Algoritmerne bag Brownie Bee har i tidligere forsøg vist sig at være bedre til at finde de smarteste løsninger end menneskehjerner.

Foto: Hans Søndergaard
17.03.22 DIB Nyheder

Gratis supersoftware til SMV’er finder bedste løsning blandt tusinder

Danske produktionsvirksomheder kan helt gratis få adgang til en supersoftware, der finder den smarteste metode bedre end både professorer og industrispecialister.

Et nyt digitalt værktøj udviklet af Novo Nordisk til at forbedre medicinalvirksomhedens udviklingsarbejde bliver nu gjort gratis tilgængeligt for danske produktionsvirksomheder. Værktøjet, der går under navnet Brownie Bee, er blandt andet blevet testet af virksomheden RadiSurf, der producerer overfladebehandling. De har med den nye software forlænget levetiden af deres coating med 140 procent.    

– Det gik hurtigt op for os, hvor nemt det er at bruge Brownie Bee, fordi man laver ét eksperiment ad gangen. Samtidig er værktøjet særdeles effektivt, fordi det hele tiden vælger det eksperiment, der forventes at være mest produktivt. Det sikrer også, at man ikke låser sig fast og bruger tid på parametre, der ikke betyder noget, siger Mie Lillethorup, teknologichef ved RadiSurf i en pressemeddelse.

Softwaren i Brownie Bee kombinerer ideer fra ældre statistiske metoder til forsøgsplanlægning, fx Design of Experiments (DOE), med moderne maskinlæring. Der ligger derfor velafprøvet matematik bag algoritmen, der allerede har bevist sit værd.

Tidligere er der udkommet en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor man satte en lignende algoritme til at konkurrere mod en lang række professorer og industrispecialister om at optimere en bestemt kemisk reaktion til fremstilling af medicin. Både professorerne og algoritmen fik 20 forsøgsrunder til at opnå det bedst mulige udbytte. Det viste sig, at algoritmen slog alle menneskehjernerne i både hurtighed og pålidelighed i at opnå det bedste udbytte.

Læs også: Video: Robotter har lettet processer med 80 procent hos SBS Friction

Gratis forløb for virksomheder

Potentialet for danske virksomheder er så lovende, at Industriens Fond har investeret i et treårigt projekt sammen med Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet. Målet er at udbrede det digitale værktøj til danske produktionsvirksomheder, som dermed vil kunne styrke både konkurrencedygtighed og digitaliseringsgrad.

I første omgang kan virksomheder søge om at deltage i et gratis forløb på to-tre måneder , der giver vejledning til brug af programmet. Der er dog kun plads til plads til 9 virksomheder mere inden for projektet, og 2-3 virksomheder kan starte et forløb inden eller lige efter sommerferien.

Ifølge Industriens Fond vil Brownie Bee også være en genvej til at styrke digitaliseringsindsatsen.

- Vi ved, at virksomheder, der formår at udnytte ny teknologi, bliver mere konkurrencedygtige. Men det er svært at finde tid, penge og kompetencer til at gribe de digitale teknologier på en måde, der skaber værdi. Især i mindre virksomheder er det en stor beslutning at foretage omfangsrige innovationsinvesteringer. Derfor vil vi gerne hjælpe virksomhederne på rette vej, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Teknologisk Institut afholder et gratis webinar den 29. marts, hvor man kan blive klogere på, hvad Brownie Bee går ud på, og hvilket udbytte der kan være i det for en virksomhed.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Freja Frigast Rasmussen

Freja Frigast Rasmussen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3370
  • Mobil +45 6176 0030
  • E-mail frfr@di.dk

Relateret indhold