Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, mener, at vi i Danmark bør blive klogere på moderne atomkraft.

04.10.23 DIB Nyheder

DI’s direktør: Danmark bør se fordomsfrit på atomkraft

Det er på tide, at Danmark gør op med en gammel regel fra 1985 om, at atomkraft ikke hører hjemme i det danske energimiks, lyder det fra Dansk Industris topchef.

- Ældgammel lovgivning spænder i dag ben for, at vi kan blive klogere på moderne atomkraft. Teknologien har udviklet sig markant, og kommer også til det i fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Dansk Industris adm. direktør understreger, at udmeldingen ikke betyder, at han gerne ser konventionelle atomkraftværker som for eksempel Barsebäck på dansk jord.

Han understreger desuden, at vi i Danmark har en strategi frem mod 2030, hvor vi udvikler vedvarende energi, særligt vind, sol og biomasse, og denne strategi skal man på ingen måde ændre.

Men en ny generation af mikroreaktorer er i øjeblikket under udvikling, og de kan ændre situationen på den lange bane frem mod fossilfrie samfund i 2045 i Europa og globalt. For eksempel hos de to danske virksomheder Seaborg og Copenhagen Atomics. Og med en langt højere sikkerhedsprofil og meget mindre affald, er det en teknologi, der er værd at kigge nærmere på, mener Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Atomkraft er mere end bare Barsebäck og Tjernobyl

Dansk virksomhed jagter atomenergi eventyr

- Vi skal ikke bygge konventionelle atomkraftværker i Danmark. Det kan slet ikke betale sig. Men vi skal undersøge, hvordan atomkraft kan blive en del af energimikset på sigt, så det kan bruges som supplement på de dage, hvor der ikke blæser nok vind i møllerne, og mørket sætter solcellerne i bero.

Flere strømafbrydelser i fremtiden

En analyse som Energistyrelsen offentliggjorde sidste år omkring elforsyningssikkerheden frem mod og efter 2030 viser, at Danmark i stigende omfang vil kunne opleve strømafbrydelser på grund af manglende effekttilstrækkelighed fra omkring 2030 og frem.

- Der er og kommer til at være huller i vores elforsyning. Det ved vi. Og det er et stort problem for flere produktionsvirksomheder, idet det kan tage uger at starte produktionen op igen i tilfælde af nedbrud. Derfor skal vi ikke på forhånd afvise muligheden for alternative energikilder som atomkraft på sigt. Hvis de kan få det fra en lille reaktorer, så vil det klart være at foretrække fremfor olie og gas, mener Lars Sandahl Sørensen, der dog understreger, at det skal være til konkurrencedygtige priser.

Han ærgrer sig over, at en 38 år gammel politisk beslutning står i vejen for en teknologi, der kan speede uafhængigheden af fossiltung energi op.

- Det er et problem, at vi har lovgivning, der forhindrer os i at blive klogere på fossilfrie energikilder i en tid, hvor vi står med en alvorlig klimakrise og krig i Europa, der i den grad har givet os udfordringer i forhold til at sikre vores elforsyning.

Nødvendigt supplement

Ifølge FN er atomkraft også et nødvendigt supplement, hvis vi skal nå de klimamål, der er sat internationalt.

En rapport fra FN’s økonomiske Kommission for Europa, UNCE, der blev offentliggjort i 2021, konkluderer, at den globale opvarmning ikke kan holdes under de tilstræbte to grader celsius uden atomkraftværker.

- Langt størstedelen af vores energi skal komme fra vindenergi og solenergi i fremtiden, det er ikke til diskussion. Men vi må desværre konstatere, at vi har store udfordringer med at sikre en fossilfri europæisk energiforsyning. Derfor kan atomkraft være et godt supplement til at blive klimaneutrale og sikre vores elforsyning i fremtiden på den lange bane, pointerer Lars Sandahl Sørensen.

Også klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard (M), åbner for, at det kan være tid til at kigge nærmere på det, man kalder fjerde generations atomkraft.

- Jeg er for ny teknologi og for, at vi hele tiden bliver klogere. Det er tilladt at forske i atomkraft i Danmark og få offentlig støtte. Danske virksomheder er langt fremme, og det er godt, hvis de kan bidrage til global elforsyningssikkerhed og CO2-reduktion, lyder det i et skriftligt svar fra ministeren til DI Business.

Sikre billig og grøn energi

Innovationsfonden har for eksempel støttet virksomheden Seaborg i deres udvikling af små atomkraftværk, med 0,5 mio. kr. i 2017.

Ministeren understreger dog også, at der med atomkraft kun kan være tale om et supplement til vedvarende energi.

- Som situationen er lige nu, har vi i Danmark bedre og billigere alternativer til at sikre billig og grøn strøm i sol og vind. Jeg ser ikke traditionel kernekraft som en løsning i Danmark, men hvis teknologien udvikler sig, så der kommer mikrokernekraftværker på markedet, der kan klare konkurrencen på priserne, er sikre og kan hjælpe os i den grønne omstilling, så har jeg ikke noget ideologisk imod det. Det er simpelthen et spørgsmål om at sikre billig og grøn energi til os, skriver Lars Aagaard.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold