06.08.21 DIB Nyheder

Utrolig stærk jobrapport er godt nyt for dansk eksport

Nye tal: Beskæftigelsen stiger og ledigheden fald på danske virksomheders vigtigste marked Beskæftigelsen i USA steg med 943.000 i juli. Ledigheden faldt samtidig til 5,4 procent. Det viser den nye jobrapport fra USA.

- Det er en utrolig stærk jobrapport med gode nyheder for danske eksportvirksomheder. Den høje jobvækst fra juni er fortsat i juli, og det bringer amerikanerne tættere på niveauet fra før corona, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Danske eksportvirksomheder har brug for en stærk amerikansk økonomi. USA er vores største eksportmarked og lokomotivet i verdensøkonomien. Amerikanerne styrer den store motor, der sætter farten på det globale opsving og dansk eksport, siger Allan Sørensen.

Sidste år købte amerikanerne danske varer og tjenester for 168 milliarder kroner. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af vores eksport til USA.

- Der er skabt 16½ million nye jobs over de seneste 15 måneder. Det er dog stadig ikke nok til at opveje de 22 millioner jobs, der gik tabt sidste forår, siger Allan Sørensen.

- Med den aktuelle fart på jobvæksten vil det tage cirka 6 måneder at genskabe alle de mistede arbejdspladser. Amerikanerne skal frem til starten af 2022 før beskæftigelsen når samme højde som før corona, siger Allan Sørensen.

- Arbejdsmarkedet viser klare tegn på bedring. Det kan få den amerikanske centralbank til snart at skrue ned for opkøbsprogrammerne. Opkøbsprogrammerne sender 120 milliarder dollars i omløb om måneden, siger Allan Sørensen.

- Den amerikanske jobrapport er kongen af nøgletal. Den høje jobvækst viser, at der er fart på amerikansk økonomi, og det er samtidig afgørende for styringen af pengepolitikken i USA. Som verdens største økonomi har det indflydelse på det globale opsving og dansk eksport, siger Allan Sørensen.

THE EMPLOYMENT SITUATION — JULY 2021 (bls.gov)

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold