DI: Milliard til kvanteteknologi styrker virksomheder
Der er blevet lyttet til erhvervslivets behov i regeringens strategi for kvanteteknologi, der sætter rammerne for, at virksomheder kan prøve kræfter med potentialet. Effekten af strategien kan ikke overvurderes, roser DI.
Danmark skal være med helt i front inden for kvanteteknologi. Det mener regeringen, som derfor mandag har søsat en national strategi på området, hvor der afsættes 1 milliard kroner frem til 2027 i en tid, hvor den globale kamp om talenter, investeringer og viden stiger.
- Med denne strategi og milliardinvestering skaber vi gode rammer til at udvikle og anvende kvanteteknologi i Danmark, og vi løfter Danmarks synlighed og engagement på kvanteområdet, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.
Dansk Industri hilser udspillet velkomment.
- Det er en meget flot og ambitiøs første halvdel af en kvantestrategi for Danmark. Signalværdien i det – også globalt – kan ikke overvurderes. Vi vil også godt kvittere for, at regeringen løbende har inddraget og lyttet til erhvervslivets behov, som i den grad er afspejlet i prioriteterne i strategien, siger siger underdirektør Mikkel Haarder, der er chef for uddannelse og forskning. Han uddyber:
- I Dansk Industri er vi særligt glade for det skarpe fokus på modning af teknologierne, adgang til digital forskningsinfrastruktur, som er vigtigt for at erhvervslivet kan prøve kræfter med teknologierne og ikke mindst udvikling og styrkelse af talentbasen.
- Det giver virksomheder et sted at gå hen, når de vil prøve kræfter med teknologierne med henblik på implementering. Det er præcis, hvad der er brug for. Mikkel Haarder, Underdirektør
Strategi fokuseret på tre områder
I 2023 er der afsat 212 mio. kr. til kvantestrategien. Regeringen har bygget strategien op omkring tre områder: Langsigtede og strategiske investeringer i forskning og innovation, internationalt forsknings- og innovationssamarbejde til gavn for Danmark og en bedre adgang til digital forskningsinfrastruktur.
DI peger på, at strategien understøtte demonstrationsprojekter, der baner vejen for en tidlig integrering af kvanteteknologi i danske virksomheder, f.eks. inden for cybersikkerhed, sundhed og den grønne omstilling.
- Det giver virksomheder et sted at gå hen, når de vil prøve kræfter med teknologierne med henblik på implementering. Det er præcis, hvad der er brug for, siger Mikkel Haarder.
Den internationale konkurrence er benhård på området. Alene den seneste måned har Tyskland investeret yderligere 3 mia. euro i kvantecomputing, mens også Holland, Israel, Storbritannien og Australien er langt fremme.
- Derfor er det også helt afgørende, at regeringen fortsætter med milliardstøtten efter 2027, siger Mikkel Haarder.
Mandagens udspil fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er først del af National Strategi for Kvanteteknologi. Anden del bliver til i samarbejde mellem Erhvervsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.
Læs også: Danmark kan vinde kvantekapløbet, men det kræver investeringer
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.