Udstillingsbygningen The Crystal i London er et af de byggerier, som har danske ventilationsløsninger fra WindowMaster installeret.

Foto: Windowmaster
19.02.19 DIB Nyheder

Brexit truer rekordeksport på 6 mia. kr. i byggebranchen

Danske virksomheder eksporterer netop nu flere byggematerialer til Storbritannien end nogensinde før, men dobbeltregulering efter Brexit kan blive en trussel mod samhandlen. Det bekymrer Dansk Industri og WindowMaster, som sælger ventilationsløsninger til briterne.

Eksporten af byggematerialer til Storbritannien er steget kraftigt i de sidste år – fra 3,3 mia. kr. i 2016 til et niveau på ca. 6 mia. kr. om året de seneste to år. Der er aldrig målt en højere eksport til det britiske byggeri end nu, og andelen svarer til mere end ti pct. af den samlede eksport af byggematerialer.

Denne gode eksporthistorie kan dog blive grundigt udfordret, hvis Brexit bliver en realitet, mener Elly Hove Kjems Hove, som er branchedirektør i DI Byg.

- Vi frygter den generelle økonomiske afmatning i Storbritannien, som formentlig bliver konsekvensen af et Brexit. Det kan smitte af på hele landets import, men byggematerialer er samtidig underlagt en høj grad af regulering, som i dag er ensartet i EU. Her kan briterne efter Brexit vælge at lave egne standarder, fortæller hun

Hvis Storbritannien vælger at regulere byggematerialer anderledes end EU, kan det blive en dyr forretning for de danske producenter, som eksporterer til det britiske marked.

Alle vores produkter er testet og afprøvet, så de lever op til EU´s standarder, men hvis briterne skulle vælge at indføre egen standarder, så skulle alle test gennemføres to gange. Erik Boyter, adm. direktør i WindowMaster

Læs også: OECD: Danmark bliver hårdt ramt af Brexit

Frygten for dobbeltregulering

Erik Boyter er adm. direktør i virksomheden WindowMaster, som leverer avancerede ventilationsløsninger til bl.a. det britiske marked. Han ser dobbeltregulering som den største trussel mod virksomhedens britiske eksport, der i dag går godt og udgør ca. 20 pct. af omsætningen.

- Alle vores produkter er testet og afprøvet, så de lever op til EU´s standarder, men hvis briterne skulle vælge at indføre egen standarder, så skulle alle test gennemføres to gange – og det vil være meget dyrt og ressourcekrævende. Og hvis standarderne er meget forskellige, kunne det betyde, at vi skulle udvikle særlige produkter til det britiske marked, fortæller han.

I så fald er det ikke sikkert, at der ville være meget forretningsidé i at opretholde eksporten til Storbritannien. Til gengæld er Erik Boyter ikke så skræmt af udsigten til told på sine varer.

- Det håndterer vi allerede i forhold til andre lande uden for EU, så det har vi indkalkuleret – og jeg tror heller ikke, at sådan en toldsats ville bliv så høj, siger han.

Læs også: Brexit tvinger virksomheder i ny retning

Holder fingeren på pulsen

For WindowMaster – og ikke mindst virksomhedens britiske kunder – er uvisheden lige nu det værste. Men det har indtil videre ikke fået Erik Boyter til at overveje at trække sig fra markedet. Til gengæld har virksomheden taget et proaktivt skridt i den modsatte retning.

- En del af vores ventilationssystemer er brandventilation, så vi har efter Brexit-afstemningen valgt at engagere os i The Smoke Control Association i England. På den måde ved vi med det samme, hvis der skulle være nye regulativer på vej, og vi kan også give vores egen mening til kende, siger Erik Boyter.

Han håber og tror dog stadig – lige som mange andre danske virksomhedsledere – at Brexit vil ende med at blive afværget.

Læs også: Er din virksomhed klar til Brexit?

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Jakob Orbesen

Jakob Orbesen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3304
  • Mobil +45 2132 0321
  • E-mail jaor@di.dk

Relateret indhold