Øget frihed for den enkelte betyder, at fællesskabet bliver sværere at opbygge

Foto: Getty
30.08.23 DIB Nyheder

Efter corona: Hjemmearbejdet er fordoblet

136.000 arbejder stadig hjemme i den private sektor. Det er dobbelt så mange som før corona pandemien, og det giver både fordele og ulemper, mener DI.

Under corona-årene var der - på tværs af den private og offentlige sektor - perioder, hvor cirka 700.000-800.000 arbejdede hjemme. Før corona var tallet i den private sektor cirka 70.000 på en given dag. Men nu – hvor alle coronarestriktioner er væk - er det samme tal 136.000, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

- Hjemmearbejde er tydeligvis kommet for at blive, omend det varierer en del på tværs af virksomheder. Og når vi ser på brancher, er der betydelige forskelle. I byggebranchen er det fx ikke muligt i særlig stor grad, da meget af arbejdet foregår på en byggeplads. Modsat kan rådgiverbranchen i meget højere grad bidrage med værdi fra distancen, og over halvdelen af de hjemmearbejdende er i servicefag, siger Christine Secher fagleder for Future of Work fra Dansk Industri.

Hun påpeger, at der er både fordele og ulemper ved hjemmearbejde.

- Fordelen ved hjemmearbejde er bedre work/life-balance og en bedre udnyttelse af tid. Det er ikke kun i forhold til mindre tid til transport,  det handler også om en bedre udnyttelse af arbejdsdagen, siger Christine Secher.

Læs analysen: 136.000 arbejder hjemme i den private sektor 

Tætte relationer er udfordret

Blandt ulemperne er de udfordringer, hjemmearbejdet giver virksomhedernes ledere.

- Ledelsesopgaven er anderledes, når de ansatte ikke er på kontoret i samme omfang og det er forskelligt, hvem der er på kontoret og hvornår. En anden udfordring er tætte relationer i samarbejde og vidensdeling. Man kan sige, at øget frihed for den enkelte betyder, at fællesskabet bliver sværere at opbygge, siger Christine Secher.

Hun mener derfor også, at det er vigtigt, at hver enkelt virksomhed nøje overvejer, hvordan de kan øge mulighederne for hjemmearbejde samtidig med, at de styrker det, de skal lykkedes med sammen i virksomheden.

- Når virksomheden skruer op for hjemmearbejde, påvirker det andre områder som ledelse, kontormiljø, hvordan du skal arbejde, når du møder ind på kontoret, mv. Og det skal virksomhederne arbejde med, hvis de vil have succes med hjemmearbejde og mere hybride arbejdsformer, siger Christine Secher.

Læs også: 42 millioner mennesker arbejder hybridt i Europa

Fakta

Hybridarbejde anno 2023: Fleksibilitet for individet skaber kompleksitet for gruppen

Deltag i webinar den 29. september og hør om nyeste tendenser og opmærksomheder, der kan styrke arbejdsmiljøet på den hybride arbejdsplads.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold