H.M. Dronningen vises rundt på HySynergi i Fredericia adm. direktør for Everfuel, Jakob Krogsgaard (t.v.), CTO i Everfuel Uffe Borup og adm. direktør for Crossbridge Energy, Finn Schousboe 8t.h.).

Crossbridge PR
04.09.23 DIB Nyheder

Fornemt besøg på Danmarks første kommercielle brintanlæg

H.M. dronningen har besøgt HySynergy i Fredericia, der bliver et af Europas største grønne brintanlæg, når det tages i drift i 2024.

Fredag blev der kastet royalt stjernstøv over Fredericia, hvor H.M. Dronningen førte an i rundvisningen for en grønnere fremtid.

Brintanlægget, som dannede grundlag for besøget, hedder HySynergy og skal bl.a. producere grøn brint til konkurrencedygtige priser, så lastbiler, fly og skibe i fremtiden har tanken fyldt med grønne brændstoffer.

Elektrolyseanlægget, som er et samarbejde mellem virksomheden Everfuel og Crossbridge Energy, der driver et raffinaderi i Fredericia, skal reducere klimaaftrykket på Crossbridge Energys olieraffinaderi i Fredericia med op til en halv mio. tons CO2 i 2025.

Det vil skabe tusindvis af arbejdspladser lokalt og sætte Fredericia på det grønne verdenskort.

- Vi står på tærsklen til en ny og grønnere fremtid. Brint er nøglen til at producere grønne brændstoffer, hvilket kræver storskala brintproduktion, og HySynergy viser vejen til fremtiden. Infrastrukturen i form af brintrør er fuldstændig essentiel for, at denne skalering kan fortsætte og accelere den grønne omstilling, siger Finn Schousboe, CEO Crossbridge Energy A/S.

- Everfuel vil være klar til at levere store mængder brint ind i rørledningsnettet til indenlandske og internationale slutbrugere, men det er nu, der skal sættes politisk ind for at kultivere forbindelsen til de nordtyske aftagere, så vi i Danmark kan tage investeringsbeslutningen på produktionskapaciteten, siger Jacob Krogsgaard, CEO og grundlægger af Everfuel.

Unik position

Hos Dansk Industri glæder man sig også over ambitionerne og potentialerne ved det enorme brintanlæg i Fredericia.

- I dag sender Fredericia et vigtigt signal til resten af Europa om, at den vil være hjemsted for en ny spirende industri i Danmark, der vil skabe op til 30.000 grønne arbejdspladser i primært Jylland og skaffe Danmark 100 mia. kr. i eksportindtægter i 2050. Vi har en unik position til at blive et europæisk kraftcenter, hvor brint er en bærende søjle, og som bygger videre på årtiers udvikling af grønne teknologier, siger direktør i DI Energi, Troels Ranis og uddyber:

- Med HySynergy sætter vi reel handling bag de grønne ord, og når det elektrolyseanlæg kører, er næste skridt at få styr på, hvordan vi kan eksportere den grønne brint videre til rygraden i Tyskland. Et stærkt hjemmemarked, som det Fredericia repræsenterer, er en forudsætning for at drive udviklingen, siger han.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold