Det forventes, at 30 procent af den samlede europæiske arbejdsstyrke vil arbejde hybridt i 2025

Foto: Getty
30.08.23 DIB Nyheder

42 millioner mennesker arbejder hybridt i Europa

I dag arbejder cirka dobbelt så mange mennesker i Europa hybridt, sammenlignet med før COVID-19. En ny rapport om hybridarbejde slår fast, at Danmark er et af de europæiske lande, der er mest vant til arbejdsformen, men at vi har stadig meget at lære.

Mange virksomheder både i Danmark og i Europa er begyndt at implementere hybridarbejde. En nyudgivet vidensrapport slår fast, at næsten 42 millioner mennesker arbejder hybridt på europæisk plan.

- Flere internationale undersøgelser spår om, at hybridarbejde er kommet for at blive. Det forventes, at 30 procent af den samlede europæiske arbejdsstyrke vil arbejde hybridt i 2025, men allerede i dag sætter det nye krav til organiseringen og ledelsen af hybridarbejdet, siger Christine Ipsen, lektor på DTU.

Hun er en af forfatterne bag rapporten, som blandt andet viser, at 5, 5 procent af arbejdsstyrken i Europa havde mulighed  for at arbejde hjemmefra i 2019. Et år senere – i 2020 - var tallet mere end fordoblet til 12,3 procent af arbejdsstyrken.

Rapporten, der er udarbejdet for DI og arbejdsmarkedets parter, præsenteres på et webinar den 29. september.  

Danmark har store fordele

Det danske arbejdsmarked er ifølge rapporten højt oppe blandt europæiske lande med høj andel af hybridarbejde. Det europæiske gennemsnit er desuden væsentligt lavere end det danske, og arbejdsforhold og erfaringer med telearbejde og distancearbejde varierer meget på tværs af landene.

- Danskerne havde statistisk set en fordel under diverse hjemsendelser og nedlukninger, fordi de fleste danskere i nogen grad allerede havde erfaringer med at arbejde på distancen. Det kunne f.eks. være erfaringer med onlinemøder eller andre digitale værktøjer til samarbejde, siger Kasper Edwards, seniorforsker på DTU, der også er forfatter på rapporten.

Det bekræftes da også af en ny analyse, som DI har udgivet. Den viser, at der på enhver given dag i Danmark er 136.000 på det private arbejdsmarked, der arbejder hjemmefra.

- Der er helt sikkert gjort mange vigtige erfaringer med hybridarbejde i Danmark. Men det er alligevel et område, der fortsat giver ledelsesudfordringer. Desuden giver det nogle udfordringer med samarbejde og vidensdeling, som man ikke skal underkende værdien af, siger Christine Secher fagleder for Future of Work fra Dansk Industri.

Læs også: Efter corona: Hjemmearbejdet er fordoblet

Fakta

Vidensrapporten om hybridarbejde og det psykosociale arbejdsmiljø er bestilt og udgivet af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø og Arbejdsmiljørådet. Rapporten er udarbejdet af seniorforsker Kasper Edwards, lektor Christine Ipsen og Ph.d.-studerende Mejse Hasle & Anne Pedersen fra DTU Management, der bl.a. arbejder med produktivitet og arbejdsmiljø i relation til den hybride arbejdsplads.

Den 29. september afholder Arbejdsmiljørådet og branchefællesskaberne webinaret:

Hybridarbejde anno 2023: Fleksibilitet for individet skaber kompleksitet for gruppen

Det er en del af en række af webinarer, der sætter fokus på arbejdsmiljøet på den hybride arbejdsplads.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold