Ruslan Illichov havde en flaske specialdesignet vodka, der ikke er til salg og kun gives som gaver, med til DI direktør Thomas Bustrup. Vodkaen er udviklet i et samarbejde mellem en vodkaproducent og producenten af ukrainske neptun-raketter. På forsiden ser man en Neptun-raket blive fyret afsted, på bagsiden ser man Ruslands Moskva-slagskib ramt og ved at synke.

11.08.23 DIB Nyheder

Ukrainsk erhvervsboss i DI: ”Hjælp os med at vinde freden”

Ruslan Illichov, direktøren for Ukraines vigtigste arbejdsgiverforening, er ikke et sekund i tvivl om, at Ukraine vil vinde krigen mod Rusland. Derfor er han i Danmark for at skabe forbindelser med danske virksomheder, der kan hjælpe med at vinde freden.

Fra Industriens Hus i København nikker Ruslan Illichov anerkendende mod de fire ukrainske flag, der vejer på Rådhuspladsen:

”Vi takker ydmygst for den støtte, Ukraine har modtaget fra Danmark. Både når det gælder militær og humanitær støtte samt hjælpen fra danske borgere og virksomheder.”

Ruslan Illichov er direktør i Ukraines vigtigste arbejdsgiverorganisation the Federation of Employers of Ukraine. Han er i Danmark for at deltage i en række strategiske diskussioner med DI om arbejdsgiverorganisationernes stadigt tættere samarbejde.

Det er tredje gang Ruslan Illichov er i Danmark, siden krigen startede. Da det ukrainske luftrum er lukket har det betydet mange lange ture på europæiske motorveje. Men som krigen er skredet frem, er det blevet strengt nødvendigt. For mens organisationens fokus i starten af krigen var på at koordinere erhvervslivets omstilling af produktion, flytte virksomheder fra øst til vest og uddele nødhjælp, er han i dag i stand til at tænke mere langsigtet. Og Illichovs visioner kræver international støtte:

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vil besejre den russiske invasion og vinde krigen uanset omkostningerne. Men det er ikke nok at vinde krigen. Vi skal også vinde freden. Hvorfor skulle alle de ukrainere, der er flygtet, vende tilbage, hvis vi ikke kan tilbyde dem arbejde? Det kræver en stærk og produktiv privat sektor i stærk samhandel med Europa, siger Ruslan Illichov.

Læs også: Uventet stort behov for dansk firmas indsats i Ukraine

Ukraine er open for business

Det første skridt på vej mod mere handel er at genopbygge virksomheder, hvis produktion er blevet stoppet af krigen. Et eksempel på det er en virksomhed som tomatproducenten Agrofusion, som DI Business tidligere har skrevet om. De har brug for pumper og fødevaremaskiner, produkter som danske virksomheder er verdensmestre i at producere.

Men samtidig påpeger Ruslan Illichov, at store dele af Ukraines industri stadig er fuldt ud funktionsdygtig, og kan levere til for eksempel danske virksomheder. Med det budskab ledte han en delegation af ukrainske virksomheder på landbrugsmessen Agromek i Herning sidste år, og om en måned skal han igen med en virksomhedsdelegation til Danmark.    

- Vi skal sikre flere europæiske investeringer og mere handel mellem Ukraine og europæiske virksomheder. Det er vejen frem for, at Ukraine kan sikre genopbygningen af et stærkt land med en god økonomi. Vi har et stærkt fundament at bygge på med internationalt konkurrencedygtige virksomheder indenfor blandt andet landbrug, it og metalindustrien. Men vi har brug for, at virksomheder i Danmark og resten af verden ved, at Ukraine stadig er ”open for business, siger Ruslan Illichov.

Læs også: Ukraines tomater får frugtbar dansk støtte

Samhandel så let som muligt

Ambitionen om at øge mængden af kommercielle samarbejder mellem Danmark og Ukraine bakker viceadm. direktør i DI, Thomas Bustrup op om:

- Mange danske virksomheder er engagerede i Ukraine og har været det i mange år. Og på trods af krigen oplever vi meget stor interesse fra vores medlemmer i at hjælpe Ukraine. Derfor er det afgørende, at vi gør det så let som muligt for danske og ukrainske virksomheder at samhandle.

For at facilitere øget samhandel arbejder DI og FEU på at starte Denmark-Ukraine Business Council, der skal hjælpe danske og ukrainske virksomheder med at identificere relevante muligheder, lave matchmaking mellem danske og ukrainske partnere samt hjælpe med at tilvejebringe finansiering.

- Den største udfordring er ofte at skaffe finansiering til projekter, der foregår i højrisikolande. Derfor er det både godt og vigtigt, at regeringen gennem Ukrainefonden oprettede en låne- og garantiordning administreret af Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der gør det muligt for virksomheder at tage risikoen, siger Thomas Bustrup.

Bliv opdateret om events, arrangementer og nyheder vedr. genopbygningen af Ukraine og Denmark-Ukraine Business Council via DI’s mailliste. Tilmelding hos Peter V. Helk, peh@di.dk.

Læs også: 150 virksomheder støtter ukrainsk investeringsforum

Fakta

DI og FEU’s aktuelle projekter:

DI har to projekter i Ukraine sammen med the Federation of Employers of Ukraine, som er finansieret af Ukrainefondens midler til civil støtte.

I Mykolaiv arbejder vi for at styrke arbejdsgivernes inddragelse i en grøn genopbygning. Som led i Den Ny Demokratifond arbejder vi for at sikre grøn omstilling og gode rammevilkår på arbejdsmarkedet.

Med Denmark-Ukraine Business Council, som er finansieret af Industriens Fond, arbejder DI og FEU på at hjælpe danske og ukrainske virksomheder med at indgå i kommercielle partnerskaber.

DI har partnerskaber med erhvervsorganisationer i hele verden for at skabe bæredygtig vækst og gode job. Læs mere på www.di.dk/udviklingssamarbejde

Peter V. Helk

Peter V. Helk

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3748
  • Mobil +45 2220 4924
  • E-mail peh@di.dk

Relateret indhold