07.01.20 DIB Nyheder

Erhvervslivets optimisme på retur i 2019

Nye tal: 2019 var et år med lavvækst i verdensøkonomien, handelskrige, brexit og øget usikkerhed, hvilket har sat sit præg på virksomhedernes tro på fremtidig vækst, vurderer DI’s underdirektør Morten Granzau i kølvandet på tirsdagens erhvervstillidsindikator fra Danmarks Statistik.

Erhvervstillidsindikatoren steg en smule fra 102,4 i november 2019 til 102,8 i december 2019. Selv om det forgangne års to sidste måneder viser tegn på optimisme, så har stemningen i 2019 generelt været pessimistisk.

- Danske virksomheders tiltro til fremtidig fremgang har været på en rutsjetur i 2019. Selv om indikatoren har taget et lille nøk op i slutningen af 2019, så er stemningen i dansk erhvervsliv stadig mærket af lavere blus på udviklingen i verdensøkonomien, siger Morten Granzau.

Konjunkturindikatoren for industrien endte sidste år med et gennemsnit på -6, hvorimod det i 2018 var på -0,1. Der var en lille fald fra -6 i november -7  i december.

- Udviklingen skyldes, at der i den grad blev tyndet ud i ordrebøgerne sidste år, og de tabte ordrer kommer desværre ikke sådan lige retur, siger Morten Granzau.

- USA’s præsident, Donald Trump, ventes at underskrive første fase af en handelsaftale med Kina den 15. januar, hvilket forhåbentligt kan sætte lidt mere skub i verdensøkonomien i år. Det kan give flere danske virksomheder medvind i salget til resten af verden. Men det kræver dog at danske virksomheder forbliver konkurrencedygtige, siger Morten Granzau.

Læs også: DI: Danske lønstigninger skal passe med udlandets

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold