Corona har tvunget virksomheder til at gå ny veje, hvor blandt andet digitale møder er blevet en del af dagligdagen. Det har været en øjenåbner for mange virksomheder, som kommer til at fortsætte i det spor, når krisen er slut, forudser medlemsdirektør i DI, Lars Frelle-Petersen.

Foto: DI
20.10.20 DIB Nyheder

Digitale værktøjer viser en vej ud af coronakrisen

Digitale værktøjer og ny teknologi afbøder skader fra coronakrisen i mange virksomheder. De største virksomheder bruger milliarder på digitalisering, viser DI-analyser.

3D-printerne kører i døgndrift hos Damvig A/S, it-løsninger hos bygmester Wils A/S holder 100 håndværkere i gang, kunstig intelligens løfter CanopyLABs undervisning, blockchain styrker Solar A/S.

Dette er enkelte eksempler på, hvordan digitale værktøjer og ny teknologi hjælper landets virksomheder, og som du kan læse mere om i DI Business magasinet.

De er også eksempler på virksomheder, der er kommet bedst igennem den nu otte måneder lange pandemi, siger medlemsdirektør i DI, Lars Frelle-Petersen.

– Krisen er en krise, men det er også en mulighed. Og her viser det sig, at virksomheder, der bruger digitale værktøjer, har klaret udfordringerne bedst, siden krisen brød ud i marts. Mange erfarer endda, at det har styrket konkurrenceevnen og udvidet forretningen, siger han.

28 pct. styrket gennem corona

Lars Frelle-Petersen henviser til Dansk Industris rundspørge blandt 1.200 medlemmer i september, der grundlæggende viser, at 46 procent holder skansen under coronakrisen, mens 28 procent ligefrem kommer styrket gennem perioden. De 28 procent angiver samtidig, at netop digitale løsninger og forbedret brug af ny teknologi er en væsentlig løftestang.

Læs hele analysen her.

– Corona har tvunget virksomheder til at gå ny veje, hvor blandt andet digitale møder er blevet en del af dagligdagen. Det har været en øjenåbner for mange virksomheder, som kommer til at fortsætte i det spor, når krisen er slut, forudser Lars Frelle-Petersen og føjer til:

– Det understreger også behovet for, at endnu flere virksomheder bliver inspireret og tænker teknologier som eksempelvis 3D-print eller kunstig intelligens ind i deres virksomhed, siger Lars Frelle-Petersen.

Over fem mia. kr. investeres i 2020

DI-direktøren forklarer, at de større virksomheder er godt med. En anden DI-analyse viser nemlig, at landets virksomheder i år skønnes at bruge over fem mia. kr. på blandt andet køb af software, kommunikationsudstyr og audiovisuel udstyr og it-serviceydelser mv. 9 ud af 10 investeringskroner er i virksomheder med over 100 ansatte. Derfor er der behov for, at flere mindre og mellemstore virksomheder kommer med. Ikke alene kan det skabe en mere robust virksomhed i krisetider – det har også potentiale til at reducere omkostninger samt skabe vækst og arbejdspladser.

– De første digitale skridt kan være vanskelige. Derfor er vi klar til at hjælpe de mindre virksomheder i gang og hjælpe dem med at finde inspiration til løsninger, der kan styrke deres forretning, siger Lars Frelle-Petersen.

Det sker blandt andet i samarbejde med MADE, Manufactoring Academy of Denmark, og DI’s Tech der Tæller-projekt, der er målrettet SMV’er, som vil omsætte digitale ambitioner til handling.

DI anbefaler også, at Folketinget afsætter midler til digitalisering.

– Vi foreslår, at staten afsætter 10 mia kr. til en digital fond, der fra 2021 til 2024 skal bruges på at sætte turbo på omstillingen både i den offentlige sektor og i de private virksomheder. Det vil i høj grad kunne styrke Danmarks vej ud af coronakrisen, siger Lars Frelle-Petersen.

Pengene skal blandt andet investeres i øget brug af kunstig intelligens og til at udvikle en digital platform, der giver borgere nemmere adgang til offentlig service. 

Læs også: Invester 10 mia. i verdens bedste offentlige sektor

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold