Steffen Lüders, Senior Vice President for Corporate Affairs i Novo Nordisk Fonden, spår, at det bliver indenfor biosolutions - naturens egne værktøjer til bæredygtig vækst - vi kommer til at se en betydelig vækst de næste mange år. Blandt andet derfor har Novo Holdings (Novo Nordisk Fondens investeringsselskab) udvidet sit fokus til at omfatte jordens bæredygtighed udover life scinece, som fonden traditionelt har fokuseret på.

22.01.24 DIB Nyheder

Mød den store pengetank bag dansk erhvervsliv

Med et udvidet fokus, som nu også indebærer bæredygtighed, spiller Novo Nordisk Fonden og fondens hastigt voksende pengetank en større og større rolle for danske virksomheder.

At Novo Nordisk fylder meget i dansk erhvervsliv, er der vist ikke nogen, som længere er i tvivl om. I hvert fald ikke hvis man bare en gang imellem åbner en avis.

Men når man snakker Novo, handler det hele ikke kun om fedmemedicin og insulinpenne.

For som den overordnede ejer af både Novo Nordisk og søstervirksomheden Novozymes står Novo Nordisk Fonden –Danmarks  er med længder mest velhavende fond.

En fond, der arbejder både direkte og indirekte til gavn for dansk erhvervsliv.

– Vi er en erhvervsdrivende fond. Så når man taler om Novo Nordisk Fonden, er der både en traditionel filantropisk fondsaktivitet og en erhvervsdrivende del, forklarer Steffen Lüders, Senior Vice President for Corporate Affairs i Novo Nordisk Fonden.

Hele fødekæden

Den erhvervsdrivende del sker gennem fondens datterselskab Novo Holdings, som investerer fondens penge, så der hele tiden er noget at dele ud af.

Novo Holdings ejer aktiemajoriteten i Novo Nordisk og Novozymes, men investerer også i andre virksomheder og er p.t. medejere af cirka 170 virksomheder verden over. Investeringerne foretages i hele spektret af virksomhedstyper. Fra start-up til modne selskaber. Som for eksempel Chr. Hansen, som lige om lidt, hvis alt går planmæssigt, fusioneres med Novozymes.

– Det gør Novo Holdings ret unik, for det er meget sjældent, du har et selskab, som investerer i hele fødekæden af selskaber. Samtidig er Novo Holdings særlig, fordi selskabet ikke  – som for eksempel kapitalfonde – har investorer, der skal have penge ud efter en cyklus på typisk fire-fem år. Hvilket betyder, at man efter tre år begynder at sælge fra. Vi bestemmer helt selv vores investeringshorisont, fortæller Steffen Lüders, der er overordnet ansvarlig for såvel Novo Nordisk Fondens som Novo Holdings’ kommunikations­aktiviteter.

Udvidet fokus

Historisk har Novo Nordisk Fonden og dermed også Novo Holdings haft fokus på life science, men for cirka fem år siden udvidede man profilen for både donationer og investeringer.

– Da definerede vi, at vi anser jordens bæredygtighed for at være af afgørende betydning for menneskets sundhed. Derfor støtter vi nu også forskning og udvikling inden for mere bæredygtigt landbrug, føde­vareproduktion og fødevaresystemer og teknologier, der kan være med til at afbøde klimaeffekter. For eksempel CO2-fangst og hele omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Dermed har vi udvidet vores område til meget forskellige virksomheder og fokus, siger Steffen Lüders.

Et eksempel er virksomheden Biomason, som Novo Holdings har investeret i. Virksomheden kan lave cement og andre byggematerialer ved hjælp af mikroorganismer. Det vil sige uden brug af energi, hvilket er revolutionerende i en branche, der står for cirka 10 procent af verdens energiforbrug.

– Biosolutions som denne, der udnytter naturens egne værktøjer til bæredygtige løsninger, er der, hvor vi vil se en betydelig vækst de næste mange år, spår Steffen Lüders.

Derfor er Novo Nordisk Fonden også med til at støtte den europæiske koalition inden for biosolutions, der ligger i regi af DI, og som skal arbejde for bedre regulatoriske rammer for biosolutions i EU.

Støtter rammevilkår

For selvom det, der foregår i regi af fonden, per definition er filantropisk, og altså ikke forventes at give et økonomisk afkast, så er mange af aktiviteterne i fonden med til at underbygge erhvervslivet.

For eksempel støttes uddannelse, innovation og forskning og udvikling inden for naturvidenskabelige områder. Det kunne være kvantecomputing, datalogi, matematik, proteiner og kemi, der alle har betydning for, at vi kan blive bedre til at udvikle løsninger inden for bæredygtighed og menneskers sundhed.

– Rigtig mange af de ting, vi gør, er med til at støtte erhvervslivets rammevilkår og mulighed for at udvikle sig. For eksempel støtter vi 8.000 forskere på universiteter, hospitaler og andre steder. De udfører noget, der på længere sigt kan få betydning for erhvervslivet. Ligesom nogle af dem vil få job der, påpeger Steffen Lüders.

Det samme gælder mange af de internationale aktiviteter, som fonden også støtter.

– For eksempel nogle af de samarbejder vi har med topuniversiteter i USA eller andre steder. Dem kobler vi sammen i fællesprogrammer med danske institutioner. Det kan virkelig rykke noget. Vi føler et stort ansvar for at sikre et godt forsknings- og uddannelsesniveau i Danmark. Det er med til at skabe rammer, der kan understøtte erhvervslivets muligheder for at udvikle og vækste med udgangspunkt i Danmark, siger Steffen Lüders. 

Læs mere om Novofondens investering i biosolutions: Tung EU-proces står i vejen for grønne gennembrud

Verdens største fond?

Man hører desuden oftere og oftere, at Novo Nordisk Fonden er ved at være verdens største fond, på niveau med Bill og Melinda Gates Foundation.

Kigger man på aktiver, er Novo Nordisk Fonden rent faktisk størst, fordi man tæller værdien af Novo Nordisk koncernen med. I 2022 havde fonden en samlet formue på 805 mia. kr. Men det er ikke penge, der alle kan bruges, for fonden er stiftet for at sikre Novo Nordisks overlevelse, og selskabet kan derfor ikke sælges.

Derfor er Bill og Melinda Gates Foundation størst, når det handler om uddeling af midler.

I 2022 uddelte de 44,7 mia. kr., mens britiske Wellcome Trust uddelte 11,6 mia. kr. og Novo Nordisk Fonden uddelte 7,5 mia. kr. Det ventes for sidstnævnte at blive omkring 10 mia. kr. i 2023.

At sammenligne fondene er som at sammenligne æbler og pærer, siger Steffen Lüders.

– Novo Nordisk Fonden er en erhvervsdrivende fond, mens Bill og Melinda Gates Foundation er 100 procent filantropisk. De får deres penge af holdingselskaber, som er ejet af Bill eller Melinda Gates og for eksempel Warren Buffet, forklarer Steffen Lüders.

Det betyder, at Bill og Melinda Gates Foundation tørrer ud, den dag deres altruistiske donorer dør eller vil noget andet. Novo Nordisk Fonden derimod vil fortsætte, så længe fondens selskaber genererer penge.

Fakta

Novo Nordisk Fonden

  • Novo Nordisk Fonden ejer Novo Holdings som har til formål at administrere fondens midler.
  • Små 80 pct. af Novo Holdings midler er bundet i Novo Nordisk og Novozymes.
  • Resten af pengene er frie midler, som investeres i andre virksomheder.
  • I 2022 havde Novo Holdings andel i 161 virksomheder verden over.
  • Cirka fire procent af de frie midler donerer fonden til velgørende formål.

Fonden støtter blandt andet:

  • Quantum Computing Programme: Udvikling af Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer.
  • Plant2Food: Samarbejdsplatform for forskere og virksomheder, der udvikler plantebaserede fødevarer.
  • LIFE: Skal styrke børn og unges viden om naturvidenskab via undervisning i skoler og på ungdomsuddannelser.
  • Den Europæiske Koalition for Biosolutions: Ligger i regi af DI. 
  • Læs mere her: novonordiskfonden.dk/projekter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Relateret indhold