29.04.20 DIB Nyheder

Dyb coronakrise med få, små lyspunkter

Nye tal i DI’s coronabarometer for uge 17 viser, at Danmark stadig sidder fast i et økonomisk lavtryk. Der skimter en smule lys for ende af krisetunnelen – men tunnelen er fortsat meget lang, og eksporten er hårdt  ramt.

Meget er lukket, og meget er forandret i Danmark på grund af coronakrisen.

Mange virksomheder kæmper fortsat hårdt for at holde fast i ordrer og medarbejdere -eller udvikle noget helt nyt. Og kigger man på DI’s coronabarometer, der hver uge aflæser erhvervslivets tilstand via ti nøgletal, står udsigten stadig på dyb krise.

Men der er små lyspunkter. 

- Forbrugerne er begyndt at søge lidt mere på biler, og aktiekurserne er gået lidt frem igen efter store fald i starten af coronakrisen, siger cheføkonom Allan Sørensen, Dansk Industri (DI).

Læs også: Virksomhedernes humør vidner om historisk dyb krise

En anelse frem – men stadig kraftigt lavtryk

DI’s coronabarometer er indrettet, så det har indikatorer med for den generelle økonomiske aktivitet i samfundet, arbejdsmarkedet, privatforbruget og de danske virksomheders eksportmuligheder.

Barometret går fra 0 – 100. Desto tættere på 100, desto bedre har økonomien det.

Tallene bliver opdateret hver uge, og i denne uge står barometret på 14, som er lidt bedre end sidste uges måling på 9,5.

- Økonomien befinder sig stadig midt i et kraftigt økonomisk lavtryk, der har blæst virksomhedernes omsætning omkuld. Vi kan se små lysglimt for enden af tunnelen. Men det er stadig en utrolig lang tunnel, siger Allan Sørensen.

Læs også: Lønkompensation udebliver: ”Vi har ikke lang tid tilbage som virksomhed”

Hårdt for eksporten

Især indikatorerne, der har stor betydning for eksporten, viser, at der er meget lang vej igen. Flytrafikken står helt stille, og der er stadig mange restriktioner i udlandet.

DI’s cheføkonom forklarer, at virksomhedernes muligheder på eksportmarkederne er sat kraftigt under pres.

- Selv når der begynder at blive åbnet op igen, står virksomhederne over for stærkt svækkede markeder, hvor det bliver mere end svært at få nye ordrer hjem, siger han.

DI fortsat opdaterer coronabarometret en gang ugentlig. På den måde kan der skabes et opdateret øjebliksbillede af dansk økonomi - der også vil kunne fange spirende fremgang, når den vender retur, forklarer Allan Sørensen.

- Mange nøgletal i økonomiens verden kommer først længe efter begivenhederne finder sted. Det er ikke meget værd i den nuværende krise. Derfor skeler vi til indikatorer, der på helt kort sigt kan fange eventuel fremgang i økonomien, siger DI’s cheføkonom.

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold