Jeg tror, at min far syntes, at det var lidt svært at se mig tage styring. Jeg driver virksomheden på en anden måde, end han gjorde. Jeg er mere oppe i helikopteren – og jeg har også mange andre ting i min hverdag, som jeg er engageret i, end virksomheden, siger Ann Rose Bokkenheuser, der er adm. direktør i Rose Holm A/S.

08.03.23 DIB Nyheder

En dag stod det klart: Jeg kunne jo ikke gøre andet

Adm. direktør Ann Rose Bokkenheuser er en af de få kvinder, der har overtaget styringen af familiefirmaet. Siden hendes overtagelse er metalvirksomheden Rose Holms omsætning firedoblet.

I lang tid var det Ann Rose Bokkenheusers overbevisning, at hun aldrig skulle stå i spidsen for familiefirmaet Rose Holm A/S i Lynge. Men som tiden gik, begyndte hendes holdning at ændre sig.

– I dag står det klart, at jeg ikke kunne gøre andet. Men jeg havde også otte år til at forlige mig med tanken, siger Ann Rose Bokkenheuser, der startede i Rose Holm i 2002, men først overtog styringen i 2010.

Med overtagelsen blev Rose Holm en af de relativt få virksomheder, hvor det er en kvinde, der ved generationsskiftet bliver direktør. Ifølge en opgørelse fra CBS så er det i familier med en dreng og en pige i fire ud af fem tilfælde drengen, som overtager familiedynastiet. Og selv i familier med en overvægt af piger i søskendeflokken, er det som oftest en dreng, der ender med at drive virksomheden videre. Og her spiller søskenderækkefølgen ingen rolle.

– Jeg har været så heldig at blive tredje generation i Rose Holm, der blev startet af min farfar. Men nu var der jo heller ingen drenge at konkurrere med, siger Ann Rose Bokkenheuser med et smil, med henvisning til at hun ikke har nogle brødre.

At hun er en kvindelig leder i en ellers mandsdomineret verden er dog ikke noget, som Anne Rose Bokkenheuser selv tillægger særlig værdi.

– Det er ubestrideligt, at metalbranchen er en mandsdomineret verden, og jeg så meget gerne, at flere kvinder ville vælge en karriere som leder eller selvstændig. Men i en ledelsesmæssig sammenhæng anser jeg køn for sekundært. Det handler primært om klassiske ledelsesmæssige discipliner: om at opbygge et stærkt team af fagligt kompetente M/K-holdspillere, om at kunne motivere, om integritet, om at skabe vækst etc. Det kan mænd såvel som kvinder, siger hun.

Læs også: Sønnike får - næsten altid - nøglen til familiedynastiet

Omsætning er firedoblet

Siden Ann Rose Bokkenheuser overtog driften og ejerskabet af Rose Holm, som hun deler med sin mand, Christian Bokkenheuser, er der sket en revolution.

Fra at være en mindre, underskudsgivende og ikke synderligt fokuseret metalvirksomhed med et altovervejende hjemmemarkedsfokus, så er virksomheden i dag i høj grad eksportorienteret og specialiseret i produktionen af befæstningsløsninger til det globale vindmølleindustri- og plade­varmevekslermarked (PHE).

Målet om at sikre stærk konkurrencekraft har på det seneste resulteret i etableringen af to nye højautomatiserede fabriksanlæg – et i Rødekro og et i USA – som supplement til hovedkvarteret i Lynge, nord for København.

– Da jeg overtog virksomheden i 2010, skrev vi som det første et ejerdirektiv, der sætter retningen for virksomheden og medarbejderne, fortæller Ann Rose Bokkenheuser.

I direktivet står skrevet, at Rose Holm skal satse på vindmølleindustrien og pladevarmevekslere og konstant have fokus på automatisering. Resultaterne er ikke udeblevet. Rose Holms omsætning er vokset fra 28 til 130 mio. kr. om året.

Læs også: For to kroners tro på kvinder

Nyt fokus fik ros

Strategiskiftet fik umiddelbart Ann Rose Bokkenheusers far, der havde drevet virksomheden selv, til at rynke på næsen. Han havde i en menneskealder været den første på fabriksgulvet og den sidste til at gå hjem. Og han så absolut ikke for sig, at tingene kunne gøres anderledes.

– Jeg tror, at min far syntes, at det var lidt svært at se mig tage styring. Jeg driver virksomheden på en anden måde, end han gjorde. Jeg er mere oppe i helikopteren – og jeg har også mange andre ting i min hverdag, som jeg er engageret i, end virksomheden, siger hun og tilføjer, at det blandt andet ligger hende meget på sinde, at der bliver flere kvinder på ledelsesplan i danske virksomheder.

Anerkendelsen fra Ann Rose Bokkenheusers far kom dog efter noget tid.

– En dag havde vi en rundvisning, hvor jeg tegnede og fortalte om den nye strategi og vores fokus på automatisering for en gruppe lokale erhvervsfolk. Der var han stolt. Der kunne han se, hvorfor det gav mening at tage virksomheden i en anden retning, siger hun.

Professionel bestyrelse sætter retningen

For Ann Rose Bokkenheuser er det vigtigt at understrege, at hun er en anden type leder end sin far – og fars generation. Hun er ikke den første på fabriksgulvet, og der er mange andre ting i hendes liv end virksomheden – ikke mindst hendes fem børn.

Det er en arbejdsmåde, som hun valgte, netop fordi hun fra barns ben har set, hvordan hendes far gjorde det. Og det ville hun ikke gentage. Virksomheden skal ikke fylde alt.

Når det er sagt, så indrømmer hun, at virksomheden – præcis som i hendes barndomshjem – spiller en central rolle i diskussionerne om middagsbordet.

– Mine børn vil nok sige, at vi snakker meget arbejde. Men de store beslutninger bliver altså ikke truffet rundt om bordet, som de gjorde i min fars tid. Vi har en professionel bestyrelse, og de vil aldrig tillade, at vi sidder derhjemme og ordner forretningen, siger Ann Rose Bokkenheuser og tilføjer:

– Virksomheden er inde i en virkelig spændende udvikling. Vi har udvidet i Danmark og i USA, og vindsektoren bliver ikke mindre i de kommende år.

Familiedynastiet gøres klar til salg

Men selvom Ann Rose Bokkenheuser er glad for virksomhedsdriften, har hun ingen ambitioner om, at hendes børn skal følge i hendes fodspor – også selvom de ifølge CBS’ studier skulle have et særligt foretagsomhedsgen, som følge af deres opvækst.

– Formålet med vores ekspansion og strategi er at gøre virksomhedens salgsklar. Det vil blive et alt for stort rod at skulle give virksomheden videre til mine fem børn. Og så håber jeg, at de finder deres egen vej, siger hun.  

Rose Holm A/S

Grundlagt i 1953 af Erik Rose Holm.

Højautomatiseret producent af kompetence- og befæstelsesløsninger til den globale vindsektor, samt pladevarmevekslere.

Produktion og hovedkontor i Lynge.

I 2010 overtog Ann Rose Bokkenheuser virksomheden, som tredje generation af Rose Holm familien.

Find jeres næste bestyrelsesmedlem her

Fremtidens Bestyrelser

Alle talenter skal i spil – uanset køn

Gender Diversity Pledge

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Pernille Agerbo

Pernille Agerbo

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3157
  • Mobil +45 5218 5948
  • E-mail peag@di.dk

Relateret indhold