Vi skal fortsætte med at vokse massivt, og til dette er vi på udkig efter en ny CEO med mere erfaring i at opskalere en virksomhed, siger  Rasmus Mortensen, der stiftede Lyras i 2017  med sig selv som adm. direktør.

Foto: Lyras A/S
14.12.23 DIB Nyheder

Topchef går på jagt efter afløser for sig selv

Iværksætteren Rasmus Mortensen har på seks år bygget sin succesrige virksomhed op. Nu skal en mere erfaren CEO løfte vækstkometen endnu højere.

Da den 29-årige Rasmus Mortensen forlod Aalborg Universitet med en forretningsidé under armen i 2017, anede han allerede, at denne dag ville komme.

I løbet af de sidste seks år har han skabt Lyras A/S med over 60 ansatte, der sælger en banebrydende og klimavenlig teknologi til behandling af fødevarer. Nu skal virksomheden skaleres yderligere op – men ikke med stifteren selv som CEO.

Det skyldes ikke mindst Rasmus Mortensens egen vision for virksomheden, nemlig at man skal have den bedste kompetence på alle poster – og gerne en som er mere kompetent end en selv.

- For mig handler det hele tiden om at spille virksomheden god. Og det gør jeg bedst ved at omgive mig med folk, der er mere kompetente på deres fagområder, end jeg er. Nu gælder det også for rollen som CEO, hvor jeg vil finde en afløser for mig selv, siger iværksætteren og tilføjer:

- Beslutningen kommer ikke over natten, men har faktisk været med hele vejen, siden jeg startede Lyras.

Lyras i en ny fase - opskalering

Rasmus Mortensen har naturligvis fået erfaring i at drive forretning igennem årene. 

- Nu er virksomheden udviklet, organisationen er så ekstremt dygtig, og vi har et stærkt lederteam. Derfor er der også mange driftsopgaver som CEO, hvor en mere erfaren person vil kunne løse opgaverne bedre end mig. Vi skal fortsætte med at vokse massivt, og til dette er vi på udkig efter en ny CEO med mere erfaring i at opskalere en virksomhed. På den vis er jeg helt tro mod min egen vision for virksomheden, siger han.

Rasmus Mortensen har altid været drevet af at bidrage til den grønne omstilling. Ideen til Lyras blev således  undfanget under studiet i miljøteknologi på Aalborg Universitet, hvor han så potentialet i at erstatte klassisk varmebehandling af fødevarer med det langt mere energieffektive ultraviolette lys. I dag har Lyras kunder til den såkaldte raslysering kloden rundt - blandt de større kunder er eksempelvis Novozymes og Arla

Der er mange driftsopgaver som CEO, hvor en mere erfaren person vil kunne løse opgaverne bedre end mig. Rasmus Mortensen, stifter, Lyras A/S

Fra CEO til Chief Vision Officer

Iværksætterens beslutning om lederskiftet, handler ikke om at skrue ned for engagementet i Lyras. Tværtimod.

- Jeg har altid brændt mest for at arbejde med visionen om vores teknologis potentiale. Jeg skal være en garant for, at vi når de mere langsigtede mål, vi har sat os. I den position træder jeg bedst i karakter og kan blive et pejlemærke for processen om at skabe endnu større interesse for vores løsninger, fortæller han.

Når afløseren er på plads bliver Rasmus Mortensen i stedet CVO – Chief Vision Officer. En CVO identificerer muligheder, innovative ideer og strategisk retning til gavn for den mere langsigtede succes.  I den rolle vil han styrke grundlaget for vækst og øge synligheden blandt investorer. Lyras har sat et helt konkret klimamål som et omdrejningspunkt for væksten: I 2030 skal Lyras’teknologi have fjernet 1 mio. ton CO2 fra fødevare- og procesindustrien.

- Vi oplever en stor og stigende efterspørgsel, og den udvikling vil vi accelerere yderligere. Vi er i kontakt med mange, men det kræver mere tid at få en typisk traditionel industri til at prøve de nye løsninger af, siger han.

Det handler ikke om at markedsføre Lyras for potentielle købere, pointerer han.

- Kunder og investorer spørger mig ind imellem, om vi er til salg. Til det er svaret klart nej. Jeg vil hellere, at vi selv bliver en stor, uafhængig virksomhed. Det vil være bedst for os og for vores vision, siger iværksætteren.

Og med en ny CEO i stolen frigives kræfterne til at indfri den overordnede vision. Hvornår chefskiftet skal ske er ikke fastlagt.

Om det bliver i foråret eller senere er ikke så afgørende. Det vigtige er, at vi finder den rette person, som kan få os yderligere ud over rampen og få skaleret virksomheden op, slutter Rasmus Mortensen.

DI: Afgørende at tage hånd om ledelsen

I takt med at en startup vokser, ændres behovet for kompetencer i virksomhedens ledelse. Og hvis der ikke tages hånd om udfordringen kan det i værste fald betyde, at iværksætteren brænder helt ud og virksomheden lukker, fortæller DI’s chef for iværksætteri, Sine Lindestrøm.

- Ifølge Eurostat er kun under halvdelen af danske startups aktive efter fem år, og en af udfordringerne er, at iværksætterne ikke får taget hånd om ledelsen. Det kan enten være i form af at udvikle sine ledelsesmæssige kompetencer, eller som Rasmus Mortensen at få sig placeret i en anden rolle og give roret videre, siger hun.

Iværksættere er ofte båret af en drøm om at gøre en forskel, skabe noget nyt og optimere. Det kræver en visionær tankegang, fokus på produktet og et stort drive for at få folk med sig og få luft under vingerne.

- Det er typisk iværksætteres spidskompetence og her de får deres energi. Derfor kan organisering og ledelse ende i baggrunden, siger hun.

Læs også: Grøn vækstkomet belønner alle ansatte med aktier

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold