HR-direktør i Kamstrup A/S, Michael Stubbe, fremlagde til TekSams årsdag 2019 Kamstrups rejse mod automatisering af samtlige produktions- og udviklingsprocesser.

Foto: Palle Peter Skov
03.10.19 DIB Nyheder

Tillidsfolk og direktører: Samarbejde er nøglen til fremtiden

750 tillidsrepræsentanter og direktører fra danske industrivirksomheder var sammen til årsdag for at drøfte fremtidens arbejdsmarked. Det unikke samarbejde mellem arbejdsgivere og lønmodtagere er fundamentalt for teknologiens fremtidige udvikling i Danmark, mener Kamstrup-direktør.

Målervirksomheden Kamstrup A/S har mere end fordoblet omsætningen på blot syv år – og det uden at øge antallet af produktionsmedarbejdere.

Det har krævet en gennemgribende automatisering, og vejen mod industri 4.0 stiller ifølge HR-direktør i Kamstrup, Michael Stubbe, nogle krav til forholdet mellem ledelse og medarbejdere.

- Det kræver, at alle medarbejdere gøres klar, at vi løfter hinanden i fællesskab, og at samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere er i top, sagde Michael Stubbe.

Til TekSams Årsdag 2019 i Odense Congress Center deltager ca. 750 tillidsrepræsentanter og ledere fra samarbejdsudvalg fra danske industrivirksomheder – kernen i de danske virksomheders samarbejde.

- Et helt centralt konkurrenceparameter er vores evne til på arbejdsmarkedet at finde ud af langt de fleste ting selv og tilpasse aftaler til den enkelte medarbejder eller virksomhed, sagde Michael Stubbe om det særlige ved den danske model.

Læs også: Velkommen til det automatiserede arbejdsmarked

Teknologiudviklingen stiller udover krav til vores faglige kompetencer også krav til samarbejde. Kim Graugaard, Arbejdsmarked & Personalejura, viceadm. direktør

Arbejdsmarkedets særlige styrke

Kim Graugaard, formand for TekSam og viceadm. direktør i Dansk Industri (DI) og Mads Andersen, næstformand for TekSam, næstformand i CO-industri og gruppeformand i 3F, bød velkommen til årsdagen i Odense Congress Center.

Normalt sidder de to på hver sin side af bordet, når der skal forhandles overenskomst, men i TekSam-regi symboliserer de det samarbejde, der er så vigtigt for fremtidens teknologiske omstilling.

- Teknologiudviklingen stiller udover krav til vores faglige kompetencer også krav til samarbejdet både mellem ledelse og medarbejdere og medarbejdere imellem på tværs af uddannelsesniveau og faglighed, sagde Kim Graugaard.

Mads Andersen lagde vægt på fremtidens teknologiske udfordringer ved industri 4.0, men også det danske arbejdsmarkeds særlige styrke.

- Mange nye teknologier betyder forandringer – både for den enkeltes arbejde, og måden arbejdet organiseres på. Men i den danske model har vi et unikt element – nemlig samarbejdet, sagde Mads Andersen.

Læs også: Massiv opbakning til "Girls day in science"

Samarbejde skal holdes ved lige

Netop samarbejde var grunden til, at seks af Kamstrups tillidsrepræsentanter også deltog til TekSams årsdag, fortæller Anja Borg, medarbejdervalgt bestyrelsesrepræsentant i Kamstrup.

- Først og fremmest er det vigtigt, at samarbejdet holdes ved lige. Det kommer ikke af sig selv. Vi har gang i mange udviklingsprocesser, og det er vigtigt, vi kan gøre det i fællesskab, sagde Anja Borg.

Anja Borg præsenterede på scenen sammen med Kamstrups HR-direktør, Michael Stubbe, virksomhedens teknologiske rejse. Eksempelvis gik virksomheden i juni i gang med et testforsøg med robotteknologi i varmeproduktionen.

- Robotteknologien gør det muligt for medarbejderne at arbejde tæt sammen med robotten, i modsætning til de robotter, vi har i dag, der kun arbejder alene, sagde Anja Borg.

På scenen præsenterede blandt andre forsker Malene Friis Andersen også begrebet teknostress, der dækker over udfordringer hos medarbejdere ved implementering af ny teknologi.

Derudover kom deltagerne blandt andet igennem et portræt af vinduesproducenten Velux’ formation til højteknologiske og automatiserede processer, professor Jan Stentofts bud på hvordan man implementerer nye teknologier og herrelandsholdstræner Nikolaj Jacobsens fortælling om vejen til guld.

Kim Graugaard sluttede sin velkomsttale af med et ønske om et fremtidigt positivt samarbejde mellem arbejdsgiver og lønmodtager.

- Jeg håber, at samarbejdsudvalgene vil være katalysatorer for et samarbejde, der er præget af nysgerrighed, åbenhed og især respekt for hinanden, sagde DI’s viceadm. direktør.

Læs også: Frygten for Terminator giver Kina AI-forspring

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Anders Just Pedersen

Anders Just Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3686
  • Mobil +45 2949 4549
  • E-mail ajp@di.dk

Relateret indhold