- Det er klart, at du påtager dig en større risiko for at blive ramt at yderligere rentestigninger. Omvendt er der også mulighed for, at du hurtigere får gavn af rentefaldene, hvis du har et variablet lån med hyppig rentetilpasning, siger Morten Granzau Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.

09.04.23 DIB Nyheder

Risikable lån: Virksomheder øger deres sårbarhed overfor stigende renter

En stigende andel af de danske virksomheder har lån i deres bygninger bundet op på variabel rente, der stiger og falder med den generelle renteudvikling. Det gør dem mere eksponerede for renteudsving, men kan også være et resultat af, at de – ligesom husejerne – har lagt deres lån om og scoret en kursgevinst.

Det er ikke kun de danske husholdninger, der i stigende grad vælger lån med variabel rente frem for lån med fast rente. Det samme gør sig gældende for virksomheder. Det viser nye beregninger fra Dansk Industri (DI) baseret på tal fra Nationalbanken.

Hvor det i februar sidste år var 66 procent af virksomhedernes lån i deres bygninger, der var med variabel rente, så er det i dag 72 procent – en stigning på 6 procentpoint. Samtidig er andelen af lån med fast rente faldet tilsvarende til 28 procent.

Udviklingen kan være udtryk for, at en del virksomheder har lagt deres lån om fra fast til variabel rente og i den sammenhæng har scoret en kursgevinst, mener vicedirektør i DI Morten Granzau Nielsen.

- I takt med at renterne er steget er obligationskurserne faldet på en lang række af virksomhedernes realkreditlån. Det har åbnet mulighed for at virksomhederne – præcis ligesom husejerne – har kunne nedbringe deres gæld ved at indfri deres fastforrentede lån. Og de tal, som vi har trukket, tyder på, at en del har benyttet sig af muligheden, siger Morten Granzau Nielsen.

Han påpeger dog, at virksomhederne skal være opmærksomme på risikoen, når de udskifter deres fastforrentede lån til lån med variabel rente.

- Det er klart, at du påtager dig en større risiko for at blive ramt at yderligere rentestigninger. Omvendt er der også mulighed for, at du hurtigere får gavn af rentefaldene, hvis du har et variablet lån med hyppig rentetilpasning, siger han.

Læs også: Finanstilsynets direktør: Sådan rammer renteeksplosionen Danmark

Centralbanker på svær misssion

Hvorvidt renterne kommer til at stige eller falde afhænger i vidt omfang af, hvorvidt der kommer styr på inflationen – og i særdeleshed kerneinflationen, som fortsat ligger et pænt stykke over centralbankernes mål på 2 procent årligt.

- Centralbankerne er på en svær mission, hvor de skal have bragt inflationen ned uden samtidig at skabe kaos i finansverdenen. Den seneste tids uro i bankverdenen viser, at det er en linedans, siger Morten Granzau Nielsen.

 

Fakta: Så mange virksomheder har variable lån

Ikke-finansielle virksomheder

 

 

 

 

Februar 2023

Februar 2022

Stigning (pct.-point)

Variabel rente uden afdrag

33,8%

29,8%

4,0%

Variabel rente med afdrag

38,1%

36,2%

1,9%

Fast rente uden afdrag

5,3%

6,3%

-1,1%

Fast rente med afdrag

22,8%

27,6%

-4,8%

I alt

100,0%

100,0%

 

Kilde: Dansk Industri på baggrund af tal fra Nationalbanken. 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold