Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, mener det er vigtigt at få igangsat konkrete projekter med kunstig intelligens i den offentlige sektor. For eksempel i nogle udvalgte pioner-kommuner.

04.12.23 DIB Nyheder

Afprøv kunstig intelligens i kommuner – ellers ryger Danmark bagud

Vi skal have brugen af kunstig intelligens ud over rampen. Derfor foreslår DI at afprøve konkrete løsninger i nogle udvalgte kommuner for at effektivisere og frigøre ressourcer fra kolde hænder, der i stedet kan gå til varme i en tid, hvor antallet af administrative medarbejdere i det offentlige er vokset markant.

Der er ingen grund til at vente længere. Lad os få afprøvet kunstig intelligens, så vi kan effektivisere og bruge de knappe ressourcer, hvor behovet er størst.

Sådan lyder budskabet fra DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, der derfor kommer med et helt konkret forslag:

Udvælg en række pioner-kommuner, som skal tage AI i brug til konkrete relevante projekter.

Det kan for eksempel være behandling af ansøgninger om byggetilladelser, hvor AI kan gå ind og effektivisere opgaveløsningen og optimere sagsbehandlingen.

På den måde kan der frigøres arbejdskraft, så ressourcerne kan dirigeres derhen, hvor behovet er størst. For eksempel til mere hjælp til de ældre plejekrævende borgere.

- Vi ser i øjeblikket et boom i administrativt personale, så her er det oplagt, at spare administrative ressourcer, der i stedet kan bruges på varme hænder, siger Lars Sandahl Sørensen.

Mangler ambitioner

Regeringen har inden for den seneste måned præsenteret tre nøgleelementer: 2030-planen, finansloven og en digitaliseringsstrategi.

Elementer der alle indeholder gode tiltag, men som er blottet for konkrete projekter indenfor kunstig intelligens.

- Vi har selvfølgelig forståelse for bekymringerne ved kunstig intelligens, men nu er det på tide at udvise politisk mod og vilje til investeringer. Vi mangler stadig at se politiske ambitioner og visioner for den konkrete anvendelse af kunstig intelligens, siger Lars Sandahl Sørensen om baggrunden for DI’s forslag om at søsætte specifikke projekter.

Kæmpe mulighed

Og det er vigtigt at komme i gang nu. For tiden står ikke stille, når det handler om kunstig intelligens. Tværtimod går udviklingen uhyggeligt stærkt.

- Verden har ændret sig markant, siden vi for et år siden blev introduceret for ChatGPT. Nationer verden over bruger allerede værktøjerne for fuld kraft. Og de udvikler sig på ugentlig basis, påpeger Lars Sandahl Sørensen, der mener, at Danmark har alle forudsætninger for at udnytte de nye muligheder med kunstig intelligens.

- Vi har stærke virksomheder og forskningsmiljøer, og vi har evnen og traditionen for at løse udfordringer i dialog med hinanden. Hvis vi gør det rigtigt, kan kunstig intelligens blive en kæmpe mulighed for at gøre Danmark til et endnu bedre sted at leve og drive virksomhed. Derfor skal vi være frontrunner i den ny industrielle revolution, og det kræver, at vi tør igangsætte konkrete stor-skala projekter og positive visioner for vores tids største teknologier. Her er kommunerne et godt sted at starte på noget, der selvfølgelig kan udbredes til hele den offentlige sektor, siger Lars Sandahl Sørensen.

Digital taskforce

Danmark er i dag et af verdens allermest digitaliserede lande. Det skyldes proaktive beslutninger i 00’erne og 10’erne.

Den gang nedsatte politikerne en digital taskforce, oprettede digitaliseringsstyrelsen og vedtog en lov om obligatorisk digital selvbetjening, lov om digital post og lov om digitale betalinger. Hvilket førte til NemID, Digital Post, Borger.dk, Sundhed.dk og Virk.dk.

- Det var afgørende og samfundsformende beslutninger, der bragte Danmark mileskridt frem i udviklingen. Det krævede modige politiske beslutninger og det krævede viljen til at investere. Det er den slags banebrydende og ambitiøse initiativer, der er brug for igen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Offensiv tilgang

Han ser derfor gerne, at der nedsættes en ny digital task force med de nødvendige tekniske, juridiske, organisatoriske og fagspecifikke ressourcer.

Som sammensættes på tværs af offentlig og private aktører. Task forcen skal være ansvarlig for i løbet af en periode på to år at gennemføre projekter med at lade kunstig intelligens stå for opgaveløsningen på konkrete områder.

- Formålet skal være, at vi efter to år har vist vejen for, hvordan vi med den nye teknologi reelt kan få greb om nogle af de udfordringer, vi har med arbejdskraft, håndtering af komplekse udfordringer og ikke mindst effektivisering af den offentlige sektor. Vi har brug for en offensiv tilgang, understreger Lars Sandahl Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold