Aviaja Riemann-Andersen er del af DI's advisory board, der skal komme med forslag til, hvordan Danmark får bedre forhold for iværksættere. Se 25 konkrete forslag via link i bunden af artiklen.

01.05.21 DIB Nyheder

”Jeg gør mine døtre stolte – det er svært at bede om mere”

Dét at jeg hver dag gør en forskel for mig selv, for mine medarbejdere og miljøet, gør mine døtre stolte. Mere er svært at bede om, siger iværksætter Aviaja Riemann-Andersen, der sprang ud som iværksætter efter hendes mands død.

På en fabrik ved Køge går Aviaja Riemann-Andersen rundt og taler med sine medarbejdere, der hver dag har travlt med at omdanne tre ton mask til 600-800 kilo mel.

Masken er den tunge, våde masse, der er tilbage af korn, når ølbrygning og whiskyfremstilling har taget deres sukkerdel af kornene. Tidligere blev masken anvendt som dyrefoder eller smidt ud, men resterne bliver nu til mel, snacks og granola, der sælges i blandt andet Irma og Netto takket være Circular Food Technology, som er navnet på Aviaja Riemann-Andersen og kompagnon Karin Beukels firma.

De blev i 2018 iværksættere med deres bæredygtige ide om at disrupte en del af fødevarebranchen ved at lave mel af kornrester uden at plante en eneste kornmark, og med tiden også omdanne væden i kornresterne til drikbart vand.

Læs også: Dell, DI og Carlsberg: Få bæredygtighed ind i forretningsplan

Mest af alt kommer det os til gode, at vi ikke er i 20’erne, men kvinder i 40’erne med leder- og præstationserfaringer og er sikre på vores eget værd Aviaja Riemann-Andersen , stifter og indehaver af Circular Food Technology

DI's advisory board for iværksætteri opfordrer den offentlige erhvervsfremme til at gå forrest i at skabe større lighed mellem kønnene i det danske iværksættermiljø.

Havde ingen drøm om rigdom

Aviaja Riemann-Andersen er uddannet i japansk og økonomi på CBS og var, før hun blev iværksætter, leder hos  L’oreal i 15 år.

Men efter sin mands død kunne hun mærke, at tiden var inde til at lytte til en gammel drøm om at få foden under eget bord og arbejde for noget med en bæredygtig vinkel, der kunne komme mange mennesker og miljøet til gode:

– Jeg havde ingen drøm om, at nu skulle jeg med den her forretningside blive rig. Og som enlig mor til to døtre vidste jeg også godt, at jeg ikke ville kunne arbejde i døgndrift. Ikke desto mindre, så havde jeg en skabertrang og nysgerrighed på et anderledes arbejdsliv, som jeg bare blev nødt til at forfølge. Jeg så også stort potentiale i ideen, så der var ingen vej udenom at prøve det af, siger Aviaja Riemann-Andersen.

Hun fortsætter:

Det værste, der kunne ske, var, at projektet fejlede. Men så havde jeg i det mindste prøvet at gå efter min drøm, og så måtte jeg jo bare få et fast job igen.

Læs også: DI: Vi skal have flere iværksættere med vækst

Tak, men nej tak til diskriminerende investorer

Intet tyder på, at projektet fejler. Trods logistiske udfordringer under Covid-19 er der gang i firmaet, der har formået at tiltrække gode investorer, der ligesom Aviaja Riemann-Andersen og kompagnonen tror på kerneproduktet og kan se, hvordan udnyttelsen af mask kan vokse sig større også udenfor Danmark.

Nogle investorer har Aviaja Riemann-Andersen også sagt nej tak til: 

– Jeg har oplevet investorer, der behandler mig som sekretæren under møder, fordi jeg er kvinde. Eller mødedeltagere, der ikke viser mig respekt, men mere ser mig som et serviceorgan for deres planer i kraft af mit køn. Der har Karin og jeg så været hurtigt til at sige tak, men nej tak, siger iværksætteren.

Hun mener, det hjælper, at de er to kvinder til at stå sammen.

- Men mest af alt, så kommer det os til gode, at vi ikke er i 20’erne, men kvinder i 40’erne med leder- og præstationserfaringer og er sikre på vores eget værd, siger Aviaja Riemann-Andersen.

Læs også: Kvindelige iværksættere spørges til problemer frem for muligheder

Ville aldrig ændre sine værdier

Udover konkrete oplevelser føler Aviaja Riemann-Andersen ikke, at hendes iværksætterliv er præget af, at hun er kvinde. Hun elsker at gå i høje hæle, kjoler og være meget feminin og ville aldrig ændre på sine kvindelige værdier for at ramme en diskurs sat af mandlige iværksættere eller samfundet som helhed.

– Det er så vigtigt, at kvindelige iværksættere ikke forsøger at være ligesom mænd i deres påklædning, deres tale og facon. Jeg tror ikke nødvendigvis, at kvinder ikke motiveres af profit og skala. Men jeg tror bare, at vores narrativ er blevet så smalt, at kvinder melder lidt pas på det, fordi de måske har flere facetter i deres motivation til at blive iværksætter. Men det kan være svært at sige højt, for så får man måske at vide, at man er skinger, siger hun.

Læs også: Unges ide til ældrepleje vinder DM i Entreprenørskab

Opfordrer kvinder til at blive iværksættere  

Aviaja Riemann-Andersen vil meget gerne opfordre andre kvinder til at forfølge deres virksomhedsdrøm.

– For mig er det fantastisk at skabe noget, der giver så meget mening og være med til at skabe en ordentlig virksomhed. Dét at jeg hver dag gør en forskel for mig selv, for mine medarbejdere og miljøet, det gør mine døtre stolte. Mere er svært at bede om, siger hun.

DI har netop fremlagt 25 konkrete forslag til, hvordan Danmark får nye, fremgangsrige virksomheder.

Fakta

Aviaja Riemann-Andersens råd til kvindelige iværksættere

-Det giver ro i maven at have opsparing at trække på og livserfaring fra andre jobs.

-Frygt ikke at fejle. Hvis du hele tiden skal sikre, at hvert nyt skridt er sikkert, når du ikke innovationshøjde og tager store udviklingsspring.

-Vær ikke bange for at aktivere dit netværk og bed om sparring og hjælp.

-Indse at det fuldkomne menneske ikke eksisterer. Selv om du ikke får læst alle beskeder på Aula, glemmer et forældremøde eller glemmer at give dit barn gymnastiktøj med i skole, så dør de ikke af det. Tværtimod lærer dine børn at hjælpe til og tage ansvar. Oftest har du som iværksætter mere fleksible arbejdstider end som lønmodtager, og det kommer hele familien til gode.

 

Bag om CEO og partner Aviaja Riemann-Andersen

-Født 1975.

-Uddannet i japansk og økonomi på CBS.

-Lederstilling hos L’oreal i 15 år.

-Stifter i 2018 med Karin Beukel og Emil Kroll fødevarefirmaet Circular Food Technology , der genanvender kornrester til mel, snacks og granola og med tiden drikkevarer.

-Bor på Frederiksberg med sine to døtre på 11 og 13 år.

-Se mere på Agrainproducts.com

DI HJÆLPER IVÆRK-SÆTTERE

Gratis iværksættermedlemskab. DI hjælper iværksættere med et års gratis råd og vejledning om personalejura, international vækst, adgang til netværk og brancher, politisk indflydelse og meget mere. Læs mere om alle medlemsfordelene og kontakt os. 

Få nyt fra iværksætterverdenen om kapital, nye markeder, lovgivning, netværk, events m.v. i DI’s nyhedsbrev for iværksættere. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold