I Valby er det muligt at besøge et hus, der er 100 procent baseret på, at alle elementer kan indgå i en cirkulær proces.

Foto: Tom Jersø
08.11.19 DIB Nyheder

Demohus skal sætte nye byggestandarder

Hos boligselskabet Lejerbo i Valby kan man besøge et hus, som er anderledes end de fleste.

Huset er nemlig 100 procent cirkulært, bygget efter princippet om design for adskillelse, så hvert enkelt element kan tages ud af huset og blive genbrugt på nye måder i andre byggerier – uden at miste værdi. Som når man skiller et LEGO-hus ad og genbruger klodserne.

Demonstrationshuset i Valby er forløberen for 60 almennyttige boliger, der skal opføres i Aarhus og være færdig i 2020. Huset er udviklet i et samarbejde mellem virksomheder fra hele byggebranchens værdikæde – materialeleverandører, rådgivere, arkitekter og bygherrer.

Virksomhederne arbejder sammen om i projektet Circle House at omstille branchen fra lineær til cirkulær økonomi. Men de vil gerne have flere med. Derfor har de på initiativ af Kasper Guldager, direktør i arkitektvirksomheden GXN og Tine Lange CSR-rådgiver og direktør i Responsible Assets, netop søsat Circle House Lab. Her skal virksomhederne i samarbejde med Dansk Standard udvikle nye cirkulære byggestandarder, som kan rykke branchen og fungere nationalt og internationalt.

- Circle House Lab vil give alle de deltagende virksomheder og institutioner en fælles forståelse af, hvad blandt andet selektiv nedrivning og affaldshåndtering indebærer. Og den forståelse vil danne afsæt for udviklingen af standarder, der på en gang er realistiske og ambitiøse, forklarer Tine Lange.

75 virksomheder og institioner er foreløbigt med i Circle House Lab.

- Med Circle House Lab vil vi udvikle fremtidens standarder, som hele byggebranchen kan støtte op om, og som også kan inspirere internationalt, siger Kasper Guldager. 

Læs også: Nedrivning bliver fundament for nyt byggeri

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold