Hvis overvågning rimer på frihed, er vi så nået til  samfundet i George Orwells roman "1984"? Podcast Techtopia dykker ned i emnet.

10.12.19 DIB Nyheder

Overvågning er frihed - eller?

Podcast: "Med overvågning stiger friheden", sagde justitsminister Nick Hækkerup fra Folketingets talerstol for nyligt. Og så gik Twitter i brand. Men er overvågning en naturlig del af velfærdsstaten? Lyt med på Techtopia #135.

Hvad er sammenhængen mellem den socialdemokratiske velfærdsstat og overvågning? Og hvornår begyndte den moderne overvågnings historie?

De spørgsmål stillede jeg fornyligt til historiker Andreas Marklund fra kommunikationsmuseet Enigma, hvor han er forskningschef.

Når vi taler om overvågning, som basis for at opretholde et trygt samfund, er det også naturligt at kigge på Kina og deres digitaliserede overvågningssystem.

Er vi i Vesten i virkeligheden hyklere, når vi kritiserer Kina for at bygge et system, der hjælper millioner af mennesker ud af fattigdom, når vi selv indfører digitale overvågningssystemer, der understøtter vores samfundsmodel?

Den snak tager jeg med digital antropolog Payal Arora. 

Medvirkende:
Andreas Marklund, forskningschef, Enigma
Jeppe Bruus (S), retsordfører
Payal Arora, digital antropolog og professor, Erasmus University,  Rotterdam
Rikke Frank Jørgensen - senior researcher, Institut for menneskerettigheder

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold