DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen underskriver ved en videokonference aftalen med den hollandske erhvervsorganisation VNO-NCWs direktør Focco Vijselaar om partnerskab der fremmer bioløsninger i EU.

Foto: Janni Siv Hansen
29.08.23 DIB Nyheder

Holland rykker først: Går med i central bioalliance

DI’s europæiske indsats for at skabe fælles fodslag om biosolitions bærer allerede frugt. Hollands erhvervsorganisation har tirsdag skrevet under på ny koalition - og flere andre lande står på spring.

På under fire måneder er det lykkedes DIs director for European Bio Solutions, Sofie Carsten Nielsen, at knytte flere store europæiske erhvervsorganisationer til at arbejde sammen om at fremme bioløsninger i EU.

Hollands erhvervsorganisation VNO-NCW gav tirsdag som den første tilsagn om at være med i en fælles koalition, mens de næste snart kan følge efter takket være en tæt dialog med erhvervsorganisationer i Østrig, Schweiz, Belgien og Italien.

Desuden mødes Sofie Carsten Nielsen i starten af september med den tyske erhvervsorganisation BDI, og den 26. oktober bliver selve European Biosolutions Coalition grundlagt ved et arrangement i Bruxelles.

Bioløsninger er naturens egne løsninger kombineret med forskning og innovativ teknologi. De kan bidrage til at finde svar på vores tids store klima-, natur- og fødevareudfordringer og samtidig skabe nye bæredygtige job og forretningsmuligheder.

Tempoet skal sættes op

- Hvis EU skal nå egne grønne mål, så er politikerne nødt til at erkende potentialet i bioløsninger i et meget hurtigere tempo. Derfor er jeg glad for Hollands underskrift og for at flere lande er på vej, Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).

Biosolutions er baseret på naturens egne enzymer, bakterier, gærceller, signalstoffer m.m. og de er en bæredygtig vej til bedre sundhed, fødevaresikkerhed og mindre CO2-udslip.

USA og Kina satser hårdt på biosolutions, EU halter kraftigt efter, så nu arbejder DIs director for European Bio Solutions Sofie Carsten Nielsen på at samle Europas store erhvervsorganisationer til kamp for at fremme biosolutions i EU.

Læs også: Sofie Carsten Nielsen skal løfte biosolutions-området i Europa

Vores stærke arv i Europa indenfor bioteknologiske områder giver os mulighed for at give europæiske svar på globale udfordringer og samtidig styrke vores konkurrenceevne og strategiske uafhængighed. Focco Vijselaar, direktør, erhvervsorganisationen VNO-NCW

Biosolutions på EU’s arbejdsprogram

Konkret har DI igangsat en strategisk indsats for at få bioløsninger med i arbejdsprogrammet for den næste EU-kommission. Den tiltræder 1. januar 2025, så European Biosolutions Coalition (EBC) har travlt og arbejder i disse måneder på et udkast. Derfor er det så vigtigt hurtigt, at få samlet Europas erhvervsorganisationer om at fremme biosolutions i EU og hos deres nationale regeringer.

- Biosolutions rummer svarene på mange udfordringer inden for sundhed, mad og bæredygtighed. Vores stærke arv i Europa inden for alle disse bioteknologiske områder giver os mulighed for at give europæiske svar på globale udfordringer og samtidig styrke vores konkurrenceevne og strategiske uafhængighed, siger Focco Vijselaar, direktør i VNO-NCW.

Vinduet for ny politik er åbent nu

Ifølge DI er vinduet for ny industri-politik på bio-området nu. Ellers taber vi i Europa kapløbet til USA og Kina, som begge har vedtaget nye strategier og investeret store summer på området. Europæiske virksomheder har teknologien, men støder på modstand under de nuværende EU-regler. Eksempelvis tager det tre gange så lang tid at få et bio-produkt godkendt i EU som i USA.

- Bioløsninger rummer løsninger med enorme bæredygtige og økonomiske potentialer. Hvis ikke Europa skal forpasse chancen for at være med i front på dette område, skal EU's regler og støtteordninger ændres meget hurtigt. Derfor er jeg virkelig glad for de andre landes positive modtagelse af vores opfordring til at deltage i kampen for bedre forhold for bioløsninger i EU, siger Sofie Carsten Nielsen.

DIs projekt European Biosolutions Coalition løber i 2,5 år og det er finansieret af Novo Nordisk Fonden.

Læs også: Bioscience skåret ud i pap

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen

EU Bio Project Director

  • Direkte +45 3377 4636
  • Mobil +45 2894 5282
  • E-mail scn@di.dk

Relateret indhold