Meliora Bios bestyrelsesformand Christian Ree og adm. direktør Henrik Maimann  har blandt andet haft besøg af  Jacob Jensen (V) og Kaare Dybvad Bek (S), der her  er forsynet med en flaske bioethanol.

Foto: Sigrid Wilbeck Hansen
24.10.22 DIB Nyheder

Halm i benzinen stryger ind på Folketingets agenda

En rundvisning hos Meliora Bio i Kalundborg gav pote. Nu vil Venstre kæmpe for øget brug af bioethanol i brændstof. Det vil medvirke til at indfri transportbranchens klimamål.

Bioethanol kan blive en større del af transportsektorens klimaindsats. Det er en mulighed efter, at  virksomheden Meliora Bio i Kalundborg i sidste uge havde besøg af folketingspolitikerne Jacob Jensen (V), Kaare Dybvad Bek (S) og Zenia Stampe (RV).

Adm. direktør Henrik Maimann sætter stor pris på den direkte dialog med politikerne, en dialog der også fortsætter efter valgkampen.

Mødet var en god anledning til at drøfte forskellige politiske emner, og her blev især et emne centralt, nemlig salg af bioethanol i Danmark. Meliora Bio fremstiller det såkaldte 2. generations bioethanol, der er baseret på dansk halm.  

- Vi fremstiller bioethanol af halm, hvilket er mere bæredygtigt og ikke betyder, at der lægges beslag på fødevare. Men vi kan ikke sælge det i Danmark, og eksporterer hele produktionen til andre lande i EU og eksempelvis England. Set som virksomhed kan det fint gå – men som borger og vælgere i et land, der gerne vil være førende på den grønne omstilling – undrer vi os over, at det ikke er muligt at bruge vores bioethanol herhjemme, siger Henrik Maimann.

- Transportsektoren står for en stor del af Danmarks CO2-udledning, og vi har en målsætning om, at udledningen skal reduceres med 70 procent i 2030. Vi kan bidrage til at løse den udfordring, siger Henrik Maimann.

Det vil han derfor gerne have Christiansborg-politikerne til at gøre noget ved.

- Jeg synes faktisk at politikerne skal sætte sig sammen, og gerne hente inspiration fra andre lande som Sverige, Tyskland, Holland eller England. Vi når ikke klimamålene ved alene at tro på, at salget af elbiler løser problemet. Vi skal også tænke biobrændstof ind i løsningen, siger Henrik Maimann.

Læs også: Virksomhed satte hårdttræ på den grønne dagsorden

Vi er i en situation, hvor der er ekstra behov for at se på alle former for grøn energi. Og det er meget lovende, det som vi så hos Meliora Bio. Jacob Jensen, miljøordfører, Venstre

V: Vi skal bruge mere bioethanol

Venstres miljøordfører Jacob Jensen var imponeret og fascineret af Meliora Bios historie og produkt. Og han tager nu opfordringen fra Henrik Maimann med i sit politiske arbejde. Behovet for alternativer til fossilt brændstof er skudt i vejret – ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine.

- Vi er i en situation, hvor der er ekstra behov for at se på alle former for grøn energi. Og det er meget lovende, det som vi så hos Meliora Bio. Politisk har vi hidtil ikke været gode nok til at se nærmere på kravene til at blande bioethanol i vores brændstof. Der skal vi have højere op, end vi har det i dag, siger Jacob Jensen.

Venstremanden ser også en fordel for landbruget, idet deres halm dermed kan blive brugt lokalt til energiproduktion.

- Meliora Bios bioethanol er baseret på halm fra landmænd lokalt og regionalt. Landbruget bliver dermed en del af fødekæden for det grønne brændstof, hvilket også understøtter vores politik om at bevare landbrugserhvervet, siger Jacob Jensen.

Også DI ser stor værdi i bioenergi. 

- Biobrændstoffer har en stor klimaeffekt i forhold til at reducere transportens CO2-udledning, da det kan hældes i tanken i stedet for benzin og diesel. Derfor opfordrer DI til at fjerne afgifterne på de grønne drivmidler til transporten, som f.eks. biobrændstoffer og PTX-drivmidler, siger transportpolitisk chef, Rune Noack. 

Læs også: Kom med til DI’s valgdebat om energikrise

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sigrid Wilbeck Hansen

Sigrid Wilbeck Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3864
  • Mobil +45 6051 8420
  • E-mail siwi@di.dk

Relateret indhold