Fra venstre: Borgmester Winni Grosbøll, Borncuts direktør Gorm Sørensen og formand for DI Bornholm Kenn Kjellberg ved prisoverrækkelsen tirsdag.

Foto: Henrik Langgard Lystbæk
05.11.19 DIB Nyheder

Prisvinder fra Bornholm: Nu skal der skæres kød i USA

Borncut på Bornholm vinder Dansk Industris regionale initiativpris 2019. Nu skal der skaleres op - USA bliver næste marked.

Da det islandskejede selskab Marel lukkede sin produktion på Bornholm i 2015, var der udsigt til, at der ikke længere skulle produceres portionsskærere i Østersøen. Det fik fem lokale investorer til at reagere.

De bragte mange års erfaring i branchen sammen og dannede firmaet Borncut. Da nytårstorsken skulle skæres ud i 2016, havde de deres første prototype klar.

Ifølge virksomhedens adm. direktør, Gorm Sørensen, der var med til at udvikle verdens første portionsskærer i 1992, er Borncut kommet godt fra start:

- Vi er glade og stolte over, at det er lykkedes os at fastholde og udbygge den kompetence, der er opbygget på Bornholm inden for portionsskæring af fødevarer, siger Gorm Sørensen.

Borncut har fem medarbejdere og producerer i dag tre forskellige portionsskærere til automatisk udskæring af kød. Maskinerne bruger en ny 3D-skærmteknologi, der giver en nøjagtig opskæring af kødet. Det giver en bedre udnyttelse af hvert enkelt stykke kød, i en tid hvor kravene til reduktion af madspil også når ud til fødevareproducenterne.

Borncut har skabt nye produktionsarbejdspladser og vækst på Bornholm og er hurtigt kommet ud over rampen med en helt nyt højtspecialiseret produkt. Kent Kjellberg, formand for DI Bornholm

Hurtigt ud over rampen

Formand for DI Bornholm Kenn Kjellberg roser virksomhedens initiativ:

- Borncut har skabt nye produktionsarbejdspladser og vækst på Bornholm og er hurtigt kommet ud over rampen med en helt nyt højtspecialiseret produkt. Det har på flere måder krævet opfindsomhed og en god portion initiativ og drivkraft.

Virksomhedens start og udvikling er sket med afsæt i samarbejder mellem lokale kræfter.

Eksport og samarbejde

I 2017 indgik virksomheden også et strategisk samarbejde med aarhusianske Scanvaegt Systems A/S om salg og service af virksomhedens maskiner hos kunder i Europa. Det har betydet, at Borncut hurtigt kunne rykke ud og være tilstede på eksportmarkederne.

- Uden den store velvilje og støtte vi har mødt fra alle vores samarbejdspartnere, var vi ikke nået hertil så hurtigt. Det er vi meget taknemmelige for, siger Gorm Sørensen.

Next stop USA

Næste skridt på vækstrejsen er til USA, hvor virksomheden har vækket flere mulige samarbejdspartneres interesse.

- Bornholm er et lille marked, så det er naturligt at vores virksomheder retter blikket mod resten af verden. Borncut kan blive Bornholms næste store eksportsucces og forhåbentlig inspirere andre, siger formand for DI Bornholm Kenn Kjellberg.

Med DI Bornholms initiativpris 2019 er Borncut A/S en af i alt 18 kandidater til DI’s nationale initiativpris, som uddeles på DI’s årlige konference i Aarhus for små og mellemstore virksomheder i januar.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

Initiativpris 2019

·         Prisen uddeles som en hyldest til virkelysten, kreativiteten og skabertrangen blandt de mindre og mellemstore virksomheder i DI's medlemskreds. Det er virksomheder, som på en eller anden måde kan fremhæves og fremstå som en god og inspirerende rollemodel for andre erhvervsledere.

·         Det er DI Bornholm, der udpeger den regionale modtager af Initiativprisen. Formanden for DI Bornholm overrækker prisen sammen med borgmester Winni Grosbøll.

Særligt kriterie for 2019: Mod til skalering:

·         Virksomhedens leder har udvist et særligt mod til at gribe nye muligheder på et tidligt tidspunkt. Muligheder som gør, at virksomheden i dag står bedre rustet til at gribe fremtidens muligheder.

·         Hermed ønsker DI at prise modet til at træffe gennemgribende beslutninger særligt i forhold til emner som: Ejerskab og ledelse, sikring af finansiering, tiltrækning af arbejdskraft, internationalisering og produktivitet.

·         Målet er at sætte fokus på det mod og den indsigt, det kræver at igangsætte en markant skalering af virksomheden.

·         De 18 vindere i DI’s 18 Regionalforeninger dyster derefter om at vinde den landsdækkende Initiativpris, der uddeles på DI’s årlige SMV-dag i januar måned.

 

Henrik Langgaard Lystbæk

Henrik Langgaard Lystbæk

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3957
  • Mobil +45 2284 6867
  • E-mail hely@di.dk

Relateret indhold