DI oplever en stor appetit på mere handel mellem danske og ukrainske virksomheder, men uden de normale muligheder for kreditforsikring har det været svært.

07.11.23 DIB Nyheder

Danske eksportører kan igen forsikre handel med Ukraine

En ny forsikringsordning giver ukrainske virksomheder bedre mulighed for at købe alt fra dagligvarer til avancerede landbrugssystemer. Det vil gavne handelen med danske virksomheder, vurderer Dansk Industri.

I samarbejde med kreditforsikringsselskabet Atradius Danmark har Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) åbnet en ny ordning, så virksomheder igen kan forsikre deres handel med Ukraine.

Ordningen betyder ifølge en pressemeddelelse, at kreditforsikringsselskaberne kan tilbyde en større dækning end, de normalt vil kunne. Det øger kapaciteten på markedet, og dermed vil danske eksportvirksomheder kunne få dækket en større del af deres omsætning. Det skal også hjælpe Ukraine.

- Vi er meget tilfredse med, at vi har fået etableret en ny genforsikringsordning i forhold til Ukraine, og vi er meget glade for det gode samarbejde med kreditforsikringsselskaberne. Det er selvfølgelig på en trist baggrund, men det er godt, at vi kan understøtte Ukraine også på denne måde, siger Michael Zöllner, CCO for SME i EIFO.

Han tilføjer, at EIFO med ordningen kan tage en del af selskabernes risiko på eksportordrer med kort kredittid.

- Det gør det muligt for selskaberne at tilbyde højere dækninger, end de ellers ville kunne tilbyde, siger Michael Zöllner.

Læs også: Danskere sætter proteser på ukrainske krigsofre

Kærkommen mulighed for ukrainske virksomheder

Ifølge Atradius ukrainske kreditchef Oleksandr Utochkin er ordningen en kærkommen mulighed for ukrainske virksomheder, der har efterspurgt kredithandel med EU-lande siden krigens start.

- I Ukraine er der i øjeblikket en stor efterspørgsel på alt fra dagligvarer til avancerede landbrugssystemer, Dog bliver mange ukrainske virksomheder begrænset af, at de har svært ved at finansiere deres ordrer, og derfor ikke kan importere nok til at imødekomme efterspørgslen. Handel på kreditvilkår giver en ekstra likviditet, som gør det muligt for Ukrainske virksomheder at bestille flere varer, siger Oleksandr Utochkin ifølge pressemeddelelsen.

I Dansk Industri (DI) er Marie Gad glad for den nye forsikringsordning.

- Vi oplever en stor appetit på mere handel mellem danske og ukrainske virksomheder, men uden de normale muligheder for kreditforsikring har det været svært. Derfor er det meget positivt, at der nu er fundet en løsning, så virksomhederne kan handle uden at skulle tage hele risikoen selv eller insistere på forudbetaling.

Ordningen er trådt i kraft den 1. september 2023, og er i første fase indgået med Atradius. Coface og Euler Hermes (Allianz) vil efterfølgende indgå aftalen.

Læs også: Nu kan du få hjælp til samhandel med Ukraine

Fakta

Få hjælp til samhandel med Ukraine

Danish-Ukrainian Business Council er oprettet for at hjælpe danske og ukrainske virksomheder med at indgå i kommercielle partnerskaber.

Erhvervsrådet er startet af de to vigtigste erhvervsorganisationer i hhv. Danmark og Ukraine, nemlig Dansk Industri og Federation of Employers of Ukraine.

Medlemmer af erhvervsrådet kan få adgang til viden, matchmaking, eksklusive begivenheder og hjælp til at starte nye partnerskaber.

Erhvervsrådet er støttet af Industriens Fond for en to-årig periode. Derfor er det lige nu gratis at være medlem og udnytte mulighederne. Det er målet at skabe et økonomisk bæredygtigt erhvervsråd, der kan videreføres, når støtten udløber.

Læs mere hos Danish-Ukrainian Business Council

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter V. Helk

Peter V. Helk

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3748
  • Mobil +45 2220 4924
  • E-mail peh@di.dk

Relateret indhold