Der skal fokus på oplevelsesøkonomi, eksport - og på Danmarks nye digitaliseringsstategi, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) fra talerstolen ved DI's topmøde 2020.

29.09.20 DIB Nyheder

”Danske virksomheder har corona-løsningerne – og de er digitale og grønne”

Statsministeren roste virksomheder og erhvervsledere for at satse digitalt og grønt - og på at knokle sig gennem COVID-19. På DI’s topmøde 2020 bebudede Mette Frederiksen desuden en ny digitaliseringsstrategi for Danmark.

202 dage efter statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede nedlukningen af Danmark på nationalt tv, åbnede hun sin tale på DI’s topmøde 2020 med historien om chauffører på Carlsberg:

Om den første tur på tværs af landet, hvor de fragtede alkoholbase fra Fredericia til Kalundborg, så det kunne blive til håndsprit til danskerne.

- Et gyldent øjeblik, sagde Mette Frederiksen, og takkede ved samme lejlighed alle virksomheder og medarbejdere, der - sammen med Dansk Industri - har knoklet for at styre Danmark gennem coronakrisen.

Læs også: Virksomhederne ser lysere tilværelsen

Fokus på oplevelsesøkonomi og eksport

Men det er ikke slut endnu. COVID-19 raser stadig.

Og fra scenen i Industriens Hus i København, som i dagens anledning var omdannet til et tv-studie i blå og grønne nuancer, glædede Mette Frederiksen sig over, at 28 procent af DI’s virksomheder i en ny undersøgelse har svaret, at de regner med at komme styrket ud af krisen.

- Digitalisering, videomøder og fordelene ved automatiseret produktion har været og er afgørende for Danmarks konkurrencekraft, sagde statsministeren og bebudede at sætte gang i en ny digital strategi.

For usikkerheden er der stadig. Og regeringen vil den kommende tid have særligt fokus på to ting: Oplevelsesøkonomien og eksporten.

- Vi kommer med en reform af udenrigspolitikken, hvor alle danske ambassader og alle ambassadører skal have fokus på virksomheder og eksport. Samtidig med at vi indædt forsvarer den internationale verdensorden med fri handel, der er kommet under pres under COVID-19, sagde hun.

Læs også: DI-plan: Sådan skaber vi 110.000 job og et grønnere Danmark

Igennem krisen med grønne industriarbejdspladser

Statsministeren nævnte de 800.000 danske job, der direkte eller indirekte er afhængige af den danske eksport og lovede at understøtte dem så godt, det overhovedet er muligt.

Og lovede at tale for stærkere samarbejde på det kommende EU-topmøde.

- Mit budskab til EU-topmødet vil være, at genopretningen skal ske via digital og grøn omstilling, sagde Mette Frederiksen til de små 2.700, der havde meldt sig til at følge DI topmødet som virtuelt tv-show.

Mette Frederiksen talte også begejstret om den nye aftale med Indien, hvor Danmark er blevet det store lands første grønne strategiske samarbejdspartner.

- Indien har størrelsen – Danmark har løsningerne. Vi er udstillingsvinduet, og vi har de grønne, løsninger indenfor vand, vind, affald, sagde statsministeren og understregede, at Danmark kommer igennem den nuværende krise via de grønne industriarbejdspladser.

Fra scenen rundede hun sin tale af med at love, at regeringen vil gøre alt, hvad den kan for ikke at lukke landet ned igen.

- Vi vil sørge for de bedste betingelser for danske virksomheder, dem vi alle lever af, sluttede Mette Frederiksen.

Læs også: DI: Sådan kan en grøn skattereform sikre både klima og konkurrencekraft

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold