke tage succesen for givet, mener hun.

- Virksomhedernes investeringer i forskning er ikke steget i flere år. Der er brug for at vi tager et spring nu – både når det gælder offentlige og private investeringer i forskning – hvis vi skal bevare vores førerposition indenfor energiteknologi. Vi kan se, at der er en sammenhæng mellem de penge, vi bruger på forskning, og hvor meget vi eksporterer. Også af den grund bør vi øge investeringerne, sagde Tine Roed.

Innovation, mener jeg, er den eneste måde, hvorpå vi kan klare os i konkurrencen og bevare arbejdspladser i Danmark. Jens Sehested, direktør for Research & Development i Haldor Topsoe

Vestas vil have en hel energimilliard

DI-direktøren glæder sig derfor over den dialog mellem alle relevante parter, som sådan en konference giver mulighed for. Det samme gør Vestas, som er sponsor for Nordic Clean Energy Week. 

Vindmølleproducenten har ifølge innovationschef Bo Svoldgaard et ”klart fokus på at investere Vestas ind i fremtiden”. For hvis grøn energi skal være attraktiv, skal der fortsat forskes og investeres i teknologi og test af teknologien, mener han. Derfor er der også stadig brug for flere offentligt støttede projekter.

- Vi ønsker at komme tilbage på ’energimilliarden’, siger Bo Svoldgaard med henvisning til, at den offentlige støtte til energiforskning er faldet til 500 millioner kroner. 

Se video med Vestas herunder (artiklen fortsætter efter videoen)

Video: Marie Victoria Nedergaard

USA: Brug fossile brændsler grønnere

Energiminister Lars Lillholt, som var med til at indlede Clean Energy Investment Forum, lagde ud med at takke de danske virksomheder for deres andel i Danmarks succes som grøn frontløber. Samtidigt anerkendte han, at der fremover skal endnu mere til. Både her i Danmark og på globalt plan.

- Vi har brug for handling. Vi har brug for flere investeringer i grøn energi. Det vil kræve investeringer på millioner af dollar frem mod 2050. Det er en udfordring, men også en mulighed. Den grønne omstilling kan både skabe jobs, økonomisk udvikling og et bedre miljø – og vi kan få det til at ske, hvis vi samarbejder på tværs, understregede energiministeren fra talerstolen.

Trumps viceenergiminister Dan Brouillette repræsenterede USA ved konferencen. Han lagde vægt på, at USA også i fremtiden vil være engageret – både i innovationen og i at foretage de nødvendige investeringer.

- Vi lever i spændende tider, hvor vi ser en kaskade af teknologiske gennembrud drevet af innovation. I USA producerer vi nu ikke alene en overflod af billig energi fra mange flere kilder, end vi havde turdet tro på. Vi bruger også energien på langt renere måder end før – og det betyder lavere co2-udledning, sagde vicepræsidenten.

Dan Brouillette understregede samtidigt, at den grønne omstilling i hans optik både indebærer brug af nye energikilder, men også en renere brug af de fossile brændsler, som verden fortsat vil være afhængig af i en rum tid.

Læs også: Virksomheder roser energiudspil

Topsoe er afhængig af innovation

Haldor Topsoe er der også stor opmærksomhed på, at investeringer i innovation er dybt nødvendige for både virksomhederne og den grønne omstilling. Jens Sehested, som er direktør for Research & Development, oplever, at virksomheden er dybt afhængig af kontinuerlig innovation.

- Derfor har vi en stærk forskningsindsats her på Topsoe. Vi bruger 10 procent af vores omsætning på forskning og udvikling, siger han.

Men helt på linje med Vestas understreger også Jens Sehested vigtigheden af, at de danske politikere øger investeringerne i energiteknologi.

- Innovation, mener jeg, er den eneste måde, hvorpå vi kan klare os i konkurrencen og bevare arbejdspladser i Danmark. Derfor har politikerne også et stort ansvar for at skabe de rammevilkår, der skal til, for at forskningen kan trives både i virksomhederne og på universiteterne, siger han.

Se video med Haldor Topsoe herunder

Video: Marie Victoria Nedergaard

Fakta

Om Clean Energy Investment Forum

 

Konferencen er en sideevent til den niende CEM-konference, som Danmark og Sverige er værter for under titlen Nordic Clean Energy Week.

Clean Energy Investment Forum er en tema-konference om innovation, finansiering og investering i en grønnere energisektor.

CEM er en sammenslutning af 24 nationer og EU, som i fællesskab står for 75 pct. af de globale co2-udledninger.

CEM fokuserer på praktisk samarbejde, viden- og erfaringsudveksling og inddragelse af den private sektor i løsning af climaudfordringen.

Læs mere om Nordic Clean Energy Week her  

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold