Expats i Danmark er generelt meget tilfredse med deres arbejdstid og balancen mellem arbejde og privatliv. Det er ofte den store gulerod ved at slå sig ned og arbejde i Danmark, ligesom mange værdsætter den danske arbejdskultur med relative flade hierakier, fleksibilitet og plads til kreativitet, forklarer Danielle Bjerre Lyndgaard, chef for DI’s globalt Talent & Mobility afdeling.

Foto: Getty
16.08.22 DIB Nyheder

Expats tilvælger Danmark på arbejdsvilkår - og dumper os på social tilknytning!

Mange internationale medarbejdere finder det besværligt at bosætte sig i Danmark, falde til og blive tilknyttet socialt. Få 5 gode råd til en bedre velkomst og tilknytning af de værdifulde medarbejdere.

En 30. plads ud af 52!

Det er den placering, Danmark indtager i den nyeste analyse fra InterNations Expat Insider rapporten, der en gang om året giver et fingerpeg om, hvor attraktivt et land er for expats at bosætte sig i.

Det er en minimal fremgang fra sidste år, hvor Danmark lå nr. 37 ud af 59 lande. Danmark er det højest placerede blandt de nordiske lande foran Finland (32), Norge (34) og Sverige (39).

- Der er bestemt plads til forbedringer i en tid, hvor vi har brug for at kunne tiltrække internationale medarbejdere, for at vi kan opretholde vores velfærdssamfund, siger Danielle Bjerre Lyndgaard, chef for DI’s globalt Talent & Mobility afdeling.

Undersøgelsen er med 12.000 expats-interviews en af ​​de største af sin slags og dækker stort set alle aspekter af expat-oplevelsen - fra økonomi til at finde venner.

- 128 af interviewene er fra expats i Danmark, og synspunkterne samlet i undersøgelsen giver et godt billede af, hvordan expats oplever livet i deres respektive bopælslande. De giver et kraftigt fingerpeg om, hvad vi som land gør godt, og hvad vi kan blive bedre til, når vi skal ud og tiltrække de internationale medarbejdere, som mange virksomheder og fagområder i dag og i fremtiden har stærkt brug for, siger Danielle Bjerre Lyndgaard.

Læs også: Styrk din viden gennem DI’s netværk

Danmark tager toppositioner i arbejdsforhold, livskvalitet og bæredygtighed

Ikke overraskende indtager Danmark en førsteplads ud af de 52 lande i kategorien ”Working abroad”, hvor der blandt andet måles på arbejdskultur,- og tilfredshed, løn & sikkerhed i job samt balancen mellem arbejde og privatliv.

- Expats i Danmark er generelt meget tilfredse med deres arbejdstid og balancen mellem arbejde og privatliv. Det er ofte den store gulerod ved at slå sig ned og arbejde i Danmark, ligesom mange - også i overensstemmelse med rapportens konklusioner - værdsætter den danske arbejdskultur med relative flade hierakier, fleksibilitet og plads til kreativitet, forklarer Danielle Bjerre Lyndgaard.

Læs også: Esbjerg og Sønderborg får hver et center til hjælp for internationale medarbejdere

Bundskrabere - Det er svært at etablere sig i Danmark

Udover det danske vejr, som halvdelen af expats i Danmark er kede af, peger mange af dem på sproglige udfordringer. Det at bosætte sig i Danmark, falde til og blive tilknyttet socialt er de helt store ulemper ved at flytte til og bo i Danmark.  I ”Ease of Settling In” kategorien er Danmark nummer 47 ud af 52.

- Desværre er Danmark et af de lande, hvor det er allermest vanskeligt at bosætte sig og falde til udenfor arbejdspladsen. Vi har et meget svært sprog at lære. Og lige så åbne og venlige, vi danskere er mellem klokken 8 og 16, lige så lukkede og afvisende fremstår vi overfor vores internationale kolleger, når vi har fri og tager hjem til familie og venner. Men alle har brug for at høre til. Og det gælder også for vores internationale kolleger efter endt arbejdsdag. Det overrasker os desværre ikke, at rapporten også fremhæver dette, som en af grundene til, at expats kan have det svært ved at bosætte sig i Danmark, og det er et stort fokuspunkt for os i vores rådgivning til de danske virksomheder, forklarer Danielle Bjerre Lyndgaard. 

Læs også: Råvare- og medarbejdermangel svækker virksomheders vækstudsigter

Fakta

5 gode råd
Virksomheder kan med få og meget praktiske greb komme et langt stykke vej i arbejdet med at sikre, at nye internationale medarbejdere føler sig velkomne og får skabt et netværk i Danmark. DI’s Global Talent & Mobility afdeling, der rådgiver virksomheder om global HR og ledelse giver her 5 gode råd:

  1. Endnu mere fokus på ledelse
    Tilknytning af internationale medarbejdere til arbejdspladsen handler grundlæggende om god ledelse, og på den måde adskiller det sig ikke væsentligt fra ledelse af dine danske medarbejdere. Der er dog alligevel en række ting, du skal være særligt opmærksom på, da der knytter sig et ekstra lag af kompleksitet til ledelse af internationale medarbejdere. Det kommer f.eks. til udtryk i forskellige arbejds- og ledelseskulturer.
    Vær tydelig i din kommunikation og få afstemt forventningerne helt fra start af. Den gode relation mellem lederen og den internationale medarbejder starter allerede under rekrutteringen og den efterfølgende pre- og onboarding. Det slutter dog ikke med et godt onboarding-forløb. Det er mindst lige så vigtigt at have fokus på god ledelse, når hverdagen melder sig.

  2. Makkerordning sikrer en stærkere tilknytning og fremmer forståelsen
    Der er meget, det er nemmere at tale med en ligestillet om, når der er noget, man er i tvivl om, end hvis man skal tale med sin chef. Set udefra kan den danske arbejdspladskultur virke ret mærkelig, så der er sikkert noget, som din nye medarbejder vil undre sig over og med en makkerordning hjælper du forståelsen på vej.

  3. Sørg for, at din internationale medarbejder kommer på et sprogkursus
    Alting bliver nemmere, hvis din nye medarbejder lærer bare en lille smule dansk – og sprogundervisning er gratis for internationale medarbejdere i Danmark. Lige meget hvor gode, at vi selv mener, at vi er til engelsk, vil sproget altid være en barriere, hvis medarbejderen ikke taler og forstår dansk, - og måske tilmed har lidt svært ved at tale og forstå engelsk.

  4. Tag fat i din kommunale bosætningskonsulent
    I mange kommuner findes bosætningskonsulenter, som kan hjælpe den kommende internationale medarbejder og evt. medfølgende familie med at falde godt til. De hjælper med alt fra registrering hos myndigheder, job til medfølgende partner, information om skoler, institutioner og fritidstilbud m.v., som vi ved er noget af det vigtigste, når vi skal hjælpe vores internationale medarbejdere og kolleger med at føle sig velkomne og falde til.

  5. Relationer, relationer, relationer
    Vi ved, at det er alfa og omega at lykkes med at få skabt en tilknytning, ikke blot til det nye arbejde, men til nye venner og lokalområdet, hvis vi skal sikre, at nye tilflyttere får lyst til at blive i Danmark. Derfor anbefaler vi alle ledere til at være ekstra opmærksomme på den sociale tilknytning – også efter kl. 16.00.

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Danielle Bjerre Lyndgaard

Danielle Bjerre Lyndgaard

Chef for DI Global Talent & Mobility

  • Direkte +45 3377 3809
  • Mobil +45 2374 4244
  • E-mail dbl@di.dk

Relateret indhold