Manglen på arbejdskraft kommer til at martre erhvervslivet i de næste mange år, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

22.08.23 DIB Nyheder

Virksomheder: For få medarbejdere er vores største frygt

Problemerne med at få besat ledige stillinger og få hænder nok til opgaverne er den største bekymring hos næsten halvdelen af virksomhederne, viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Manglen på arbejdskraft er den største frygt i forhold til vækst for danske virksomheder.

Det viser en ny analyse, som Dansk Industri (DI) har lavet, hvor 498 virksomheder har givet deres besyv med.

Her udpeger 45 pct. af virksomhederne ”mangel på medarbejdere” som den eksterne barriere, der hæmmer virksomhedens udviklingsmuligheder mest de næste år.

Dermed overgår frygten for mangel på arbejdskraft både generel usikkerhed, det danske omkostningsniveau og utilstrækkelige afsætningsmuligheder.

Langvarigt problem

Det er en frygt som virksomhederne skal vænne sig til at tackle i mange år fremover, lyder det fra adm. Direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen på forsiden af JP Finans tirsdag.

- Hvor jeg for nogle år siden så manglen på arbejdskraft som et midlertidigt problem, er jeg nu der, hvor jeg anser det for en grundlæggende problemstilling, som ikke går væk foreløbigt. Det er den største udfordring, vi som samfund står over for i de næste 20 år, siger Lars Sandahl Sørensen til avisen.

Baggrunden for den manglende arbejdskraft er behovet for flere varme hænder til pleje og omsorg af et stigende antal ældre, færre erhvervsaktive og blandt andet et stort behov for medarbejdere til den grønne omstilling.

Risiko for opbremsning

Den anden største barriere for vækst er ifølge 38 pct. af virksomhederne usikkerhed, og det er problematisk, for det risikerer, at give en opbremsning, lyder bekymringen i DI.

- En høj grad af usikkerhed kan være en udfordring både for den enkelte virksomhed samt for hele dansk økonomi, da det kan hæmme virksomhedernes investeringslyst. Det kan eksempelvis komme til udtryk ved, at virksomheder udskyder planer om at øge produktionskapaciteten med nye investeringer i bygninger og maskiner, forklarer Morten Granzau Nielsen, chef for økonomisk-politisk analyse i DI.

Giftig kombination

Morten Granzau Nielsen understreger, at kombinationen usikkerhed og mangel på arbejdskraft er giftig for virksomhederne og for samfundet.

- Uden nye medarbejdere eller nye investeringer, så kan erhvervslivet ikke udvikle løsningerne på dagens og morgendagens udfordringer, eksempelvis klimakrisen. Økonomien er god, men der er fortsat og vedvarende en mangel på hænder, der kalder på reformer af vores samfund, så vi også fremadrettet sikrer vækst og velstand, siger Morten Granzau Nielsen.

For det vigtige er, at håndklædet ikke bare smides i ringen.

”Det er et problem, som vi kommer til at lave med i mange år. Det er ikke det samme som at sige, at vi lige så godt kan give op. Slet ikke. Det vil have helt enorme konsekvenser, hvis vi bare giver op,” siger Lars Sandahl til JP Finans.

Læs også: Ny rekord: Snublende tæt på 3 millioner i job

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold