14 danske virksomheder bliver særlig hårdt ramt, hvis regeringen kommer igennem med sine energiafgifter i den form, de har i dag.

Illustration: Belle Djerberg
23.11.20 DIB Nyheder

DI: Regeringens energiafgifter rammer provinsen hårdt

14 virksomheder bærer mere end 20 procent af de nye energiafgifter. 6.000 arbejdspladser udenfor de store byer risikerer at blive ramt – og det er en uacceptabel skævvridning, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Regeringens udspil til en grøn skattereform, hvor man vil hæve energiafgiften, har en slagside, der gør, at meget få virksomheder skal bære en meget stor del af regningen.

Og det er især virksomheder, der har produktion i provinsen, der står for skud viser en opgørelse over de mest energitunge virksomheder, som Dansk Industri (DI) har lavet.

- Med udspillet lander en meget stor del af regningen hos en lille gruppe af virksomheder, som alle er internationalt konkurrenceudsatte, og som i forvejen er omfattet af EU’s kvotesystem. Det bør man håndtere og finde løsninger på, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

De 14 virksomheder har alle produktion i provinsen, og det giver en skævvridning, som ikke er acceptabel, lyder det fra DI.

- Den nye afgift påvirker næsten 6000 job i provinsen. Det er virkelig uheldigt for den lokale udvikling, at skatter og afgifter skubber til balancen mellem land og by. Og det er der en klar risiko for, når man skriver afgifter ud på denne måde, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Aalborg Portland: Energiafgift vil bremse vores grønne omstilling

Arbejdspladser der ikke kan erstattes

DI’s adm. direktør understreger, at mange af de job, der bliver påvirket, er vanskelige at erstatte.

- Ved at forvride konkurrence for disse virksomheder risikerer man at flytte arbejdspladser til udlandet, og steder som Skagen, Harboøre og Lolland-Falster kan det være uerstattelige job, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han peger desuden på, at det næppe gavner klimagevinst, hvis det bliver konkurrenter andre steder i verden, der overtager produktionen i stedet.

Læs også: Regeringens udspil til en grøn skattereform

De rigtige rammer

Lars Sandahl Sørensen. mener dog, at den overordnede tilgang i regeringens udspil er rigtig.

- Hvis vi skal gennemføre den grønne omstilling på en måde, hvor vi samtidig understøtter job og vækst, er det vigtigt med de rigtige rammer for, at virksomhederne kan investere og omstille sig. Derfor er det positivt, at regeringen vil give fradrag for de massive grønne investeringer, som virksomheder gennemfører i denne tid, siger DI’s adm. direktør.

DI har tidligere i september fremlagt et udspil til grøn skattereform, som hæver afgifterne på CO2-udledning frem for at indføre en afgift på energiforbruget.

Læs også: Godt år for VELUX – men direktør ønsker mere energirenovering

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold