Madbeholdere og kaffekopper kleen hub har på få måneder sparet 20.000 stykker engangsemballage fra at ende i skraldespanden.

Foto: kleen hub / PR
07.02.22 DIB Nyheder

Iværksættere får engangsemballage ud af systemet

Med rustfrie madbeholdere og kaffekopper har iværksættervirksomheden kleen hub på få måneder sparet 20.000 stykker engangsemballage fra at ende i skraldespanden, mens iværksætteren Cirqle tilbyder at indsamle data, sætte logistik og vask i system og give incitament til genbrug hos forbrugerne.

Hvert år bruger vi i Danmark 130 millioner engangskaffekopper og 15 millioner flamingo eller papkasser til hjemmelevering af måltidskasser og dagligvarer. Under COVID-19 steg salget af takeaway og hjemmelevering markant og dermed steg også mængden af affald generet af engangsemballage.

Derudover havner engangskopper og takeaway emballage ofte i naturen eller i restaffald, hvor det ender på forbrænding frem for at blive genanvendt.

Men med iværsættervirksomheden kleen hubs løsninger, hvor engangsemballagen er erstattet af rustfrie madbeholdere og kaffekopper, er 20.000 stykker engangsemballage på få måneder sparet fra at ende i skraldespanden.

- Vores løsning er tænkt til restauranter og caféer, som ønsker at give deres gæster et bæredygtigt alternativ til engangsemballage. Forbrugerne kan ved hjælp af app’en ”kleen hub - return system” se virksomheder, der tilbyder vores genbrugsprodukter eller låne beholderne, siger Giuseppe Lanzafame, medstifter i kleen hub.

Læs også: Producentansvar for emballage på trapperne! - DI (danskindustri.dk)

Få data på emballagen

Løsningen fra kleen hub er billigere end engangsemballage for cafeer og restauranter, som er virksomhedens primære målgruppe. Men løsningen er også allerede i brug i kantiner og universiteter her hjemme, og det vil også have potentiale i udlandet, mener stifteren.

- Både store som små byer skal have gavn af vores løsning. Alle bør have adgang til genbrugsemballage frem for engangsemballage. Vi arbejder på at videreudvikle app’en og tilføje nye funktioner til fordel for brugerne, og i 2022 venter et samarbejde med udbringningsvirksomheder, så mad kan leveres til kunder i genbrugeligt emballage, siger Giuseppe Lanzafame.

En anden måde at få mindre emballagespild præsenterer iværksættervirksomheden Cirqle, som tilbyder et bæredygtigt alternativ til flamingo og pap. I 2021 har de sparet 21 tons affald med deres genbrugssystem. De har udviklet en platform, der sporer virksomhedens specialdesignede emballage. Den har indbygget teknologi, der gør den sporbar og dermed sikrer, at emballagen kan finde tilbage og genbruges. Foreløbig er genbrugsløsningen at finde til måltidskasser men iværksætterne er i gang med at udvikle konceptet, så det kan udbredes til flere typer af føde- og drikkevareemballage.

- Vi har primært fokus på sporbarhedsteknologien, som gør det nemmere for fødevarevirksomheder at samarbejde med fx vaske- og logistikpartnere. Vi er i gang med flere udviklingsprojekter for at kunne udbrede konceptet til flere områder, hvor emballager kan spores og behandles i et lukket system. Mulighederne er mange, og virkelig store mængder emballage vil kunne spares ved at etablere genbrugssystemer, siger Jan Weber, medstifter og CEO i Cirqle.

Se flere cases om cirkulære løsninger

Mangler mål for affaldsreduktioner

I Dansk Industri er fagleder for cirkulær økonomi Iben Kinch Sohn begejstret for iværksætternes ideer.

- Der er behov for at nytænke fremtidens takeaway emballage, og opbakningen er stor i befolkningen! Ifølge en undersøgelse fra sidste år, mener 75 pct. af danskerne, at caféer og restauranter bør tilbyde genbrugsløsninger til takeaway mad og drikke, siger Iben Kinch Sohn.

Hun oplyser, at der i 2025 kommer et producentansvar for emballage, der pålægger virksomheder udgiften til at håndtere indsamling og håndtering af emballage efter endt brug.

- Det kan være en kompleks øvelse at sætte genbrugssystemer op. Derfor er det helt afgørende, at vi får nye aktører på banen, der kan binde producenter, restauranter, vaskerier, transportører,  forbrugere mv. sammen. Og derfor er det også vigtigt, at der skabes incitamenter, der fremmer genbrugsløsninger i det kommende producentansvar. Det skal økonomisk kunne betale sig at udvikle og sælge genbrugsløsninger og services. På et mere overordnet politisk plan mangler vi stadig, at der bliver skabt konkrete måltal for affaldsreduktion, siger Iben Kinch Sohn.

Læs også: Ny forening vil sikre, at emballage får nyt liv

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold