Det kommer til at kræve en kraftanstrengelse og yderligere tiltag at få turisme-, oplevelses- og transportbrancherne på fode igen, mener DI's topchef Lars Sandahl Sørensen.

06.05.21 DIB Nyheder

DI: Sommerpakke er nødvendig - men løser ikke alle problemer

Regeringen vil afsætte 1,6 mia. kroner til en samlet sommer- og erhvervspakke, der målrettet skal stimulere særligt udsatte sektorer og brancher, som fortsat er hårdt ramt af corona. DI hilser pakken velkommen, men den løser ikke alle problemer.

Dansk Industri kvitterer for, at regeringen med en sommer- og erhvervspakke vil støtte op om nogle af de hårdt ramte virksomheder i turisme-, oplevelses- og transporterhvervene. Det siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Sommerpakken er en helt nødvendig håndsrækning til mange kriseramte virksomheder i turisme-, oplevelses- og transporterhvervet. Mange virksomheder har hængt i med det yderste af neglene i over et år, fordi de simpelt hen ikke har kunnet modtage deres kunder. Det er vigtigt, at midler og kompensation når de hårdest ramte brancher, så vi ikke mister nogle virksomheder og arbejdspladser lige før målstregen.

Blandt initiativerne i regeringens forslag til en sommerpakke er:

- 280 mio. kr. målrettet en kickstart at turismeerhvervet i Danmark

- 205 mio. kr. til billigere indenrigstransport i sommerperioden

- 315 mio. kr. til tiltag målrettet kulturområdet

- En ramme til sårbare ældre på 100 mio. kr.

- En ramme til særligt udsatte sektorer på 400 mio. kr.

- Udmøntning af reserver på 155 mio. kr. i 2021 og 75 mio. kr. årligt i 2022-2023 afsat i eksportpakken fra december til at styrke dansk eksport, herunder bl.a. med afsæt i anbefalinger fra genstartteams.

Læs også: DI's plan: Sådan kickstarter vi turist- og oplevelseserhvervet

DI håber på bred aftale

DI’s topchef håber, at der kan opnås en bred politisk aftale om sommerpakken.

- Når politikerne inden længe samles om forhandlingsbordet, så håber vi på en bred aftale, der tager ligeligt hensyn til private og offentlige oplevelseserhverv, eksempelvis i rabatordninger. Tiltagene skal også omfatte de private oplevelseserhverv, så konkurrencen ikke bliver skæv, og virksomheder taber endnu flere kunder og omsætning. Det samme gælder ordninger inden for transporten, hvor privat bustransport og luftfart ikke bare skal efterlades på perronen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge Lars Sandahl Sørensen er lang vej til, at turisme- og oplevelsesindustrien er tilbage i samme storform som før coronakrisen. Sommerpakken er en nødvendig håndsrækning på den korte bane, men det løser ikke alle problemer på den lange bane.  

- Det kommer til at kræve en kraftanstrengelse og yderligere tiltag at få turisme-, oplevelses- og transportbrancherne på fode igen. Til en start skal vi sikre tilstrækkelige og målrettede særordninger omkring kompensationer til de mest udsatte brancher. Her er ekspertgruppens anbefalinger langt fra gode nok, siger Lars Sandahl Sørensen.

Turismeerhverv har tabt 30 mia. kr.

Han påpeger, at det danske turismeerhverv har tabt over 30 mia. kr. i 2020. Det bliver svært at indhente, og derfor er der brug for en sommerpakke, der både holder hånden under de nødlidende virksomheder og samtidig udvikler dem. Især i hovedstaden, der i den grad har manglet internationale storbyturister.

- Vi foreslår, at der afsættes penge til markedsføring af Danmark, forretningsudvikling i branchen samt et nyt toårigt oplevelsesfradrag, der skal få flere danskere til at gøre mere brug af de mange spændende tilbud, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs hele DI's plan for kickstart af turisme- og oplevelseserhvervet: Kickstart af turist- og oplevelseserhvervet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold