04.06.21 DIB Nyheder

Flere nye job på det amerikansk arbejdsmarked

Lidt skuffende jobtal tyder på forsinket opsving hos Danmarks største eksportland, USA, mener DI.

Beskæftigelsen i USA steg med 559.000 i maj. Ledigheden faldt fra 6,1 til 5,8 procent. Det viser den nye jobrapport fra USA.

- USA har taget hul på et nyt opsving, og det sender flere amerikanere tilbage i beskæftigelse. Jobvæksten er lidt til den lave side, men det er ikke så skidt at alarmklokkerne ringer. Ledigheden er sendt ned under seks procent for første gang under coronakrisen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

For et år siden faldt beskæftigelsen med lidt over 22 millioner, men beskæftigelsen er aktuelt 7,6 millioner lavere end før coronakrisen.

- To-tredjedele af de 22 millioner tabte job er nu blevet genbesat. Med den aktuelle fart på jobskabelsen vil det tage over et år, at komme tilbage på samme niveau som før corona. Der er godt gang i det efterspørgslen i USA, så jeg forventer højere jobvækst i de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

Hver anden amerikaner har nu fået første vaccinestik, og coronasmitten er faldet til laveste niveau i mere end et år.

- Færre restriktioner og massiv stimulans fra både penge- og finanspolitikken sender amerikansk økonomi ind i et solidt opsving. Det er godt for USA, verdensøkonomien og dansk eksport, siger Allan Sørensen.

Sidste år købte amerikanerne danske varer og tjenester for 166 milliarder kroner. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af vores eksport til USA.

- USA er vores største eksportmarked. Vi kan forhåbentlig omsætte gode tider i amerikansk økonomi til endnu mere dansk eksport. Høj vækst og øget forbrug gør det i hvert fald nemmere for danske virksomheder, at hente ordrer på den anden side af Atlanten, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret