Debatindlægget er skrevet af: Søren Pape Poulsen, formand, Det Konservative Folkeparti, Lars Sandahl Sørensen, adm. dir., Dansk Industri, Camilla Haustrup Hermansen, Deputy CEO, Plus Pack, Torben Bang, adm. dir., Siemens Gamesa Renewable Energy. André Rogaczewski, CEO, Netcompany, Søren Nielsen, CEO, Demant, Michael Holm, CEO, Systematic, Johan Luthman, koncernforskningsdirektør, Lundbeck, Carsten Drachmann, CEO, GomSpace

Grafik: Lisa Giacobbe
18.10.23 DIB Nyheder

Topledere: Lad os styrke fremtidens idéer

Fjern usikkerheden nu: Styrke virksomhedernes vilkår for forskning og udvikling med et permanent skattefradrag på 130 pct., skriver ni erhvervsledere og politikere i dette fælles opråb til Folketinget.

Danske virksomheder har i generationer udgjort fundamentet for dansk velstand og velfærd i hele landet. Ordentlighed, entreprenørånd, forskning, innovation og flid betyder, at danske virksomheder i århundreder har skabt fremtidens løsninger og i dag er førende inden for en lang række brancher globalt.

Det skaber arbejdspladser i hele landet og giver i sidste ende penge i kassen til den velfærd, vi alle sammen sætter højt.

Tiden for banebrydende løsninger og innovative idéer er langt fra forbi. Listen over verdens store udfordringer og muligheder – tænk f.eks. på klima, sundhed, energi, kunstig intelligens og bæredygtig produktion – har sjældent været mere presserende. Derfor står andre lande på spring med gode vilkår for at tiltrække virksomheder fra hele verden, der kan levere konkrete, nye løsninger.

Den globale kamp om ideerne og løsningerne intensiveres markant i disse år. Konkurrencen er intens – og desværre sakker Danmark bagud.

Danmark er på mange områder med i førerfeltet, når det gælder generel konkurrencekraft. Men desværre ligger Danmark ikke så godt, som mange nok tror, når det kommer til erhvervsvilkår for forskning og udvikling (FoU) – samt skattevilkår mere generelt.

Faktisk ligger Danmark i bund i både EU og OECD, hvad angår skattevilkårene for virksomhedernes FoU-aktivitet, viser en ny DI-analyse.

Markant dårligere til at tiltrække investeringer

Analysen viser bl.a., at vi i Danmark tidligere var bedre end vores konkurrenter til at tiltrække udenlandske FoU-investeringer. Nu er vi markant dårligere. Danmark er fx et af de eneste lande i EU og OECD, hvor der har været et fald i erhvervslivets samlede FoU-investeringer i perioden 2017-2021. Og også et af de eneste lande, hvor der har været et fald i antallet af forskningsmedarbejdere i erhvervslivet samme periode.

Det skyldes, at der er alt for stor usikkerhed om vilkårene for FoU i Danmark, og usikkerhed for både virksomheder og forskere til at kigge efter sikker havn andre steder. F.eks. mistede virksomhederne FoU-fradraget på 130 pct. ved årsskiftet – et fald på 22 procentpoint. Det betyder reelt, at skatten er steget på forskning og udvikling. Det skader investeringer i fremtiden.

Når vi tøver, mens andre lande rykker enormt hurtigt på FoU-dagsordenen, sejler vi længere agterud. Og derfor er det både rigtigt og vigtigt at få det ændret.

Derfor skal vi styrke virksomhedernes vilkår for forskning og udvikling. Det er afgørende, at vi kan finde en snarlig løsning. Fradraget for udgifter til forskning og udvikling bør gøres permanent på 130 pct.

Danmark skal have gode vilkår for forskning og udvikling for alle virksomheder, lige fra de mindste til de allerstørste. Det er essentielt, hvis vi ønsker, at fremtidens løsninger skabes af virksomheder herhjemme – til gavn for velstand og velfærd i hele landet.

Debatindlæg skrevet af:

Af Søren Pape Poulsen, formand, Det Konservative Folkeparti

Lars Sandahl Sørensen, adm. dir., Dansk Industri

Camilla Haustrup Hermansen, Deputy CEO, Plus Pack

Torben Bang, adm. dir., Siemens Gamesa Renewable Energy

André Rogaczewski, CEO, Netcompany

Søren Nielsen, CEO, Demant

Michael Holm, CEO, Systematic

Johan Luthman, koncernforskningsdirektør, Lundbeck

Carsten Drachmann, CEO, GomSpace

Debatindlægget har været bragt i Børsen den 12. oktober 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sune Hein Lundbek

Sune Hein Lundbek

Fagleder, Skattejura & international skat

  • Direkte +45 3377 3792
  • Mobil +45 2246 7888
  • E-mail suhb@di.dk

Relateret indhold