Danmark har en spirende kvanteteknologi branche, som består af store etablerede virksomheder og fremadbrusende startups. En af disse er Sparrow Quantum, der som den første i verden har udviklet en mikrochip, der kan sende de mindste dele af lys, fotoner, afsted enkeltvis.

Foto: Sparrow Quantum
02.11.23 DIB Nyheder

Japan: "Bedre end jeg i min vildeste fantasi havde ventet"

Japan og Danmark satser kraftigt på kvanteteknologi. Erhvervsfremstød anført af Mette Frederiksen åbnede derfor døre for iværksættere fra Kvantify og Sparrow Quantum. Danske kvantevirksomheder har verdensførende teknologi, pointerer DI.

Erhvervsfremstød med et stempel fra det officielle Danmark hjælper danske virksomheder ud i verden. Det vil Hans Henrik Knudsen, der er co-founder og CEO for Kvantify, godt skrive under på, efter en tur til Japan anført af statsminister Mette Frederiksen. Han kommer retur til Danmark med bevidstheden om, at virksomheden snart skal have et kontor i det asiatiske land.

- Uden regeringens initiativ var vi ikke taget afsted. Vi vidste godt, at Japan og Danmark er to lande som er langt fremme indenfor kvante-teknologi, men det var ikke det marked, vi først og fremmest ville satse på, fortæller han og fortsætter: 

- Men nu er det anderledes. Vi har fået mere ud af besøget, end jeg i min vildeste fantasi havde forestillet mig.

Kvantify fik adgang til fire japanske universiteters forskningsafdelinger – og det åbnede også døre til en række dialoger med større japanske virksomheder, som satser på kvanteteknologi.

- Danmark har måske tre store globale virksomheder, som ser på teknologien. I Japan er det langt flere og det giver et stort potentiale for os. De største industrivirksomheder er de mest oplagte aftagere af vores kvanteløsninger. Samtidig er mange Japanske virksomheder nok et par år foran os med deres overvejelser omkring kvanteteknologi, siger Hans Henrik Knudsen.

Kvantifys største produkt er software, der kan simulere kemiske reaktioner. Kunderne er især i medicinalindustrien. Virksomheden er spritny, grundlagt i 2022, men har allerede 50 medarbejdere.

- Jeg vil nu gå i gang med at planlægge den næste tur til Japan og vi skal også relativt hurtigt se på at få et kontor i landet. Vi skal have fødder på jorden for at have en chance. Vi har netop åbnet kontor i London, og før dette besøg så vi Japan som et potentielt 5. marked for os. Nu er Japan nok rykket op som det næste, siger Hans Henrik Knudsen.

Artiklen fortsætter under foto

Kvantifys medstifter Hans Henrik Knudsen deltog sammen med firmaets Head of Commercial Mia Petring Hasselager i det japanske fremstød.

Foto: Kvantify

Oplagte partnere i Japan

Sparrow Quantum deltog også i fremstødet til Japan og ser et stort kommercielt potentiale i at blive leverandør til japanske producenter af kvantecomputere og kvanteinternet. Virksomheden har som den første i verden udviklet en mikrochip, der kan sende de mindste dele af lys, fotoner, afsted enkeltvis. Den teknologi har potentiale til at blive central byggeklods i kvanteteknologi generelt.

- Vi oplever en stor interesse for vores teknologi. Nu handler det derfor om, at få vores hardware placeret strategisk hos de store producenter af kvanteteknologi. Og her er japanske firmaer oplagte partnere, fordi de som os har en lang erfaring med at anvende lyslederteknologi blandt andet i telekomindustrien, fortæller iværksætterfirmaets grundlægger, professor Peter Lodahl.

Han besøgte Japan første gang i maj måned, og med det opfølgende fremstød i sidste uge, blev opmærksomheden og interessen for de danske løsninger styrket. Virksomheden har brugt det sidste besøg til at finde en lokal distributør, der skal hjælpe salget i gang.  

- Vi er i en fase, hvor det er afgørende at komme ud og præsenterer vores teknologi, så mange steder det er muligt. Det giver jo ikke mening at have verdens bedste teknologi, hvis vi bliver hjemme i kælderen, hvor ingen opdager det. Men heldigvis er der meget stor interesse for kvanteområdet, også politisk. Den er vokset markant siden jeg grundlagde virksomheden i 2015, hvor opmærksomheden var yderst beskeden, siger Peter Lodahl.

Artiklen fortsætter under foto

. Det giver jo ikke mening at have verdens bedste teknologi, hvis vi bliver hjemme i kælderen, hvor ingen opdager det, siger Sparrow Quantum stifter Peter Lodahl.

Foto: Ola Joensen

Verdensledende dansk kvanteteknologi

Danmark har en spirende kvanteteknologi branche, som består af store etablerede virksomheder og fremadbrusende startups, fortæller DI’s digitaliseringspolitiske chef, Andreas Holbak Espersen.

- De danske kvante-virksomheder er verdensførende indenfor deres forretningsområder, og der er internationalt stor opmærksomhed på dem og det danske kvanteøkosystem med verdensførende forskning og senest med etablering af NATO’s kvanteaccelerator i Danmark, fortæller han.

Derfor er det godt, at regeringens kvantestrategi sætter en klar retning, som styrker forskningen om sætter forskningen til ny anvendelig teknologi i erhvervslivet. Strategierne skal styrke iværksætteriet i kvanteindustrien med initiativer, som bl.a. Quantum House Danmark der skal styrke miljøet for anvendt forskning samt igangsætte egentlige use-cases og demonstrationsprojekter.

- Strategierne har et massivt internationalt aftryk med internationale partnerskaber for at få danske virksomheder ind på nye markeder, siger Andreas Holbak Espersen.

Og er er kvantevirksomhederne ingen undtagelse, de er også gode til at nå ud over landets grænser.

DIs digitaliseringspolitiske chef pointerer samtidig, at kvanteteknologi er en samfundskritisk teknologi. Det giver begrænsninger på eksporten, hvor det er afgørende, at  myndighederne rådgiver kvanteindustrien og skaber klare retningslinjer.

Læs også: Dansk-japansk samarbejde om grøn energi styrkes

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold