De eksisterende ansøgninger om havvind under åben-dør ordningen har potentiale til at skabe job svarende til 62.320 årsværk under deres konstruktion, viser beregninger fra revisionsgiganten KPMG.

Foto: Getty
16.02.23 DIB Nyheder

Titusindvis af job i fare efter stop for havvind

Energistyrelsens beslutning om at stille sagsbehandlingen af åben-dør projekter i bero kan koste op mod 62.000 årsværk og 180 milliarder i fremtidige skatteindtægter, viser beregninger foretaget af KPMG.

Der bliver nu sat arbejdspladser og kroner og øre på, hvad det vil koste det danske samfund, at Energistyrelsen har sat sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter og øvrige projekter under åben dør-ordningen i bero.

Beregningerne er foretaget af revisionsgiganten KPMG og viser, at de eksisterende knap 16,4 gigawatt ansøgninger under åben-dør ordningen har potentiale til at skabe job svarende til 62.320 årsværk under deres konstruktion og 9.840 årsværk, mens de er i drift. De mange job risikerer imidlertid aldrig at blive til noget, hvis sagsbehandlingen af åben-dør projekterne ikke hurtigt bliver genoptaget.

- Det er voldsomme tal. Og der er vel at mærke tale om potentielle job spredt i hele Danmark. Det viser med al tydelighed, hvorfor det er så vigtigt, at der hurtigt findes en løsning, så de mange gode projekter under åben-dør-ordningen kan komme videre, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI. 

Han tilføjer:

- Får vi ikke hurtigt sat gang i sagsbehandlingen af åben-dør-projekterne igen risikerer det danske samfund at gå glip kæmpestore gevinster og en unik chance for at skabe grøn energi til millioner af husstande i Danmark og Europa. Hvis vi vil have reel grøn omstilling i Danmark og løse klimakrisen, så skal der findes løsninger hurtigst muligt.

Læs også: DI-topchef: ”En ren katastrofe for den grønne omstilling, at døren smækkes i"

Milliard i skatteindtægter

Samtidig viser beregningerne fra KPMG, at de potentielle skatteindtægter fra henholdsvis selskabsskatter og indtægtsskatter beløber sig til 180,4 milliarder kroner i perioden fra 2023 – 2059, svarende til ekstra skatteindtægter på cirka 5 mia. kr. årligt.

- Beregningerne viser, at åben-dør-ordningen har potentiale til at blive en særdeles god forretning for det danske samfund. Derfor gælder det også om at få gang i sagsbehandlingen igen, så projekterne kan komme i gang. En succesfuld implementering vil komme hele Danmark og den grønne omstilling til gavn, siger Lars Sandahl Sørensen.

Topchefen påpeger, at de potentielle bidrag til Danmarks og Europas forsyningssikkerhed også er af afgørende betydning, da det kan være med til at fremtidssikre hele Europa – både borgere og virksomheder.

Læs også: Sandahl: Europas fremtid bliver defineret nu

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold