Når man øger underskuddet, skal man optage lån for at finde pengene, og i en tid med krig og inflation er det simpelthen en dårlig ide at gældsætte Danmark yderligere, siger økonomisk politisk chef i DI, Morten Granzau.

Foto: Colourbox
26.04.22 DIB Nyheder

DI-kritik af skattefri check for lånte penge

I Dansk Industri er man ikke imponeret af, at regeringen vil øge det offentlige underskud for at uddele penge til danskerne

Tirsdag kom det frem, at regeringen vil udbetale yderligere 1,1 mia. kroner til pensionister, der bliver ramt af de stigende priser på eksempelvis benzin, gas og fødevarer. I praksis foreslår regeringen, at pensionister, der får ældrecheck i år, skal have engangsbeløb på 5000 kroner. Det vækker kritik Dansk Industri (DI).

- Man kan sagtens vælge at støtte borgere på den ene eller anden måde, men det er meget dårlig idé at øge statens underskud for at gøre det, siger underdirektør Morten Granzau, økonomisk politisk chef i DI.

At det over hovedet kan lade sig gøre at øge det offentlige underskud skyldes, at finansminister Nicolai Wammen (S) i starten af april valgte at fravige budgetloven på grund af krigen i Ukraine. Budgetloven sætter rammer for, hvor store underskud, Danmark må køre med.

- Når man øger underskuddet, skal man optage lån for at finde pengene, og i en tid med krig og inflation er det simpelthen en dårlig ide at gældsætte Danmark yderligere, siger Morten Granzau.

- Vi vil også gerne have penge til eksempelvis at øge forsvarsudgifterne og til at gøre mere for klimaet, og der er grænser for, hvor mange gange vi kan bruge de samme penge. Vi siger ikke, at det enkelte forslag er godt eller skidt, men det bør som minimum være forsvarligt finansieret, forklarer DI-direktøren.

Det kan blive skruen uden ende

Politikerne på Christiansborg har på grund af de stigende priser også indført en varmecheck, ligesom man ønsker at hæve kørselsfradraget.

- Til det må man bare sige, at for hver støttecheck, man indfører, er der en risiko for, at man skubber yderligere til inflationen. Det bliver skruen uden ende, og hverken danskerne, erhvervslivet eller statskassen har gavn af, at priserne stikker yderligere af, siger Morten Granzau.

Læs også: Krig i Ukraine skærer i verdensøkonomiens vækst

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold