H.K.H. Kronprinsesse Victoria af Sverige og Prins Daniel gæstede DI Topmødet 2019 sammen med en svensk erhvervsdelegation. Her holdt Kronprinsessen tale om en dansk-svensk grøn fremtid sammen.

Foto: Thomas Arnbo
18.09.19 DIB Nyheder

Tronfølgere binder Norden sammen

Dansk-svensk samarbejde om især fremtidens grønne løsninger var i fokus, da det svenske Kronprinsessepar gæstede både DI Topmødet og Swedish-Danish Business Forum i Industriens Hus om landenes samarbejde.

I 2017 tog Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel imod det danske Kronprinspar i Stockholm, hvor de satte fokus på de fremtidige muligheder for udvikling i specielt Øresundsregionen.

Sidste år eksporterede Danmark for knap 125 mia. kr. til Sverige, mens Sverige eksporterede for 109 mia. kr. til Danmark, viser ny analyse fra Dansk Industri (DI). Begge lande har derfor stor interesse i fortsat at udvikle samarbejdet.

Den 16.-18. september var det det danske Kronprinspars tur til at byde velkommen i København.

Som en del af det svenske besøg talte H.K.H. Kronprinsesse Victoria til DI Topmødet 2019 om vigtigheden i det dansk-svenske samarbejde på tværs af Øresund.

- Vi er her i dag for at bygge oven på det grundlag, vi sammen lagde i Stockholm, og for at tage samarbejdet et skridt videre, begyndte H.K.H. Kronprinsesse Victoria sin tale i DR Koncerthuset.

Læs analysen: Sverige er afgørende for dansk eksport

De fleste tænker ’sikkerhed’, når de hører ’Volvo’, men for fremtiden vil de forhåbentlig også tænke klimaindsats. Martin Lundstedt, adm. direktør, Volvo Group

Grønne, nordiske løsninger

Særligt var nordisk inspiration på menuen både i H.K.H. Kronprinsesse Victorias tale og i den efterfølgende tale af Martin Lundstedt, adm. direktør i Volvo Group, som centrerede sig om nordiske samarbejder og forskning.

- De fleste tænker ’sikkerhed’, når de hører ’Volvo’, men for fremtiden vil de forhåbentlig også tænke klimaindsats, sagde Martin Lundstedt i sin tale.

Hvert år investerer Volvo Group 2 mia. euro i forskning og udvikling. Det er i høj grad i samarbejde med universiteter i de nordiske lande.

H.K.H. Kronprinsesse Victoria gjorde også opmærksom på vigtigheden i at udvikle sig, selvom Danmark og Sverige er i en stærk position.

- Danmark og Sverige grænser ikke blot op til hinanden – vi er i familie. Som i andre familier konkurrerer vi også med hinanden. Det lærer vi af, men frem for alt bliver vi stærkere sammen, sluttede Kronprinsessen af i talen til topmødet.

Læs også: Vinder af DI Prisen sætter strøm til grøn vækst i Danmark

Små nationer, stor indflydelse

Dagen efter DI Topmødet mødtes tronfølgerne fra de to kongehuse igen til Swedish-Danish Business Forum i Industriens Hus.

Her talte DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, bestyrelsesformand i DI’s søsterorganisation Svenskt Näringsliv, Fredrik Persson, transportminister Benny Engelbrecht, den svenske social- og sundhedsminister Lena Hallengren og adm. direktør hos Rockwool, Jens Birgersson om landenes fremtidige samarbejde.

I åbningstalen lagde Lars Sandahl Sørensen vægt på Danmark og Sveriges muligheder for indflydelse til trods for landenes størrelse.

- Vi er begge små nationer i en stor verden, men vi både vil og kan gøre en stor forskel. Vi har samme syn på normer, værdier og social retfærdighed. Det giver os mulighed for at udvikle løsninger, der kan bruges over hele verden.

Dagsordenen for Swedish-Danish Business Forum var grøn omstilling, transport og infrastruktur og modernisering af sundhedsområdet – det hele med fokus på dansk-svenske partnerskaber.

- Vi ser frem til at udvikle samarbejder på kryds og tværs af Øresund omkring globale løsninger med presserende samfundsmæssige udfordringer, sagde DI’s adm. direktør.

Læs også: Dansk Energi og DI stifter Erhvervslivets Klimaalliance

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold