Til dagens europakonference hos Dansk Metal gik debatten blandt andet på, hvordan politikere og erhvervslivet kan blive bedre til at tale EU-fællesskabet op i den offentlige debat.

Foto: Kristian Brasen
09.05.18 DIB Nyheder

Løkke: Brexit har åbnet vores øjne for EU’s positive sider

Brexit har rykket EU’s nationer tættere sammen og sat fokus på alle de ting, vi ville mangle uden et internationalt fællesskab, lyder det fra statsministeren på årets Europadag. Det har mindet os om, at vi ikke kan tage EU for givet, siger Karsten Dybvad.

Nogle gange skal man miste noget, før man lærer at sætte pris på det. Som held i uheld har Brexit styrket det europæiske samarbejde og sparket gang i den positive EU-snak.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Europadagen onsdag til en konference arrangeret af Tænketanken Europa. Her var han sammen med Dansk Industri (DI), Dansk Metal og flere virksomheder mødt op for at diskutere Danmarks fremadrettede placering i et EU under forandring.

- Alle udfordringer ved Brexit viser samtidig de positive sider ved EU, sagde statsministeren og tilføjede:

- Den meget triste baggrund blev en slags øjenåbner for, at EU skal være aktive på de områder, der betyder noget for borgerne.

Lars Løkke Rasmussen bliver bakket op af adm. direktør i DI Karsten Dybvad.

- Brexit minder os om, at vi ikke kan tage EU for givet, men hver dag må forsøge at samarbejde bedre, så vi finder en løsning på de problemer, borgerne i Europa oplever, sagde Karsten Dybvad.

Læs også: Brexit tvinger virksomheder i ny retning

’Danmark ville blive kørt over uden EU’

Og hvis man spørger Lars Løkke Rasmussen, er det på tide, at vi begynder at tale varmere om EU, for ifølge ham har Danmark for længe ”puttet med” det indre markeds betydning for Danmark. 

- Danmark har bestemt brug for Europa. Vi er en lille, åben økonomi, og mere end 60 procent af vores vareeksport går til Europa, sagde statsministeren.

Søren Skou, der er CEO i A.P.-Møller-Mærsk, var også med til onsdagens konference. Han erkender, at hans virksomhed ikke har gjort nok for at italesætte den positive historie om EU og opfordrer til, at danske virksomheder ”tør noget mere” – for Danmark ville blive kørt over uden EU, sagde han.

- Der er ikke nogle kinesiske, amerikanske eller koreanske virksomheder, der virkelig bekymrer sig om markedsadgang for Danmark. Så når vi står helt alene, har vi ikke meget at forhandle med, men det har vi med EU bag os, sagde Søren Skou.

Læs også: Snart bliver det lettere at handle med Japan og Singapore

Skrevet af:
Oliver Fruergaard

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold