Ringkøbing-Skjern kommune er et af de steder i landet, hvor der er kommet langt mere fokus på virksomhedernes forhold.

Foto: Geodatastyrelsen
27.09.19 DI Business Nyheder

Kommunaldirektører: Virksomhedernes forhold er kommet i fokus

Efter 10 år med DI’s lokale erhvervsklimaundersøgelse er der kommet langt mere fokus på virksomhedernes forhold i hele landet, viser rundspørge til landets kommunaldirektører.

Kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen fra Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke i tvivl: Dansk Industris Lokalt Erhvervsklima undersøgelse, der for 10. gang i år måler virksomhedernes tilfredshed med de lokale erhvervsforhold, har været med til at sætte en mindre revolution i gang.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så var der i kommunen ikke særligt meget fokus på virksomhedernes forhold for 10 år siden. Men det har ændret sig fundamentalt. I dag går vi så meget op i det lokale erhvervsklima, at det er en del af den konstitueringsaftale, der lå til grund for, hvordan posterne i byrådet blev fordelt efter sidste kommunalvalg, fortæller Jens Peter Hegelund Jensen.

Læs også: Beløn kommunerne med mindst 5.000 kroner for hvert privat job

Mere fokus på erhvervsklimaet

Kommunaldirektøren mener, at DI er lykkedes ”helt enestående” med at sætte det lokale erhvervsklima på dagsordenen.

- Vi bruger undersøgelsen til at holde fokus på, om vi gør det godt nok, siger Jens Peter Hegelund Jensen, der glæder sig over, at Ringkøbing-Skjern år efter år er rykket op på ranglisten til nummer tre over kommunerne med de bedste forhold for virksomhederne.

Kommunaldirektøren fra Ringkøbing-Skjern er langt fra ene med sin oplevelse af, at der er kommet mere fokus på virksomhedernes forhold.

En rundspørge til landets kommunaldirektører, foretaget af DI, viser, at 60 procent af kommunaldirektørerne mener, at der ”i høj grad” er kommet mere fokus på erhvervsklimaet i løbet af de seneste 10 år, mens 34 procent siger ”i nogen grad”. 73 af landets 98 kommunaldirektører har deltaget i rundspørgen.

Undersøgelsen indikerer også, at mange kommuner aktivt bruger DI’s undersøgelse af det lokale erhvervsklima i deres arbejde med at forbedre virksomhedernes forhold. To ud af tre kommunaldirektører siger, at de ”i høj grad” eller ”i nogen grad” benytter DI’s undersøgelse til forbedringsarbejdet. 

Se DI's temaside om årets måling af det lokale erhvervsklima.

Sådan bruger vi Lokalt Erhvervsklima

Middelfart Kommune bruger DI’s analyse aktivt.

- Hvert år kaster vi med udgangspunkt i Lokalt Erhvervsklima et kritisk blik på, hvad vi kan gøre bedre. Det gælder i forhold til sagsbehandlingen, i forhold til dialogen og informationen mellem virksomheder, embedsværk og politikere – og det gælder i forhold til kompetenceudvikling af medarbejderne, så de kan hjælpe virksomhederne bedst muligt, siger kommunaldirektør i Middelfart, Steen Vinderslev.

I Ringkøbing-Skjern Kommune bliver den årlige undersøgelse også læst grundigt igennem.

- Vi snakker om, hvad der går godt, og hvad der går mindre godt. Og det danner baggrund for vores dialog med virksomhederne, fortæller kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen.

Den øgede dialog har styrket en partnerskabsfølelse mellem virksomheder og kommunen.

- Det er ret fedt at opleve. Ligesom det er klart, at virksomhedernes indtjening og succes er grundlaget for, at vi kan have gode skoler, fritidsaktiviteter og service, kan kommunen bidrage til, at virksomhederne har rammerne til at skabe succes. Vi er hinandens forudsætning, ikke modsætning, siger Jens Peter Hegelund Jensen.

Læs også: LE: Ikast Brande Danmarks bedst erhvervskommune

 

Analyse er et værktøj til dialog

I DI er der stor tilfredshed med, hvordan Lokalt Erhvervsklima undersøgelsen bruges.

- Jeg er rigtig glad for, at kommunerne bruger undersøgelsen som et afsæt til dialog med de lokale virksomheder om, hvordan det kan blive endnu bedre at drive virksomhed i kommunen, siger Kent Damsgaard, direktør i DI, og tilføjer:

- Kommunerne er forskellige, så det, som virker i én kommune, er ikke nødvendigvis den rette løsning i en anden kommune. Derfor handler det helt grundlæggende om at få en god dialog mellem kommuner og virksomheder.

Kent Damsgaard oplever også, at kommunerne vil drøfte resultaterne af undersøgelsen med DI. Både for at skabe bedre rammer for virksomhederne og for at komme højere op på ranglisten over kommuner med det bedste erhvervsklima.

- Der er konkurrence mellem kommunerne om at skabe gode forhold for de lokale virksomheder. Man er blevet meget mere opmærksom på, at et godt erhvervsklima er afgørende for at skabe lokal udvikling, sikre gode arbejdspladser og en mere robust finansiering af vores fælles velfærd, siger Kent Damsgaard.

Takket være stigende tilfredshed med kommuners erhvervsindsats, kræver det også mere arbejde at komme frem på ranglisten.  Det genkender kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen:

- Tidligere kunne en kommune gøre det jævnt og komme højt op på ranglisten. I dag skal man gøre det virkelig godt for at komme til tops.

Læs også: Thisted hopper højt i erhvervsvenlighed

Kent Damsgaard

Direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret