Der er gang i lyssætningen i Singapore. Det samme kan forhåbentlig snart sige om den danske eksport til østaten, der har fået væsentligt bedre vilkår med ikrafttrædelsen af en ny handelsaftale mellem Singapore og EU.

Getty Images
21.11.19 DIB Nyheder

Efter 9 års tilløb: Handelsaftale mellem EU og Singapore træder i kraft

En ny handelsaftale med Singapore giver danske virksomheder endnu bedre muligheder for at afsætte deres produkter i den sydøstasiatiske østat.

Danske virksomheder har stolte traditioner for handel med Sydøstasien. En ny handelsaftale mellem EU og Singapore, der træder i kraft i dag, giver danske virksomheder optimale muligheder for at føje nye kapitler til samhandlen med østaten.

- Singapore er et særdeles lovende marked for danske virksomheder. Det er en moderne økonomi med vækst og høj købekraft. Derfor er det bare med at gribe de nye muligheder for eksport, der følger af handelsaftalen mellem EU og Singapore, siger afsætningspolitisk chef Peter Thagesen.

Handelsaftalen er faldet på plads efter mange års arbejde. Forhandlingerne blev påbegyndt i 2010 og først afsluttet i 2017. Den endelige godkendelse faldt den 8. november i EU’s Ministerråd.

- Handelsaftalen cementerer de fordelagtige vilkår for handel. I løbet af de næste 3 – 5 år vil tolden blive udfaset på næsten alle varer bortset fra fisk og forarbejdede landbrugsprodukter, fortæller Peter Thagesen.

Læs også: Regeringen vil nå klimamål gennem partnerskaber med virksomheder

Imponerende eksport til østat

Selvom Singapore blot har et indbyggertal på niveau med Danmark, så har østaten allerede en høj placering på listen over de største importører af danske varer.

Danmarks eksport til Singapore beløber sig til 19,2 milliarder kroner, mens importen fra Singapore løber op i 14,6 milliarder kroner. Det gør Singapore til Danmarks 16. største eksportmarked.

Potentialet i den nye frihandelsaftale griber dog også langt ud over Singapores grænser, påpeger afsætningspolitisk chef Peter Thagesen.

- Handelsaftalen er et vigtigt skridt på vejen til et endnu tættere handelssamarbejde mellem hele den sydøstasiatiske handelsblok (ASEAN) og EU. Der er et kæmpe potentiale for øget afsætning, siger han.

Fakta om handelsaftalen: 

  • I forvejen er der lav eller ingen told for de fleste varegrupper i samhandlen mellem EU og Singapore. Handelsaftalen cementerer nu de fordelagtige vilkår for handel med varer fast. Derudover vil tolden på de fleste af de resterende produkter blive udfaset over en periode på 3-5 år. Det vil kun være i forhold til fisk og forarbejdede landbrugsprodukter, at en række toldsatser vil blive fastholdt.
  • Aftalen giver europæiske leverandører udvidet adgang til at levere tjenesteydelser indenfor telekommunikation, finansielle services, IT, transport samt post- og kurertjenester.
  • Handelsaftalen vil sætte rammerne for gensidig anerkendelse af professioner, herunder revisorer, arkitekter, ingeniører og advokater. Det gøre det lettere for virksomheder at udstationere medarbejdere og derigennem øge eksporten af tjenesteydelser.
  • Med aftalen får europæiske virksomheder mulighed for at deltage i flere af Singapores statslige udbud af varer og tjenesteydelser, og giver således EU-landene bedre adgang til offentlige udbud til en værdi af 20 mia. euro.
  • Aftalen vil fjerne en lang række tekniske handelsbarrierer. Eksempelvis vil Singapore anerkende europæiske standarder og procedurer for sikkerhedstjek inden for tøj og tekstil, elektronik, animalske produkter og bildele.
  • Parterne forpligter sig også til et tæt samarbejde om at effektivisere toldprocedurerne. Det skal blandt andet ske ved at nedbringe sagsbehandlingstiden og gøre toldkontrollen hurtigere og smidigere.
  • I handelsaftalen indgår der et bæredygtighedskapitel, der forpligter parterne til overholde internationale konventioner om arbejdstagerrettigheder og miljø. Der vil desuden blive nedsat et tvistbilæggelsessystem, der skal behandle sager om overtrædelse af bæredygtighedsbestemmelserne i aftalen.

Handelsaftalen følges af en særskilt aftale om investering. Aftalen om investeringsbeskyttelse imellem EU og Singapore sætter nye regler, der giver europæiske investorer og deres investeringer i Singapore højere beskyttelse. Samtidig bevares EU’s ret til at indføre ny lov og opdatere eksisterende love på området.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold