Danske solceller og vindmøller producerede 21,2 TWh elektricitet i 2022. Det er ny rekord.

Foto: Getty
02.03.23 DIB Nyheder

Grøn dansk energiproduktion satte rekord i 2022

Danske solceller og vindmøller har aldrig produceret så meget elektricitet som i 2022. Men vi har brug for meget mere af den, understreger branchedirektør i DI Energi.

Danske solceller og vindmøller producerede 21,2 TWh elektricitet i 2022. Vindmøllerne producerede 19 TWh, mens solcellerne producerede 2,2 TWh. Det er ny grøn rekord med en samlet forøgelse på 22 procent siden 2021, hvor der ifølge en ny opgørelse fra DI Energi blev produceret 17,3 TWh fra sol og vind.

Tommelfingerreglen er, at 4 TWh produceret grøn strøm kan dække cirka én million husstande elforbrug om året. Det vil sige, at de danske vindmøller og solceller i 2022 producerede nok grøn strøm til 5,3 millioner husstande i 2022, mens stigningen fra 2021 svarer til, at der blev produceret nok grøn strøm til knap én million husstande mere.

- Det giver håb for fremtiden. Men hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål og styrke vores forsyningssikkerhed, så skal vi altså væsentligt op i tempo. Det kræver, at de politiske aftaler bliver til virkelighed, for de skal bringe os mod en grønnere fremtid. Industrien er klar til at spille med, men hvis vi skal have nok grøn strøm til at forsyne det øgede forbrug frem mod 2030, kræver det en femdobling af den nuværende elproduktion fra vedvarende energikilder, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi. 

Læs også: DI: Brug for endnu bedre klima-samarbejde med EU

Danmark bidrager til et grønt Europa

Den danske eksporten af strøm har hellere aldrig været så høj som i 2022.

- Ikke nok med, at de danske vindmøller og solceller producerer billig og grøn strøm til de danske forbrugere, så bidrager det også til den grønne omstilling i Europa. Det er en win win, siger Troels Ranis.

Han fortsætter: 

 - Når der produceres mere strøm fra vedvarende energikilder i Danmark, end vi kan bruge, betyder det også, at den sidste mængde strøm ikke skal produceres fra dyrt kul eller gas. Og det kommer både borgere, virksomheder og klimaet til gavn. Og så må vi ikke glemme, at den hurtigste og billigste vej til energiuafhængighed er energieffektiviseringer – det får den grønne strøm til at køre lidt længere på literen, siger Troels Ranis.

Han oplyser, at Danmark i 2022 har eksporteret mere energi og relativt set importeret mindre. DI Energi har lavet opgørelsen på baggrund af Energistyrelsens månedsstatistik for 2022

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Magnus Larsen

Magnus Larsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4620
  • Mobil +45 5130 4904
  • E-mail magl@di.dk

Relateret indhold