28 procent af landets virksomheder har planer klar til at gå i gang med eksport - men corona har holdt planerne i skuffen.

Foto: Getty Images
01.02.22 DIB Nyheder

Ny analyse: Guld til Danmark, hvis flere virksomheder får hul på eksport

Hvis 20 procent flere virksomheder får gang i eksporten kan det løfte dansk velstand med ti mia. kr., viser ny DI-analyse. Mange virksomheder har planer klar.

Dansk eksport står i stampe målt på antal virksomheder, der sælger deres vare i andre lande. På ti år er der ikke kommet flere eksportvirksomheder til, viser ny DI-analyse. Det bør ændres. 

- Hvis vi eksempelvis kan vi få 20 procent flere af landets virksomheder i gang med at eksportere og tilsvarende øge eksportintensiteten blandt dem, der allerede eksporterer i dag, så er der et potentiale for at løfte velstanden med cirka ti mia. kr., fremgår det af DI’s beregninger.

Læs hele DI’s analyse her

Samlet har omkring 15.000 virksomheder salg i andre lande. Men kan det lykkes at bryde stagnationen, er der betydelige gevinster. Men trods det høje antal er der reelt blot 100 virksomheder, der står for hovedparten af eksporten.

Derfor er der brug for at gøre en ekstra indsats for at få gang i den internationale handel for de danske virksomheder. Analysen viser også, at der samtidig er en givtig sidegevinst i form af øget produktivitet.

- Hvis eksempelvis industrivirksomhederne uden eksport kan begynde at eksportere 5-25 procent af omsætningen, så giver det i gennemsnit en produktivitetsforøgelse på 12-13 procent, konkluderer DI’s økonomer.

Læs også: Kina i top-5 for dansk eksport

Corona har bremset eksportplaner

Meget tyder dog på, at antallet af virksomheder, der kaster sig ud i et internationalt eventyr kan stige. En rundspørge blandt DI’s medlemmer fra efteråret 2019, før conorakrisen, viste nemlig, at 28 procent havde ambitioner om at begynde at eksportere i løbet af de efterfølgende tre år. Samtidig viste det også, at syv ud af ti virksomheder havde mod på at gå ind på flere markeder.

Men pandemien fik mange til at beholde planerne i skuffen.

- Corona har kuldsejlet mange virksomheders eksportplaner, men i takt med at der bliver åbnet op, kan der igen arbejdes for at indfri virksomhedernes ambitioner om øget eksport, hedder det i DI’s analyse.

Læs også: Corona sender digitale eksportcertifikater på himmelflugt

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold